Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Lakás öröklés. Mik az lehetősé...

Lakás öröklés. Mik az lehetőségeim, esélyeim?

Figyelt kérdés

Ismerős néni rám hagyta a lakását, mert a nevelt lánya sokszor bántalmazta, más lehetséges örökös rajta kívül nem volt. Néni meghalt, mint megtudtam, kb 1 éve. Nevelt lánya pereskedik, mert a lakást az állam akarja elvenni, mivel van rá 2 millió Ft hitel/jelzálog, amit nem fizettek (legalábbis a szomszéd szerint ennyi)...Azt eddig is tudtam egész biztosan, hogy adóssággal terhelt a lakás, csak a pontos összegről nem tudtam. Az írott végrendelet még megvan. Most azon gondolkozom, ingyen jogtanácsost, vagy jegyzőtt keressek-e fel, további tájékoztatás céljából, hogy egyáltalán érdemes-e élesben belevágni az öröklési hercehurcába? Ha van itt köztetek jogban járatos, mit gondoltok, mit javasoltok, merre tovább? Milyen kilátásai lehetnek az ügynek a későbbiekre vonatkozólag? Még nem árverezték el az ingatlant, de félig már rajta a mancsa az államnak bizonyosan.

A végrendeletet vajon elfogadják ennyi idő után? Az adósságot nyilván én fogom örökölni, ha elfogadom alakást (amynnyiben még lehetséges ez), akkor nekem egyösszegben kéne fizetnem, vagy részletekben? Illetve volna lehetőség eladnom öröklés után az ingatlant terhelve is? Mert úgy ki tudnám fizetni az árából. Minden észrevételre kíváncsi vagyok!

2019. aug. 8. 15:49
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

A nevelt gyermek nem törvényes örökös, tehát nem is értem, hogy ő miért perel, ő végrendelet hiányában sem örökölhetne.

A végrendelet hatályos addig, amíg vissza nem vonják vagy ha újabb végrendeletet nem készítenek. A korábbi végrendelet újabb végrendelettel nem ellentétes részei hatályban maradnak, ha az örökhagyó ezzel ellentétes akarata nem állapítható meg.

Az adósságot természetesen egy összegben és részletben is fizetheti, megállapodás szerint, s érdemes valóban azon is eltöprengeni, vajon terhelten eladja-e az örökséget, akkor nem kell idegeskedni a végrehajtás, árverezés miatt, hogy esetleg nem adnak annyit érte, mint gondolta - a lakáson most valószínűleg elidegenítési tilalom van, a vevővel meg kell majd egyezni, hogy előbb az adósságot fizetik ki, s a vételár fennmaradó része lesz a kérdezőé.

2019. aug. 8. 17:16
 2/4 anonim ***** válasza:

A kérdés ilyen felvetése meglehetősen nehéz, mert azt feltételezi, a közjegyző nincs minden információ birtokában. Legfőképpen nem végrendelet birtokában. Ha volna ugyanis, akkor mindenekelőtt a végrendeleti örököst kell értesítenie, és megtárgyalnia a helyzetet. Például éppen azt, hogy kinek a javára van bejegyezve a jelzálog, továbbá, hogy miképpen történjék az adósság kiegyenlítése.

Tudom, hogy ma nem jogállamban élünk, ezért a kérdésfeltevés azt sugallja, itt közönséges állami lenyúlásról van szó. Ennek kiderítésére a legegyszerűbb módszer, ha az ember bemegy a hagyatéki közjegyzőhöz a végrendelettel, és megkérdezi a tényállást. Utána lehet eldönteni, hogyan tovább.

Zárójelben: nagyon függ az ingatlan értéke attól, hol van. Ha egy nagyon eldugott kis településen, akkor elképzelhető, hogy egy milliót sem ér. Ha azonban egy nagyvárosban, akkor nehéz elképzelni, hogy ne lehessen értékesíteni az adósság többszöröséért. Annyi bizonyos, ha ekkor te intézed, te leszel birtokon belül. Különben az sem meglepő, ha semmihez sem férsz hozzá.

2019. aug. 8. 17:37
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Sok a kérdés.

Miért nálad van a végrendelet és hogy-hogy nem tudtál arról, hogy a néni már 1 éve meghalt?

Miért hiszed hogy a lakás már félig az állam kezében van? Nem az államnak tartozott, hanem valami szolgáltatónak vagy más cégnek, társaságnak. Ha az a cég indította a tartozás behajtását akkor az árverezést is ők intézik - közvetítőn keresztül akár. Ehhez semmi köze az államnak, max az állam a közmű cég tulajdonosa.

De ha mondjuk tartozott a gáz és villanyszámlával, akkor azzal téged károsított meg. A fogyasztást ki kell fizessék vagy a fogyasztók vagy állami támogatásból. Mindkettőt te fizeted és a többi fogyasztó, adózó. Az lenne a fontos hogy minden tartozást be tudjanak hajtani idővel, különben aki fizeti rendesen a díjakat, annak kell többet fizetnie.

A "nevelt lánya" kitétel örökbefogadást jelent? Mert csak akkor örököl vagy ha van újabb végrendelet.

Távolról semmit nem lehet mondani az ügyről. Keresd fel az illetékes hatóságot!

Ha adósság van a lakáson, akkor az árverezés után megmaradt összeg lesz az örökség. Ez meg lehet előzni azzal ha te, mint örökös, kifizeted az adósságot az árverezés helyett.

Ha már árverezés alatt van, akkor nem adhatod csak úgy el az ingatlant, de egyezkedhetsz, hogy járuljanak hozzá az eladáshoz az árverezés helyett. Ha viszont valódi a végrendelet és tényleg te vagy az örökös, akkor onnantól az egész eljárást meg lehet támadni és az árverezést meg lehet próbálni visszavonatni.

de ezt csak a hatóság teheti meg, ha te felkeresed őket és bemutatod a végrendeletet.

2019. aug. 8. 20:55
 4/4 anonim ***** válasza:
Bocsánat, segíteni nem tudok de érdekelne engem is.
2019. aug. 14. 17:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!