Magyarországon büntetik azt a személyt, akinek a területén valaki más drogozik?
Üdv!
Az brit és a magyar törvények szövegét hasonlítanám össze, idézve, ezt találtam:
Brit: "Az a személy, aki TUDATOSAN HAGYJA VAGY TŰRI, hogy a területén kábítószert... az bűncselekményt követ el..."
Magyar: "...ha az ott meghatározott bűncselekmény elkövetéséhez anyagi eszközöket SZOLGÁLTAT"
"Anyagi eszközök szolgáltatása: Az elkövetési magatartások elkövetésének segítéséhez nyújtott bármilyen értékkel bíró dolognak a tettesek részére történő RENDELKEZÉSRE BOCSÁTÁSA."
Tehát leegyszerűsítve, ha X személy házában üdül mondjuk a szabad-életű nagymami, és egyszer csak elkezdi körbekínálni, vagy gyártani a füves cigit, és X nem tudja leállítani a makacs nagymamát, akkor a brit törvények szerint X-nek börtönben a helye. (Ennél nagyobb aberráltságot életemben nem hallottam, de mindegy.)
A magyar törvények értelmében, szerintetek? (A nagybetűvel kiemelt szövegrészek döntenek szerintem.)
(nekem nincs ilyen nagymamám, sajnos már elhunyt)
"nekem nincs ilyen nagymamám, sajnos már elhunyt"
Látod, látod... Ezért ne drogozz...
Ha komolyabban kíváncsi vagy rá akkor...
Azt kell megnézni hogy a bírói joggyakorlat mit ért tudatos hagyáson vagy tűrésen. Mi számít annak. Angliában precedens jog van így elég csak utánaolvasni ilyen témájú ítéleteknek.
Egyébként a tudatosságnak több fokozata is lehet. És azt bizonyítania is kell az ügyészségnek, ami nem egyszerű. Másfelől pedig szerintem fiatal Anglia fele akkor sitten ülne. Még a termesztőket csempészeket és terjesztőket is nehéz befogni hátmég a fogyasztókat. És akkor hol marad ideje arra akinél történik tehát akié a lakás??
Ezeket akkor veszik elő mindig ha valami történik pl. túladagolás, vagy befolyásoltság alatti késelés.
De neked ettől nem kell tartanod hiszen a te lakásodba kendert csak kötélnek sodornak : DD
köszönöm!
- nagymamám nem drogozott, habár tényleg elhunyt.
- albiba fogok költözni, nem akarom, hogy valaki ilyesmit csináljon a területemen,mondjuk társaim áthívnám iszogatni, és valaki általam kevésbé ismert elkezdene tekergetni, sodorgatni, szóval igen, nagyon komolyan érdekel, mert tudni akarom, hogy jogilag ilyen helyzetben mi a teendő
Másrészt határozottan NEM azt kell megvizsgálni, hogy mit jelent a "tűrés fogalma" magyarországon, mert ilyen nem szerepel a magyar törvényekben!!!
A magyar törvényekben az a megfogalmazás, hogy "szolgáltat, rendelkezésre bocsát", illetve, egyéb bűncselekményekhez kapcsolódó "bűnsegéd" esetében "szándékosan segítséget nyújt". Ezeket kell értelmezni. Én nem tudom 100%-ig értelmezni, de valami olyasmit érzek, hogy mo-n csak "aktív" cselekvéssel valósíthatod meg ezt a bűncselekmény formát, angliában pedig "passzív" cselekvéssel is.
Ezért gondolom, hogyha pl mo-n a bűnöző faterod ellopja az autód a szemed láttára, és és azt használja bűncselekményhez, te nem vagy felelősségre vonható, mert ő illetéktelenül használja a járgányod, - akkor sem, ha nem merted kihívni a rendőröket !!
Viszont az angol (és amúgy amerikai) törvények alapján neked kötelességed minden lehetséges eszközt alkalmaznod, hogy megállítsd, hogy a te járgányodat használja bűncselekményhez, ha kell a rendőröket is ki kell hívnod. Mert a törvényük úgy szól, hogy ha tudatosan "hagyod vagy elszenveded" ( a tűröd helytelen fordítás volt, bocsi)...
Amúgy ha az ingatlan tulajdonos felel azért, ha az ingatlanban lakó kábszit állít elő, akkor mit tenne egy tulajdonos, akinek mondjuk a saját gyereke gyártja otthon a csomagokat?
Ki kéne raknia az utcára a saját gyerekét, vagy fel kéne adnia a rendőrségen?? Ez egyáltalán nem életszerű...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!