Kitagadni örökségből hogyan kell szabályosan? A kitagadottnak még életemben meg kell tudnia, hogy kitagadtam?
Még mielőtt ügyvédhez vagy közjegyzőhöz mennék, szeretnék tájékozódni...!
Beteg vagyok és megeshet, hogy utód nélkül előbb halok meg, mint az anyám. Anyám, aki nem nevelt, elhagyott engem. Anyát, akinek még születtek gyerekei nem apámtól, hanem más férfitól, őt és őket szeretném kitagadni.
Mennyire bonyolult ez, lehetséges egyáltalán?
Tudom, hogy ha meghalnék most, akkor fele vagyonom apám, másik felét anyám örökölné. Anyám nem érdemli. Hogyan biztosíthatom be, hogy anyám és új családja ne kaphasson semmit?
(Elajándékozni és mindent életemben apám nevére sem szeretnék azért..., elég, ha akkor lesz övé mindenem, ha meghaltam.)
Anyám kitagadására indokot még akár írásbelit is találok, szerintem bármely bíróság elfogadná, hogy valóban nem érdemli.
Na de én azt sem szeretném, ha az ő új gyerekei, a féltestvéreim örökölnének! Nem ismerem őket, gyerekkoromban találkoztam velük párszor, de meg sem isméerném őket, ha szembejönnének az utcán... Rosszaat nem tudok mondani róluk, hogy bármiért is érdemtelenek lennének öröklésre. De jó se. Nekem ők senkik!
Hogy lehet megcsinálni, hogy anyámat és az összes leszármazóját, de még anyám testvérét és annak leszármazóit is KITAGADJAM?????
Megoldható ez egy valahogy és hogy?
Mondom, csak anyámról tudok rosszat mondani. A többi rokonát meg szimplán nem ismerem, és nem is akarom már.
Apám és apai rokonságom viszont jó, ők megérdemelnek mindent... Nem szeretném, hogy halálom után megjelenjenek anyám és családja apáméknál hiénaként!
Létezik erre valami kitagadási eljárás? Hogy zajlik ez, és erről a kitagadott is kell hogy értesüljön még amíg élek?
a kitagadás legegyszerűbb formája, ha életeben elköltöd a vagyonodat
ahhoz ugyanis senkinek semmi köze
A kitagadás tényéről akkor értesül a törvényes örökös, amikor te azt közlöd vele, vagy amikor a közjegyző felolvassa a végrendeletet a hagyatéki eljárásban.
A kitagadáshoz bőven elég ha azokat az okokat felsorolod a végrendeletben, amiket itt velünk közöltél ("Anyám, aki nem nevelt, elhagyott engem. ").
"az örökhagyó a köteles résztől azokat a hozzátartozóit is megfoszthatja, aki a tőle elvárható segítséget nem nyújtották, amikor az örökhagyónak szüksége lett volna rá, vagy durva hálátlanságot tanúsítottak az örökhagyóval szemben. Kitagadható továbbá az is, akinek magatartása a szülői felügyeleti jog megszűntetésére adott okot."
A végrendelet esetleges megtámadása esetén a
bizonyítási teher azé, aki ki lett tagadva, aki a végrendeletet megtámadta.
Ahogy előttem írták, csak mellé egy megjegyzés.
Ha valakit kizártál, akkor a leszármazottai sem örökölnek tőled, mert nem a te örököseid, hanem az övé. Ha nem kapott semmit akkor tőle már nincs mit örököljenek abból ami a tiéd.
De ha anyád gyerekeiről van szó, akkor ők a testvéreid és neked is örököseid lesznek ha anyád már nem él. De emiatt őket ne akard kizárni, éppen úgy nem tehetnek arról hogy ő az anyjuk, ahogy te sem. Anyádat elég kitagadnod, csak csinálj végrendeletet, hogy a nagyobb része a tulajdonodnak az apád családjáé lehessen.
(Végrendelettel úgy tudom nem lehet kitagadni!!!)
