Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Albérletben élek, míg a...

Albérletben élek, míg a testvérem a közös lakásunkban. Mit tehetnék? Bővebben lent.

Figyelt kérdés

A történet röviden annyi, hogy a szüleimnek volt egy nyaralója,amit friss házasként vásároltak. Később eladták és vásároltak belőle egy belvárosi lakást, amit a testvérem és az én nevemre írattak, 50-50% arányban.

Az életünk úgy alakult,hogy a testvérem nem fejezte be az iskolát. Összeköltözött a párjával és 2 gyerekük született a lakásunkban. A testvérem azóta sem dolgozik és teljesen belakták a lakást.

Azóta én végeztem az egyetemmel és a párommal összeköltözünk egy albérletben. Nagy városban gondolom sejtitek,hogy mennyi pénzt dobunk ki az ablakon így. Nagyon nehezen élünk meg és bevallom,hogy egyre jobban frusztrál,hogy eközben ott a lakás, amiért egy fillér bérleti díjat nem kéne fizetni.

A szüleim is megértik,hogy mi a baj, nagyon rosszul érzik magukat,hogy "csak" egy lakást vettek. Ami nyilván hülyeség, teljesen egyértemű, hogy így is óriási dolgot tettek értünk. Viszont így én nem igazán vagyok kisegítve és nagyon jól jönne, ha valahogy megkapnám a lakás értékének a felét.

De mint mondtam egy forintja sincs a testvéremnek, kizárt,hogy ki tudjon fizetni.

Nagyon nehéz helyzet, nem tudom hogy kérhetem -e arra,hogy adjuk el és felezzük el a pénzt. Ha nem lennének a gyerekek, gond nélkül megtenném, de így furdall a lelkiismeret.

Ti mit tennétek ebben a helyzetben?

Odaköltözni nem fogok a nyakukra, 1,5 szobás ingatlan, szerintem négyükre is kicsi, nemhogy hatunkra..Na meg értitek.

Mit tehetek,akár jogi úton, ha nem sikerülne megegyeznünk?

Folyamatos szorongással éljünk meg a napokat a párommal, teljesen kilátástalan a mostani albérlet helyzet. Illetve az eladó ingatlanok is olyan árakon mennek, hogy 40 év spórolás után sem tudnánk megvenni albérletezés mellett.

Beszéltem már korábban erről a testvéremről,hogy el kéne adni, de hallani sem akar róla.

2019. szept. 13. 10:52
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
24%
Kényes dolog. Jó lett volna akkor lépni, mielőtt ő beköltözött oda. Ez így egy elég hosszú jogi bulinak néz ki, aminek soha nem lesz se füle se farka. Ha nem melózik és nem fizet, akkor miből vonnák, ha nem fizeti az albérleti díj felét? Eladás sem olyan egyszerű jelen esetben. Szüleid nem tudnak rá hatni? Gondolom így három gyerek mellett nem is akarnak nagyon. Akár hiszed akár nem amúgy ugyanabban a cipőben járunk, csak én 17 éve voltam ebben a cipőben. Jelenleg is albérlet van nekem, nem vagyok tele zsugával. Lenyeg a lényeg, mivel én imádom a tesómat, így elengedtem a dolgot. Igazság szerint majdnem biztos, hogy akkor jársz a legjobban, ha te is ezt teszed. Sokan írjak majd h baromság, de ez így meg fogja mérgezni az életed. Hidd el.
2019. szept. 13. 12:43
 22/35 anonymousreview60 ***** válasza:
92%

Ne legyen lelkiismeretfurdalásod! A lakás fele jár neked. Aki (tesód) ezt az 50%-ot nem tudja lerendezni, az ne vállaljon 2-3 gyereket! A lehetőségek:

1. A testvéred fizesse ki a fél lakást neked a vásárláskori pénz felének jelentértékén! (Az elég lesz neki most elvileg önerőre.) VAGY

2. Adjátok el a lakást, és fele-fele!

2019. szept. 13. 12:44
 23/35 anonymousreview60 ***** válasza:
100%

Ha a szüleid fele-felébe vették nektek, akkor a szüleid most legyenek szívesek a tesódat is nyomás lá helyezni az ügy megoldásához! VAGY

A szüleid adják oda a lakás felének jelentértékét most oda, és majdan a fennmaradó örökség felét kapjad. Így fifti-fifti lesz a dolog.

