Valami kábítószerügy. Megtehetem, hogy nem tanúskodok?
Az öcsém volt ma nálam a feleségével és ledöbbentem amit mondott, hogy a héten bent volt a rendőrségen, papírt kapott, hogy be kell menni mint tanú. Aztán ott kérdezték tőle, hogy nyilatkozzon, hogy csak fogyasztott kábítószert vagy adott is el. Azt mondta, hogy nem fogyasztott nem is adott el. Azt is mondta, hogy én mint bátyja tudom, hogy ő ilyennel nem foglalkozik és monta a rendőr neki, hogy január 6-án fog legközelebb dolgozni, mert addig szabadságon lesz és akkor engem is be fog hívni tanúskodni.
Mivel én nem tudok semmit így nem akarok bemenni se, tanúskodni se, engem ne keressen a rendőrség. Ha hívnak megmondom nem tanúskodok, ha kötelező bemenni, akkor bemegyek hogy legyen nyoma, aláírom, hogy ott voltam, de nem tanúskodok, nem mondok semmit.
Lecsesztem ám ezért az öcsémet, hogy az én nevem mondja a rendőrségen. Nem velem lakik öt éve, honnan a búbánatból tudjam, hogy tényleg nincs köze kábítószerhez?
Ha behívnak, mit tehetek, meg tehetem, hogy nem mondok semmit? Megtagadhatom? Nem lesz bajom?
"Ha behívnak, mit tehetek, meg tehetem, hogy nem mondok semmit? Megtagadhatom? Nem lesz bajom?"
Megteheted, csak azé tuggyá rúlla hogy ennek hat hónap az alaptétele, és drogügyné eleve csak letöltendőbe kell gondolkodni.
Az idézésen mindenképpen meg kell jelenned, de közvetlen hozzátartozóra nézve nem vagy köteles terhelő vallomást tenni.
Ne is kezdj "beszélgetni", mindjárt ezzel nyiss!
Viszont minden olyan feltett kérdésre ami nem az öcsédre vonatkozik, köteles vagy válaszolni. Ha nem teszed, 100.000Ft-ig terjedő bírsággal sújthatnak, majd ismét felteszik a kérdést!
Tehát a bírsággal sem úszod meg a válaszolást.
Be.
A vallomástétel megtagadása
171. § A tanúvallomást megtagadhatja a terhelt hozzátartozója.
10. § (1) E törvény alkalmazásában
...
5. hozzátartozó: az egyeneságbeli rokon és ennek házastársa vagy élettársa, az örökbefogadó és a nevelőszülő (ideértve az együtt élő mostohaszülőt is), az örökbe fogadott és a nevelt gyermek (ideértve az együtt élő mostohagyermeket is), a testvér és a testvér házastársa vagy élettársa, a házastárs, az élettárs, a házastárs vagy az élettárs egyeneságbeli rokona és testvére;
Miután személyes adataidat megkérdezték, jogosult vagy te is tisztázni azt, hogy van-e a tanúvallomásodnak lehetséges akadálya.
“Kérem vegyék jegyzőkönyvbe, hogy nyilatkozom, hogy öcsém ügyében a tanúvallomást megtagadom”.
179. § (1) A tanú személyazonosságának megállapítása után tisztázni kell a vallomástétel lehetséges akadályait, a tanú elfogultságára, illetve az ügyben való érdekeltségére utaló körülményeket. Az ennek során feltett kérdésekre a tanú akkor is köteles válaszolni, ha a vallomástételnek akadálya van, vagy a tanú arra hivatkozik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!