Igazoltatásnál átkutathatják a zsebeimet, táskámat?
Úton voltam hazafelé az Örs aluljáróban, és megállítottak a rendőrök igazoltatni. Átadtam a személyim, egy ilyen gépbe gondolom megnézték, hogy köröznek-e, majd a másik rendőr átvette az igazolványom, és egy papírra kezdett róla irkálni valamit.
Kérdezték, hogy van-e nálam drog, vagy bármilyen szúróeszköz, mondtam, hogy nincs, majd közölték, hogy a táskám, illetve a ruházatomat is átkutatják.
Ki kellett pakolnom a zsebeimből, majd neki kellett támaszkodnom a falnak, terpeszbe állnom, és tapogatással megnézték van-e nálam valami. Ez elég kellemetlen volt, mindenki engem bámiult...
Majd a táskámat is átnézték, és végül kérdezték, hogy ha most bevinnének a kapitányságra, akkor sem találnának semmit?
Mondtam, hogy nem. Elköszöntek, de megkérdeztem, hogy mi alapján állítottak meg épp engem, és mondták, hogy fokozott ellenőrzést tartanak mert a kerületben elterjedt a drogfogyasztás.
De ebben csak azt nem értem, hogy tőlem kb két méterre a földön feküdt egy csávó, egyértelműen valami szer hatása alatt volt, feküdt és nézte a plafont, kitárt karokkal, de mégis engem állítanak meg...
Illetve ilyenkor teljesen jogosan átkutathatják a cuccaimat?
Igen.
" Ruházat, csomag, jármű átvizsgálása
Az Rtv. értelmében a bűncselekmény elkövetőjének elfogása és előállítása, vagy a közbiztonságot veszélyeztető cselekmény vagy esemény megelőzése, megakadályozása érdekében a rendőri szerv vezetője által meghatározott nyilvános helyen vagy a közterület kijelölt részén az oda belépőket vagy az ott tartózkodók igazoltathatók.
Ezen cél érdekében a rendőrség az épületet, építményt, helyszínt, csomagot és járművet átvizsgálhat. (Vagyis itt találunk konkrét célt az igazoltással kapcsolatosan is.)"
Törvényileg sajnos elfogatható volt, más kérdés, hogy emberileg nem. Meg hát tudod az a gyanús aki nem gyanús...
Kicsit hasonló szitu, mint amikor a miért nem a jegy nélküli c-kat vegzálják a buszon az ellenőrök...
Ha nem viselkedtél ott, akkor feltűnően kirívóan, akkor szimplán csak rosszkor voltál rossz helyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!