Bemutathatunk, összehasonlíthatunk egy terméket Youtube-on a gyártója megkérdezése nélkül?
Nemrég láttam egy vidós helyzetjelentő videójában hogy letörölte egy nemrégi videóját mert a gyártó felkereste és mondta neki hogyha nem szedi le, jogi útra tereli.
A videóban amúgy semmi trágárság nem volt, 2 drónt hasonlított össze, a végén összegzett 5 pontban, 4 pontot az egyik, 1 pontot (csak a kinézetre) meg a másik kapott. Meg mondta hogy ezek alapján nem tudja ajánlani azt, mert a másik 30%-al olcsóbb, és legalább annyival jobb is. Szubjektív dolog nem igazán volt, max a kinézet, de azt ugye pont a kérdéses drón gyártója kapta :D
Én nem biztos hogy töröltem volna egyből, ha tényleg jogi útra terel egy gyártó egy ilyen dolgot, akkor nyerhet a bíróságon? Tudom hogy ezek általában üres fenyegetések, bár ki tudja, egy nagyobb cég lehet meglépi, neki nem kerül semmibe.
Elmondhatod, viszont lehet jogi következménye.
Az autó összehasonlításoknál is enyhén fogalmaznak.
elvben egy ilyen videó simán belefér a vélemény szabadság fogalmába, nem kéne, hogy gond legyen belőle. még ha az a véleményed, hogy egyenesen vacak az egyik, míg a másikat sokkal jobbnak tartod, az is simán belefér a szabad vélemény fogalmába.
egyetlen nagyon fontos kritérium van: egyértelműnek kell lennie a megfogalmazásból, hogy ez a te véleményed és nem egy általános tényként állítod. nem mindegy, hogy valamiről az a véleményed, hogy te a világ legrosszabb termékének tartod, vagy tényként állítod, hogy az a világ legrosszabb terméke. az előbbi egy vélemény, amihez jogod van és azt elmondani is jogod van. az utóbbi egy tény állítás, aminek cáfolható a valóság alapja és innentől már rágalom, hitelrontás, egyéb vádakat vonhat maga után.
ebben a műfajban a kedvencem Hajdú Péter becsületsértési pere Puzsér Róbert ellen. keress rá, hogy mit és milyen indoklással ítélt a bíróság. nagyon jól árnyalja a képet, hogy meddig számít valami véleménynek és honnantól tény állítás - direkt nem írom le, mert az oldal trágárság szűrője valószínűleg úgyse engedné át, hiába szerepel bírósági ítéletben...
akkor lehet ilyen reklamáció jogilag megalapozott, ha a videósnak olyan szerződése volt a céggel, amiben kikötötték, hogy nem mondhat olyat a termékről, ami nem tetszik a gyártónak. elém is tettek már le olyan tesztelési szerződést, amiben vállalnom kellett volna, hogy semmi olyat nem írok/mondok a terékről, ami nekik nem tetszik. és ezért még csak fizetni sem akartak, ez egy ingyenes, rövid távú tesztelésnek lett volna feltétele, amiért a legtöbb normális cég nem szokott semmilyen kikötést tenni, ezért én közöltem velük, hogy ez nem csak elfogadhatatlan, de sértő is. azóta sem áll velem szóba a cég. mondjuk nagyon nem is hiányzik, utálok tesztelni.
Magyarósi Csaba pl. rendszeresen szokott a vlogján olyan videókat közölni, hogy egyik vagy másik szponzor végül letiltat egy anyagot, vagy a szponzorációt vonja vissza, mert nem tetszik nekik, ahogyan feldolgozta, meg olyanokról is szokott mesélni, hogy eleve nem tetszik neki a termék, ezért inkább nem is forgat róla anyagot, mert olyat úgyse tudna, ami tetszene nekik.
azt tudom még elképzelni, hogy a videósnak egyszerűbb volt törölni a videót, mint rossz viszonyba kerülni a céggel és a későbbi jobb viszony reményében inkább nem válalta fel a konfliktust. vagy csak egyszerűen megfenyegették és tapasztalatok híján fogalma sem volt, hogy mit kezdjen vele, ezért inkább törölte. főleg, ha valakinek nincs még sok tapasztalata ilyen dolgokban, nem mindig egyszerű meghozni a jó döntést - és egyáltalán nem biztos, hogy a jó döntés az, amire a jogaid és a törvények lehetőséget adnak.
pl. lehet, hogy van szólásszabadság és lehet, hogy totál igazad is, de hosszú távon a diplomáciai és üzleti kapcsolatoknak a hallgatás, vagy az őszinte véres szájú kritika udvarias elhallgatása, diplomatikus finomítása sokkal kedvezőbb lehet, mint minden csip-csup dolog miatt két lábbal beleszállni olyan cégekbe, akik emiatt megorrolnak rád és később keresztbe tehetnek neked.
illetve még az lehetséges, hogy a cég esetleg a védjegyeik és márkajelzéseik jogtalan használata miatt veszi elő a csatornát. ez egy érdekes és nehéz téma, hogy mikor és mihez kellene a cég engedélye és mit lehet ilyen hivatkozással letiltani. elvben egy terméktesztnél ebből sem kéne problémának lennie, de pl. ha a csatorna logójában, arculatában vagy máshol is felhasználja a cég logóját, nevét, stb. akkor már lehet belőle jogvita és probléma is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!