Hogyan működik a hazugságvizsgáló? (poligráf)
Mit figyel? hogyan kell kezelni?
(direkt nem akarok wikipédiát nézni,tőletek várom a választ. :) )
A vizsgálattal a válaszadások során fellépő szorongás mutatható ki. A kimutatott szorongás kiugró értékeiből arra következtetnek, hogy az adott válasz erős érzelmi reakciót váltott ki – ez pedig hazugság kísérőjelensége is lehet. Az elvi működése azon alapszik, hogy a test valamely élettani aktivitása miként változik pszichológiai nyomás alatt, melyből közvetlenül lehet következtetni arra, hogy a vizsgált alany állítása igaz-e vagy sem. Az első alkalmazása óta számos tanulmány támasztotta már alá megbízhatóságát, míg jó néhány éppen cáfolni igyekezett azt.
A poligráfiás vizsgálat legtöbb esetben először a vizsgáló személy és a vizsgált alany közti ún. teszt előtti beszélgetéssel kezdődik, melynél magáról az eljárásról, a procedúra lefolyásáról, a teszt esetleges kimeneteléről folytatnak diskurzust. A vizsgáló ekkor megfigyelést tesz a vizsgált személyről, annak viselkedéséről, valamint már előre eldöntheti milyen jellegű kérdéseket tesz föl. Az adott ügy komplexitásától függően a tesztet megelőző beszélgetés fél órától egészen 2 óráig is eltarthat (Krapohl, Sturm – 2001).
Mondjuk pulzust vagy vérnyomást pont nem képes mérni a készülék, azt egész másképp hívják, a hülyébbek például vérnyomásmérőnek, de azért valóban majdnem így működik.
Illetve lehet, hogy majdnem sem.
Jó, de ha kardiovaszkuláris aktivitást írok, akkor meg nem eléggé közérthető. A kérdező idegenkedik a wiki cikkétől, de igenis szerepel benne a vérnyomás is:
"Ha a vérnyomás hirtelen változik, nyomás-érzékeny baroreceptorok észlelik annak infinitezimálisan kis változását."
Nem működik annál aki nagyon izgulós...én pl egy sima vizsgán a terembe lépve majd elájulok és a szívem a fülembe dobog, kiszárad a szám és remegek...amíg nincs eredmény. Ha megbuktam, ha átmentem megnyugszok! Mert nem bírom a bizonytalanságot és a tudat, hogy tétje van szorongással tölt el...pedig a tét egy ismételt vizsga!
Na most rendőrség, börtön, életfogyt kanc-k között, ki akarnak csinálni, rám akarják húzni.....már a nevem kérdezésénél 600-as pulzusom lenne...pusztán a gondolattól, hogy ezek arra játszanak, hogy a gép azt mutassa ki hazudok és már eleve nem hisznek nekem ha ilyen vizsgálatra köteleztek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!