Ha a tesódnak járt a segítség (ld. beköltözés), akkor most neked is jár. Akkor ő járt jól, most neked kell. Akár azon az áron is, hogy neki kicsit rosszabb. Ez így erkölcsös.

2019. szept. 13. 12:48
 24/35 anonim ***** válasza:
26%
Voltam én is ilyen helyzetben, és én is azt tettem, amit a 21-es válaszoló javasol. Elengedtem, mert én is szeretem a húgomat. Én a párommal a szüleinknél laktam, aztán a szüleink halála után én örököltem a szüleink lakását. Később ugyan, de én is örökséghez jutottam, bár nem vártam.
2019. szept. 13. 13:02
 25/35 anonim ***** válasza:
84%
Mond meg hogy nincs pénzed ezért beköltözöl ha már eladni nem hajlandó. Kíváncsi lennék a reakcióra.
2019. szept. 13. 13:17
 26/35 anonymousreview60 ***** válasza:
65%

A "mérgezés" veszélye fennáll valóban. Na de álljon már meg a nászmenet!

"Én a párommal a szüleinknél laktam, aztán a szüleink halála után én örököltem a szüleink lakását." Az is egy megoldás. De milyen már az önálló lakhatás érdekében a szülők halálára várni?

A tesónak ott van egy egész lakás ingyen, neki meg egy fél? Hát ott még egy rendes falkaparósat sem lehet b.a.s.z.n.i. Még addig sem, amíg megjön az első gyerek. A bátynak jár egy kellemes életindulás: Nuku iskola, de popsi alá lakás? Az öcsnek meg coki? A báty egy parazita.

2019. szept. 13. 13:23
 27/35 anonim ***** válasza:
100%

Jaj szegény testvéred . Nincs munkája és 2 gyereke van . :( csak az a baj hogy minnél tovább vársz , annál több pulya lesz . :)

5 év múlva meg már azért nem szabad őket piszkálni mert egy kicsi lakásban vannak 4 gyerekkel , mi ?? :D

Szóval ezt a problémát pár hónapon belül orvosold . A többiek sok hasznos tanácsot adtak . Kivéve azok akik azt írják hogy engedd el :D

2019. szept. 13. 13:31
 28/35 anonim ***** válasza:
99%

Minden egyéb megfontolástól eltekintve is, az örökség mint ellenszolgáltatás sem feltétlen okos ötlet, mert mire a szülök meghalnak, addigra nem biztos, hogy van még örökölni való, különbözö okok miatt, ez teljesen bizonytalan dolog.

Másrészt a kérdezö azért fizessen még 20-40 évig lakbért, mert a testvére egyszerüen eltulajdonította a közös lakást?

2019. szept. 13. 13:33
 29/35 anonim ***** válasza:
85%
Írtak néhányan, h emberség, meg h érthető h nem akarsz kiszurni a tesóddal. És részéről hol az emberség? Őt miért nem izgatja h te albérletben nyomorogsz? Két lehetőséget írták a legtöbben. Lakashasznalati díjat kérsz, vagy eladjátok. Én mindenképp az utóbbi mellett döntenek. Azt az aprócska tényt ugyanis ne felejtsük el, h bármikor megeshet, h tesója nem fizeti a rezsit. Vagy a közös költséget. Amit aztán a szolgáltató szépen ráterhel az ingatlanra. A TI közös ingatlanotokra. Igen, az a te tartozasod is lesz. És teniktve h nem dolgozik, 3gyerek lesz hamarosan, erre bizony nagy esély van. Úgyhogy én sürgősen kérném a közös tulajdon megszüntetését.
2019. szept. 13. 13:56
 30/35 anonim ***** válasza:
100%

A testvéri szeretetből elég legyen annyi, hogy eddig a te fél lakásodban laktak ingyen, és neked nem fizettek érte semmit, mert olyan jó fej voltál, hogy engedted nekik.

Én is családi összetartás és segítés híve vagyok, de azért mindennek van határa. A családi összetartásba az is beletartozik, hogy a testvéred is figyelembe veszi a te érdekedet, nem csak az övét kell mindenkinek figyelembe venni.

2019. szept. 13. 15:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!