Szabálysértéssel kapcsolatban megbüntettek a rendőrök törött személyi miatt, de nem adtak csekket, ez normális?
Na itt ostobák voltak a rendőrök...
Szabs. törvény szerint:
"161. Személyazonosság igazolásával kapcsolatos kötelességek megszegése
207. § (1) Aki személyazonosító igazolványra vonatkozó jogszabályban előírt kötelezettségét megszegi, az igazoltatásra feljogosított személy felszólítására személyi adatainak bemondását vagy a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány átadását megtagadja, vagy az említett adatokra vonatkozólag az intézkedés során valótlant állít, szabálysértést követ el.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő is szabhat ki helyszíni bírságot."
forrás:
1999. december 31-ig a "46/1993. (X. 26.) Korm. rendelet a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény végrehajtásáról" jogszabályban volt erre jogalap, akkori 15. § (2) bekezdése:"a személyi igazolványt a tulajdonosa köteles sértetlenül megőrizni, magánál tartani, és a hivatalos személyek felhívására azt személyazonosságának igazolása céljából átadni."
Most viszont már nincs benne, ellenőrizd itt:
Jogifórumon részletesebben is tárgyalják a témát:
A rendőr ha feljelent szabálysértésért, akkor nincs helyszíni bírság. Itt viszont kereshetik az indokot a szabálysértésre. Nem, nem az ma, ha egy okmányod rongált állapotú.
Értem köszönöm a választ, de ennek ellenére el szeretném mondani mit mondtak ma a kapitányágon, mert az cáfolja azt, amit most leírtál, habár én lennék a legboldogabb, ha nem lenne indokolt a feljelentése!
Tehát : Bemenetem a kerületemhez tartozó rendőr kapitányságra, de onnan elküldtek ahhoz a "laktanyához", ahol a készenléti rendőrség állomásozik.
Semmi konkrétumot nem mondtak az üggyel kapcsolatban, csak ennyit jegyeztek meg : "Levélben fog érkezni egy csekk, amelynek összege 5000-150.000ft-ig terjedhet, de az is könnyen lehet, hogy csak egy figyelmeztetést fogok kapni, és itt lezárul történet."
Azért kellett a KR-hez menned, mert az ő járőreik intézkedtek.
Mit írattak alá veled?
A) "Személyazonosság igazolásával kapcsolatos kötelezettség megszegése Szabs. 207. § (1)" szabálysértést ismertél el, de papíron szó sem volt törött igazolványról
B) rajta volt, hogy törött igazolványt adtál át és hogy elismered a szabálysértést
C) rajta volt, hogy törött igazolványt adtál át, és elfogadtad a konkrétan meghatározott összegű helyszíni bírságot, csak már nem emlékszel rá, bár ez esetben kellett volna kapnod csekket
bár igazság szerint fogalmam sincs mi volt rajta, mert részeg voltam. Lehet, hogy ez nagy hiba volt?
A rendőrök elmondása szerint a törött személyivel kapcsolatos szabálysértést ismertem el.
Gondoltam... (nem ítélkezek, fiatalon velem is előfordult)
Hívd fel a Készenléti Rendőrséget, elmondod mikor és hol volt a rendőri intézkedés, az ügyben kérsz iratbetekintésre időpontot (állampolgári jogod, simán bevallhatod hogy ittas voltál, az európai normák szerint mulathat egy fiatal)
Tennivalók:
A) papíron rajta van hogy törött igazolványra ismerted el : nem kell tenned semmit
B) "Személyazonosság igazolásával kapcsolatos kötelességek megszegése Szabs. 207. § (1)" van a papíron: jegyzőkönyvet vetess fel róla, hogy törött igazolványt átadtál, és szó sincs arról, hogy igazolvány átadását tagadtad volna meg, vagy valótlan személyes adatokat mondtál volna.
C) elfogadtál X összegű helyszíni bírságot, csak a csekket vesztetted el (maximum 50 ezer lehetett): ha a helyszíni bírságot elfogadtad, azt sajnos muszáj befizetned (ez a rendőrség "kedvezményes" eljárása, de ekkor nem kell nekik bizonyítani a jogalapot)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!