Anyám simán megfosztott attól, hogy teljes családban nőjjek fel! Gyakorlatilag nem volt anyám kicsi gyerek korom óta, ez azért elég indok, nem? Nem tört az életemre, nem bántott, de nem is volt segítségemre semmiben!
Szuper, ha őt kizárom, akkor utána más sem örökölhet... De ha azt mondjátok az ő többi gyerekei, mivel testvérnek számítanak, saját jogon örökölhetnek, akkor megette a fene!
Nem a testvéreim, csak FÉLTESTVÉREIM! Nekem az ő apjukhoz semmi közöm! Ők nekem csak akkor lennének valódi testvéreim, ha nekik is apám lenne az apjuk is!!!! És nem is ismerem őket, ők se engem!
Nem tettek rosszat nekem, és nem tehetnek semmiről, ezt aláírom, de vadidegenek vagyunk, ami az én vagyonom (és ezek többsége apai örökségekből származó érték), ahhoz őnekik mi közük?
Ennyire nem lehet balga a törvény!
KOmolyan hogyan lehetne kizárni az örökségemből a féltestvéreket?
Meg ennyi alapján, ha őket is kitudnám zárni, akkor majd az ő gyerekeik szintén szóba jöhetnek, mondván a féltestvéreim gyerekei és így rokonaim? Na ne már...
Ja és ha már a törvény szerint jár nekik...
Tehát pl tegyük fel nem élne már anyám, és ők jönnének szóba a törvény szerint... Akkor nekik mennyi rész jár?
Ugyanannyi, mintha édestestvéreim lennének, vagy mivel csak féltestvérek, legalább van valami korlátozás, hogy kevesebb annál????
(Tényleg ráadásul a mai világban egyre több az ilyen szitu, nem csak tönkrement házasságok, hanem önként vállalt moziakcsaládok, összevissza nevelnek emberek más gyerekeit, más gyerekek meg csonkacsaládban, mint én is, szóval... Értitek...)
Szerintem inkább itt hagyd abba!
Leírtuk neked többen is hogy megteheted és hogy hogyan kell megtenned.
"Ők nekem csak akkor lennének valódi testvéreim, ha nekik is apám lenne az apjuk is!!!! És nem is ismerem őket, ők se engem!"
Ez ostobaság!
Nekem több féltestvérem van és semmiben sem különböznek attól a testvéremtől akivel apánk és anyánk is ugyanaz.
"Nem tettek rosszat nekem, és nem tehetnek semmiről, ezt aláírom, de vadidegenek vagyunk,"
És miért van ez így? Te vagy az idősebb akkor NEKED kellett volna felvenned velük a kapcsolatot vagy jó testvéri viszonyt kialakítanod - nem nekik, a kisebbeknek veled. Ha nincs köztetek kapcsolat, nem érzed őket a testvéreidnek az csakis rajtad múlt. Tegyél azért hogy ne így legyen! Semmit nem tudsz róluk de kijelented hogy nem méltóak arra hogy tőled örököljenek egy lábost vagy egy széket. Nem hiszem hogy milliárdos lennél akinek olyan nagy vagyona van hogy sok jutna a testvéreknek.
Ráadásul ha készítesz végrendeletet - ahogy már leírták neked - akkor a nagyobb részéről a vagyonodnak te rendelkezhetsz és odaadhatod másnak. Tényleg azt akarod hogy úgy menj el hogy a testvéreid is csak rosszat tudjanak rólad? Hogy az egyetlen dolog amire tőled emlékeznek hogy kitagadtad őket?
De megteheted, van rá lehetőséged. Csak nem biztos hogy érdemes. Ma már nem is kell sokat tenned mint hogy a facebook-on kezdeményezed a kapcsolatot velük egy-két kattintással. Nem kell velük beszélni, jópofizni, semmit, csak megadni az esélyt annak hogy hátha ők arra vártak hogy te, mint az idősebb, tudomásul vedd hogy nem vagy egyedül, vannak testvéreid.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!