Köteles lennék a biztonsági őrnek az irodájába fáradni?
Tegyük fel, hogy bolti lopás gyanújába keveredem. [Eszem ágában sincs lopni!] pusztán a jogi háttere miatt kérdezem. Köteles vagyok befáradni egy idegen helyiségbe?
Én nem szivesen mennék be egy olyan helyre, ahol már nincs kamera. Esetleg többen vannak odabent, mert tartanék attól hogy túlkapás áldozata leszek! Ugyanis ha megtámadnak, ők úgy egybehangzóan fogják állítani, hogy én kezdtem. Mivel ezt pontosan tudják ők is, hogy el lehet síkálni a dolgot, ezért valószínű hogy ott bent már túllépnék a hatásköruket! Éppen ezért ezt megelőzően nem mennék sehová velük! Ugyanis én nem bízom ezekben az emberekben!!! Kinézem belőlük, hogy ilyenkor kezet emelnének rám! Ugye ilyenkor meg hiába ők kezdték úgy is rám fognának valamit, hogy miért vannak sérüléseim! Nyilván az lenne hogy én ütöttem őket, bla bla..
Szóval köteles lennék elmenni velük egy számomra idegen helyiségbe?
Nem.
Viszont köteles vagy vele megvárni a rendőrség kiérkeztét.
Ha megpróbálsz távozni, megakadályozhat!
Szerintem nincs túl sok félnivaló. Én bementem velük mert besípoltam a kapun és én sípoltam (tél volt, nagykabát rajtam), nem amit vettem (áruház). Kérdeztek amúgy valamit a rendőrökkel kapcsolatban, de le sem fütyültem mert siettem. Fel sem merült bennem hogy megvernének. Mondtam persze menjünk be. Tök normálisak voltak, kérdezték hogy hajlandó vagyok-e kipakolni a zsebeimet. Kipakoltam, kiderült hogy a slusszkulcsom szivatott mindenkit. Megköszönték, elnézést kértek aztán viszontlátás.
Gondolom a te érdekedben kérnek hogy menj be velük, mégse 100 ember előtt kelljen kipakolnod.
Első kérdés az őrhöz: van-e alapos oka arra, hogy megmotozzon, átvizsgáljon? Ha nincs, mert csak szúrópróba szerűen akar veled foglalkozni, akkor viszlát!
Második lehetőség: kipakolsz mindenki szeme láttára, ezt sem tiltja semmi.
Harmadik, hogy megvárod, amíg rendőrt hívnak. És reménykedsz benne, hogy nem valamelyik exrendőr őröd volt munkatársa jön ki, mert akkor bizony...
"Köteles lennék a biztonsági őrnek az irodájába fáradni?"
Nem, nem vagy köteles, nem hatósági személy.
Ellenben ha megtagadod akkor vagy ott mindenki előtt motoznak meg vagy megvárod amíg kijönnek a rendőrök.
Mert ha felmerül a bolti lopás, akkor viszont vagy te magad várod meg a rendőröket vagy feljelentenek és a biztonsági kamerák meg egyebek alapján körözést adnak ki ellened és visznek be.
Amit simán megtehetsz, hogy ragaszkodsz ahhoz, hogy valaki más is mehessen veled az irodába tanúként. vagy az aki veled van vagy a bolt alkalmazottja, vezetője, akár egy vásárló akit megkérsz rá.
Engem már hívott be szívatásból, ki mertem nyitni több vasaló dobozát, hogy megnézzem milyen a talpa, meg megnézzem a tartozékokat (nem leragasztott dobozok)... és nem vettem meg mind a 8 vasalót.
Azt mondta nem szabad kinyitni, és ilyen ne forduljon elő többet
Röhögtem egyet, vevőszolgálatos csaj a következő ilyen esetben (odarángattam, hogy nyissa ki a dobozokat), elküldött melegebb éghajlatra kábé....mondtam neki, hogy beszélje meg a kollégával.... azóta nem zavarja a biztonsági őrt a doboznyitogatás 🤣🤣🤣
"Ha megpróbálsz távozni, megakadályozhat!"
Kizárólag tettenéréskor ill ha egyértelmű a lopás elkövetése. Amennyiben nincs olyan tény, amiből a vagyonőr teljesen és egyértelműen arra következtethet, hogy a vásárló eltulajdonított valamit az üzletből, akkor tettenérés hiányában nemcsak, hogy fizikai kényszert nem alkalmazhat, de még a csomag-ruházat tartalmának bemutatására sem szólíthat fel.
Pontosan az ilyen genetikai hulladékok miatt tart tőlük az ember! Nem tudom mi volt, de én azt is kinézem belőlük hogy ők csempészték a csokit a táskába. Ne vicceljunk már. Felnőtt ember csokit lop talán egy gyerek igen.. de meglett ember! Bár lehet, de a lényeg hogy én utálom az összeset! Ha hozzám bármelyik egy ujjal is hozzám érne menten leszurnam ez ezer százalék!
#1 vagyok:
Tisztázzunk egy-két félreértést!
A biztonsági őr, ha felmerül a gyanú hogy loptál, akkor szabály szerint egyetlen dolgot tehet. Értesíti a rendőrséget, téged pedig felszólít hogy várd meg a kiérkezésüket. Ha távozni próbálsz, megakadályozhat.
Van ennek egy kompromisszumos verziója is. Mindegy hogy hol, kipakolod a táskádat és a zsebeidet, tisztázva hogy nincs nálad olyasmi ami a bolt tulajdona Vagyis nem loptál.
Erre nem vagy köteles.
Felejtsük el az olyasmit, hogy például megmotoz.
Még rendőr is csak indokolt esetben végezhet ruházat-átvizsgálást!
Persze van egy "szopás-lehetőség" is.
Visszaugatsz az őrnek, ő pedig az igazolványát felmutatva szolgálatba helyezi magát mint rendőr! XD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!