Ha kigyullad a lakásod és leég a szomszédé akkor a szomszéd ezmiatt perelhet téged?
Alapból kötsz biztosítást a lakásodra és nam csak azért, mert ha betöri a huzat az ablakot, akkor fizessen a biztosító, hanem azért is, ha csőtörés miatt elázik az alattad lakó vagy lakástűz miatt kiég a két szomszédod is, akkor ne neked kelljen mindent állnod.
Perelni egyébként mindenért lehet. Aztán a bírón és az ügyvédeken múlik, hogy ki mennyiben lesz felelős a kárért és ki mennyit tud a másikon behajtani.
Vagyis ha én is kiégek a szomszéd hibájából akkor én is beperelhetem?
És milyen jogcímen ha mondjuk azt sem tudni mitől lehetett?
Becsap a villám, kigyullad a tető vagy valamely elektromos cuccom amikor nem vagyok otthon, kiég a lakásom és a tűz ráterjed a szomszédéra is.
Erről nem tehetek, tőlem független ok, a szomszéd is ha kötött volna biztosítást nem engem kellett volna perelnie. De ha engem perel miért nem azt mondja a bíró hogy tetszett volna biztosítást kötni?
Mert ennyi erővel nemhogy a biztosítást hanem az automata oltóberendezést stb is telepíthettem volna.
Sikeresen csak akkor perelhet, ha bizonyítható a szándékos károkozás, esetleg a gondatlanságból elkövetett károkozás.
Ezért büntető feljelentést is tehet, és polgári perben kérhet kártérítést, sérelmi díjat. De figyelembe veszik, hogy a biztosító mennyit fizetett neked, mert a kárhaszon szintén törvénytelen, és törvénytelen ítéletet nem hozhat (elvileg) a bíróság.
Balesetért, vagy természeti csapásért, stb. is perelhet, csak azért szépen kinevetik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!