Miért torzítja a kormány a munkaerő piacot a rengeteg EU-n kívülinek kiadott munkavállalási engedéllyel?
Ha nem adnának ki ennyi munkavállalási engedélyt megindulna egy természetes bérfelzárkózási folyamat.
Ezzel a lépéssel a magyar kormány elveszi sok magyar család
esélyét a magasabb életszívonalhoz.
Miért ilyen családellenes a kormány ?
Nem segélyre és támogatásra van szüksége a magyar családoknak hanem tisztességesen megfizetett munkára amiből megélhetnek.
A tudatlanság nem jó dolog.
Hol úszik el a GDP? Talán nézd meg a szerkezetét hogy milyen szektorok mekkora részarányt vesznek ki, de annyit segítek hogy a szolgáltatások mindenhol überelik az ipart és a picinyke mezőgazdaságot. Az pedig hogy a multik ugyanazokkal a módszerekkel dolgoznak mint külföldön... nos... már bocs... ordenáré nagy hülyeség, voltam nem egy gyárlátogatáson Németországban és néhány hazai csúcsgyáron kívül, ég és föld a különbség a termelékenység, és a munkaszervezés között. Azokat a gépeket, technológiát passzolja le nálunk a német anyacég amiket ők lecserélnek a legújabb konstrukcióra, ők már szinte teljesen automarizáltak, mi örülhetünk a félautomata rendszereknek is, és ez nem csak velünk van így, hanem minden nem kirakat (pl. Audi) termelő cégnél is. A szolgáltatószektor pedig óriási lemaradásban van nagyon régóta kb. Mátyás király halála óta, ezt azért nem annyira könnyű visszahozni.
A románoknál több multi lesz hamarosan mint itt, csak járj utána mi van Nyugat-Erdélyben vagy Havasalföld északi részén. És nem csak Európa létezik, hanem Távol-Kelet meg úgy az egész föld, lásd Electrolux.
A túlóratörvény pedig annyira kemény... Január óta érvényes mégsem láttam 1 cikknél többet a netes portálokon hogy kollektívan vagy egyoldalúan kihasználják a munkáltatók ezt a törvényt, sőt több helyen jó marketingfogás volt hogy bejelentették hogy nem élnek az új lehetőséggel. Mi sem változtatunk a kollektív szerződésen, bár nálunk évek óta nem volt kötelező túlóra, de nálunk csak a 400 felét lehetséges a munkáltató felől túlóraként elrendelni, a többiről abszolút önkéntesen lehet eldönteni. Szóval mi változott? Semmi. Szinte az összes EU-s országban a 400-416 óra túlóra rendelhető el a hatályos törvények szerint, csak a legtöbb országban havi szinten van lebontva a kiszabható mennyiség. Ha itt a városban egy cég hetente túlóráztatná a dolgozókat lehúzhatná a rolót rövid időn belül mert elmennének másik cégbe, ezért kontraproduktív lenne ezzel a törvénnyel élni.
Igen a szakszervezeteket átkéne alakítani. Pl. a Mávot ne egy olyan szakszervezetis képviselje már aki egy napot sem dolgozot a vasútnak hanem mindig is megélhetési szakszervezeti dolgozó volt. Igen, ez létező tény, azért nincs rendes érdekképviselet sokszor mert megélhetési forrás lett a képviselés helyett, és nem csak a Máv-nál van így.
A GDP-ről nem én mondom ezt hanem közgazdászok.
Egyébként ahol én dolgoztam eddig mindegyik cég a legjobb volt az európai társvállalatok között termelékenységben, hatékonyságban. Nem mindegyik multi hozza ide a leszerelt gépsorait. A Bridgestone például olyan techonlógiát hozott magyarországra amit itt használ először világszinten.
A multiknál van bőven innováció.
A magyar vállakozó meg még az innováció szónak a jelentését is googlen keresi ki. Mert ezek csak zsebből zsebbe oldjuk meg okosba ehhez értenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!