Mi történik, ha valakiről egyáltalán nem állítottak ki halotti bizonyítványt?
Hol történt a haláleset?
Nagyon nem mindegy, hogy Uniós ország, közeli ország (pl. Szerbia) vagy fejlett ország (pl. USA). Ezeknél talán könnyebb intézkedni, mint egy távoliban.
Mondjuk az is durva lehet, ha nem él, de esetleg kapja a nyugdíjat, mert akkor azt majd vissza kell fizetni.
Bárhol halálozik el valaki, arról egy papírt ki kell tölteni ott, és abból egy példányt kap az adott ország hatósága, ami továbbítja a népesség-nyilvántartóba. Ha az illető nem az adott ország állampolgára, akkor meg a hatóságnak kötelessége továbbítania az információt az illetékes országnak. De mivel ennek van egy átfutási ideje, ezért lehet, hogy több hónap is beletelik, mire elér a megfelelő helyre a dokumentum.
De olyan nincs, hogy egy halottról semmilyen papír ne legyen!
Szerintem ott van a hiba, hogy nem annak van 15 napos határideje hogy igényeljék hogy ilyen "halotti bizonyítványt" kiállítsanak, hanem külsősnek van ennyi ideje kérvényezni, hogy a számára megfelelő formátumú halotti bizonyítványt kiállítsa a kórház.
Az adott kórházban mindenképpen születik hivatalos irat arról, hogy az az illető ott elhalálozott (vagy oda vitték a holttestét), hiszen enélkül nem tudnának mit kezdeni a holttesttel sem és pénzt sem kapna a kórház hivatalosan annak ellátásáért, kezeléséért.
Vagyis ahogyan mások már javasolták, a kórháztól nem a hivatalos halotti bizonyítványt kell kikérned, aminek lejárt a kérvényezési határideje, hanem egy másféle hivatalos iratot, pl. a zárójelentésének másolatát, amiben benne van hogy elhalálozott.
Utána ezzel kell tovább menned az ország megfelelő hatóságához, ahol ki tudják állítani a halotti bizonyítványt. Ahogyan nálunk sem a kórház állítja ki a születési anyakönyvi kivonatot, hanem a hivatal. Akár 50 évvel később is mint ahogy az illető megszületett lehet másolatot kérni róla és ehhez a korábbi adatok adnak alapot - amiket pl. a kórház is lejelentett a születésről.
Keresd meg a kórházat, kérd ki azt amivel bizonyítható hogy az illető meghalt (mikor, hol, miért halt meg) és ezzel menj tovább a hatósághoz, hogy ez alapján állítsanak ki neked a halálesetről olyan igazolást amilyenre szükséged van.
köszönöm szépen a sok választ és segítséget.
(ezt a kérdést is én tettem fel, akkor még volt remény:
https://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__egyeb-kerdese..
Ázsiában történt, nincs pénzem odamenni, elvileg a magyar konzulátus intézkedik, de most már egy ideje (2 hónapja) csak azt mondogatják, hogy senkit nem érnek el, senki nem válaszol nekik és nem tudnak intézkedni. csak a kórházi számlát láttam, ami horribilis és elvileg a kórház követeli - esélyem sincs kifizetni.
ezért nyugodtam bele, hogy nem lesz halotti bizonyítvány, csak nem tudom, hogy ilyenkor mi történik. temetés sem lesz, ebbe nehezebb belenyugodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!