A rendőrök ennyire nem tudják kívülről a btk. -t? Pedig ehhez is kapcsolódik a munkájuk.
Tanúként voltam kihallgatáson a rendőrségen,azt ők nem gondolták,hogy olyan ember érkezik hozzájuk aki ismeri a btk-t és a be.-t is. Mivel óvatosan ajánlatos tanúskodni résen kell lenni,nehogy valamit ráterheljenek az emberre átratlanul,ezt jogászok is szokták hangsúlyozni.
Amikor megérkeztem,elkezdett velem kötetlen beszélgetést kezdeményezni a nyomozó,én pedig mondtam neki,hogy legyen szíves a jegyzőkönyves kihallgatást kezdje el,mert azért jöttem,ne pedig bedzélgessen vagy hamisan próbáljon előnyt szerezni a beszélgetés miatt,nekem pedig hátrányt okozni,hogy esetlegesen el ne kövesse a hivatali visszaélést a btk 305 paragrafust. Ekkor jött be az alosztályvezető aki hallotta és megkérdezett,hogy a hivatali visszaélés tényleg a 305 paragrafus ,nem a 329-es,mondom igen a 305. Azt mondta,hogy na ezt megnézem,elment,két perc mulva visszajött,mondta tényleg a 305-ös az,mennyire tudja...
Az a kérdésem,hogy egy rendőr ráadásul alosztányvezető tényleg nem tudják kívülröl a btk-?
Nem tudom,szerintem tudta csak játszotta magát,de ki tudja,lehet tésnyleg nem tudta.
Szerintetek?
Pedigvazok alapján is dolgoznak.
Nem,csak én azt hittem tudják,mert ami papírt írnak,mindenemnszerepel paragrafus,hogy eszerint,meg ez alapján idézem meg döntöttem stb.
Értitek.
javítok:
* mindenen szerepel *
Utolsó!
Igazmondási kötelezettsége van a tanúnak ,ez igaz.
Viszont a beszélgetést megtagadhatja.
Nem beszélgetni megy a tanú,hanem kihallgatásra ami mind jegyzőkönyvbe kell,hogy kerüljön.
Gyanusított,megtagadhatja,hazudhat is,egy kikötés van,mást hamisan bűncselekménnyel nem vádolhat.
Tanúnak igazmondási kötelezettsége van ,nem tagadhatja meg a jegyzőkönyves kihallgatást.
Illetve megtagadhatja ,ha önmagát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná.
Meg még van egy,kettő,három olyan dolog ami miatt megtagadhatja,tikoktartás miatt. Gondolok ilyenekre pl. Média,vallás pl. a munkájából kifolyólag.
Amúgy,ha a tanú ügyvéddel megy kihallgatásra,birom mikor ezek a nyomozók "olyankor" nem kezdeményeznek kötetlen beszélgetést a tanúval,hanem csak a jegyzőkönyves kihallgatást végzik el. Mondhatnám,picit meghúzzák magukat.
Persze,ha ott a kézzelfogható bizonyíték,akkor ügyvéd előtt is meggyanusítsák a tanút.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!