Értelmezhető-e a bűnrészesség fogalma copyright megsértés eseteiben, a következő módon?
Sziasztok! Nagyon nyakatekert logikát fogok vázolni, de számomra aktuális, mert rengeteg mémet gyártok, és az EU-ban hamarosan nagyon szigorú lesz a copyright törvény, másrészt mert zenész vagyok.
A copyright perek kifejezetten polgári perek, de most vegyük azokat a valószínűtlen eseteket, ahol BÜNTETŐ ELJÁRÁS indul a copyright megsértője ellen.
Mondjuk van egy nagynevű zenekar, aki egy nagy koncertet ad, és játszik pár feldolgozást. Ebben az esetben az a szabály, hogy a koncert SZERVEZŐJE a bevétel egy részét köteles befizetni egy közös jogkezelő szervezetnek, akik az zenemű szerzőinek eljuttatják jogdíjként. Tévhittel ellentétben, ez nem a zenekar dolga! Namost, ha a zenekar tagjai tudják, hogy a szervező nem fogja teljesíteni a kötelességét, és így lejátsszák a koncertet, akkor a tagok bűnsegédnek minősülnek?
Ugyanez a logika: Van egy szinkronstúdió. Szinkronizálnak egy filmet. A publishernek, aki valószínűleg a stúdió vezetője köteles licenszt szerezni a jogtulajdonosoktól, ahhoz, hogy kiadhassa/terjeszthesse a magyar változatot. Ez nem a szinkronszínészek dolga! Ha a szinkronszínészek tudják, hogy a stúdió vezetője nem kért, vagy nem kapott licenszt arra, hogy kiadja a magyar változatot, ők bűnsegédek?
Valaki mémeket gyárt, és feltölti egy kis PRIVÁT facebook csoportba. Tegyük fel, hogy néhány meme nem felel meg a fair use kritériumainak, így copyright sértésnek minősül, mert más képeit tartalmazza. Egy kis privát csoportban az nem okozhat akkora pénzügyi kárt, hogy a feltöltés bűncselekménynek minősüljön. De tegyük fel, hogy az illető megengedi valakinek, hogy feltöltse azt egy nagyon népszerű nyilvános facebook oldalra, így már képes az a feltöltés nagy pénzügyi kárt okozni, amely lehet bűncselekmény. Az oldal vezetője felel, hogy a licensze meglegyen. A mém készítője bűnsegéd?
Az első két esetben egyértelműen nem bűnsegédek. Egyszerűen nem tudhatnak ezekről a dolgokról, legfeljebb feltételezhetik. De semmi közük hozzá, nincs joguk ellenőrizni, hogy minden rendben van-e.
A harmadik esetet nem tudom. Mivel nem tudom, van-e joga az illetőnek bármilyen szűk körben megosztani a jogvédett képeket. Ha nincs, csak éppen az elenyésző kárérték miatt nem foglalkoznak vele, akkor nem bűnsegéd lesz, hanem elkövető, társtettes. Ha szűk körben megosztható, és a hozzájárulásával lesz felrakva a másik oldalra, akkor lesz bűnsegéd. De a hozzájárulást bizonyítani is kell(ene) valahogy, nem elég egy állítás.
Köszönöm szépen a választ!
(Kis csoportban copyrightos képeket/mémeket megosztani maximum szabálysértés, mert kb 20 db like nem okoz 50 000 Ft-nál nagyobb kárt.)
A második eset az, ahol még próbálom pontosan megérteni a szinkronosok felelősségét.
Csak elméleti szinten, erre akkor visszatérnék (mert én nem tervezek színész lenni):
Mondjuk, hogy a szinkronstúdiót egy baráti kör csinálja, tehát pontosan tudnak a licenszelés hiányáról, de konkrétan a vezetőjük volna a publisher, és övé a szinkron copyrightja. Ebben az esetben milyen felelőssége lehet annak, a baráti körből,...:
- aki csak annyit tesz, hogy kölcsön adja nekik a mikrofonját;
- aki létrehoz és hozzátesz egy saját, original szellemi alkotást, kiegészítésként;
- aki konkrétan a copyrightos szöveg fordítását mondja?
Ezeket mind felelősségre vonnák, vagy van egy határ, ami már kívül esik a részességen? (pl a mikrofonos srác)
Azt elfelejtettem kiemelni, hogy itt is, nem maga a film létrejötte a bűncselekmény, hanem a terjesztés, tömeggyártás. Szóval ha a mikrofonos srác tudja is, hogy ez lesz, okozati összefüggésben azért elég távol esik magától a tényállástól.
Mindenesetre roppant nyugtalanító belegondolnom, hogy én már számtalanszor adtam kölcsön a gitárom zenészeknek, akik vettek fel vele feldolgozásokat is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!