A saját panelházunk tetejére van jogom kimenni?
A tetö nem "közös", hanem lezárt terület, mert egyrészt veszélyes lehet, könnyen le lehet esni, másrészt megsérülhet a tetöszigetelés és utána fizethetnéd az okozott kárt!
Ezért a társasházak teteje le van zárva és senki nem mehet oda fel.
Másrészt az is hülyeség, hogy az menekülési útvonal lehetne, a tetöröl nem lehet lejutni, hacsak nem tudsz repülni!
Nálunk ugyanaz a kulcs a tetőre is mint ami a bejárati ajtóhoz, eddig úgy tudtam pont a menekülés lehetősége miatt.
Egyébként nem szóltak még, bár én kb kétszer voltam fent 10 év alatt...
Ahhoz jogod lenne, hogy kimenj, azonban mivel a panelházak teteje nem erre van kialakítva - nem biztonságos, nincs megfelelő korláttal ellátva - így a fenntartónak kötelessége, hogy ezt megakadályozza. vagyis a társasház üzemeltetőjének meg kell akadályoznia, hogy te bajba kerülhess, megsérülhess, meghalhass a tetőről lezuhanva, így ha nem csinál korlátot, akkor le kell zárnia a kijáratot.
Ígazad van a tűzzel kapcsolatban, de az kevésbé valószínű lehetőség, mint az, hogy aki felmegy a tetőre az lezuhan onnan.
A következő társasházi közgyűlés előtt adj be ilyen javaslatot és beszélgess róla a szomszédaiddal is, győzd meg őket arról, hogy megérné pénzt költeni a tető korláttal való ellátására.
Ha biztonságossá tennétek a tetőt, akkor azt mindenki használhatná. Megfelelő nagyságú összegből kertszerűvé is alakítható - persze csak óvatosan, mert ezek a tetők beázásra hajlamosak. De cserepes növényeket, balkonládákba ültetett paradicsomot, kisebb fákat is lehetne nagy kaspókban fent nevelni és gondozni, közte műfű szőnyeggel napozó helyet kialakítva, esetleg paddal, asztallal.
Közös a tulajdon - de a biztonságért a felelősség a közös képviselőé, a társasház üzemeltetőjéé. Ha a közös tulajdonról eldöntitek, hogy közösen hasznosítjátok és hajlandóak vagytok ezt ki is fizetni - akkor nem hiszem hogy más akadálya lehetne, mint a tető szigetelésének gyengesége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!