Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Bizonyíték és tanúk nélkül...

Bizonyíték és tanúk nélkül (de erős gyanúval) le lehet csukni valakit?

Figyelt kérdés

mindenképp kell a bizonyíték, vagy elég, ha nagyon nagy a valószínűsége, h az illető követte el a bűncselekményt?

példákat tudtok írni?

2010. júl. 16. 16:13
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Nem.
2010. júl. 16. 16:19
 2/13 anonim ***** válasza:
nem lehet
2010. júl. 16. 16:19
 3/13 anonim ***** válasza:
45%
Tudok. Részegen kivertem autóval egy közkutat. A korcsok csak reggel jöttek. Bevittek vérvételre de már semmit sem találtak. A hülye is tudta hogy részeg voltam, de semmit sem tehettek.
2010. júl. 16. 16:20
 4/13 anonim ***** válasza:
Ha nem tudják bizonyítani, akkor nem tehetnek veled semmit. Bizonyíték nélkül még tanúval sem mennek sokra, mert mondani bármit lehet, azt alá is kell támasztani.
2010. júl. 16. 16:47
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Hallottál már az ártatlanság vélelméről?
2010. júl. 16. 17:56
 6/13 Voltaire ***** válasza:
57%
Hármas, neked innen is gratula, hogy az intézkedő rendőröket korcsozod, a kérdésre felelve pedig: nem, nem lehet. Voltak időszakok, amikor lehetett, ezek igen sötét fejezetei a történelmünknek.
2010. júl. 16. 18:13
 7/13 anonim ***** válasza:

Bizonyíték mindig kell, de a bizonyíték fogalmát nem határozzák meg az eljárási törvények kimerítően. Bizonyíték bármi, amit a bíró vagy más jogalkalmazó bizonyítékként elfogad. A bizonyíték lehet közvetlen (tanú, irat, szakértői megállapítás), de közvetett, azaz logikai is. A közvetett bizonyíték bizonyos tényekből, közvetlen bizonyítékokból levont logikai következtetés, azaz egy megállapítás, miszerint, ha ez és ez igaz, akkor ezek alapján egy harmadik dolognak is igaznak kell lennie, azaz mondjuk én vagyok a bűnös.

És hát még ott van az a probléma, amikor a bizonyítékok ellentmondásosak, vagy csak egyféle bizonyíték van, és a bírón múlik, hogy hitelt ad-e neki vagy sem. A bizonyításnak fontos eleme a hitelesség is.

Sajnos nagyon sok hibáról tudunk az igazságszolgáltatásban, a szabálysértési eljárásokban akár a közvetett bizonyítékok téves megállapítása, akár a hamis bizonyíték hitelesként elfogadása miatt is.

Nézzük pl. azt az esetet, amikor tanúk, akár rendőrök is azt állítják, hogy én elkövettem valamit, én meg azt állítom hogy nem. Más bizonyíték nincs. Ilyenkor a bíróság sajnos hajlamos elhinni az állításokat, mert ez tűnik kényelmesebbnek. Ilyenkor csak azt lehet csinálni, hogy nagyon erősen, következetesen ragaszkodok ahhoz, hogy hazudnak vagy nem jól emlékeznek, és megkísérlek valamiféle ellenbizonyítást (ami nehéz, mert azt nehéz bizonyítani, ami meg se történt), megpróbálom megzavarni őket, olyan részletre rákérdezni, amivel nem tudnak mit kezdeni.

2010. júl. 16. 19:03
 8/13 anonim ***** válasza:
77%
Bizonyíték sem mindig kell. Van olyan ismerősöm, akit azért csuktak le, mert volt neki cigány barátja, és az a cigány haverjaival megölt egy k*rvát. Aztán a cigányok ráfogták ismerősömre az egészet. A rendőrség nem tudta rábizonyítani, de mivel sok cigány tanúskodott ellene, lecsukták.
2010. júl. 16. 21:03
 9/13 anonim ***** válasza:
28%

Rendőröket korcsozza, holott ő veszélyezteti MAGYAR embertársait. Na, akkor ki a korcs?

Különben elég kamu-szagú a sztorija... Sajnos csak itt és ezen a formán tud érvényesülni. Hagyjuk, és ismerjük el képességeit:

HŰŰŰ, ezt tényleg meg merted tenni? De keméény!

2010. júl. 18. 16:05
 10/13 A kérdező kommentje:

utolsó, én szavaztalak le, mert nem a kérdésre válaszoltál.

ne itt személyeskedj!

köszi.

2010. júl. 18. 16:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!