Mit tehetek? Hogy törhetett össze?
Az interneten vásároltak tőlem egy mobiltelefont. A telefon hibátlan állapotú volt, készülék csere miatt adtam el 11.000Ft-ért. Valós, saját képekkel hirdettem a mobilomat. Egy hölgy megvásárolta, én még aznap feladtam MPL-lel utánvételesen.
Másnap átvette a csomagot, és miután elment a futár jelezte nekem hogy egy betört képernyőjű mobiltelefont kapott kézhez.
Azt mondja, hogy a dobozon amiben elküldtem nincs semmilyen sérülés.
Feladás előtt, a telefon csomagolása közben készítettem még azért a biztonság kedvéért képeket a mobiltelefonról, mert a nővérem ezt tanácsolta, azt mondta ez hogy sosem árthat.
Ezeken látszik hogy hibátlan.
Jelenleg rendőrséggel fenyeget.
"Csak azt nem értem, hogy ilyen feltételekkel, ki mer rendelni bármit is? Főleg magánszemélytől. "
Azért 90-95%-ban nincs probléma a magánszemélyes utánvétellel. Csak ugye abból nem lesz kérdés, ha valaki rendben megkapta a csomagot és mindenki heppi.
"Velem megtörtént egyszer, hogy a kiszállított mosógépről kicsomagoláskor kiderült, hogy a tetején egy jókora repedés van. Az áruház szó nélkül kicserélte egy másikra. "
Ne keverd össze az áruházból való vásárlást két magánszemély közti rendeléssel. Nyilván egy áruháznak meg kell őriznie a jó hírét, egy magánszemélyek közti oldalon meg ha sok a negatív, akkor legfeljebb regisztrálsz egy újat.
"Volt pár internetes eladásom, de minden alkalommal a személyes átvételt preferáltam. "
Egy 11000Ft-os telefonért nem éri meg a fél országot átutazni. Helyben meg nem feltétlen van eladó/vevő (attól függ, melyik oldalon vagy). Nem csak nagyvárosok vannak az országban...
"A vételárat pedig legalább 3 hónapig nem költöttem el, mert mit lehet tudni? "
Azt sem árt figyelembe venni, hogy nem mindenkinek megy ilyen jól. Sokan vannak úgy, hogy pont az a pénz hiányzik a másik telefonhoz (rosszabb esetben a havi rezsihez), most akkor legyen 3 hónapig telefon nélkül? Sajnos nem mindenki tud zsebből megvenni bármit, amit megkíván.
Mindezt úgy írom, hogy nem nagyon szoktam eladni az elhasznált dolgaimat interneten. Ha adnám/adtam/vettem, akkor is valóban a személyes átvételt preferáltam. Nyilván még ebben is lehet átverés (lopott telefon, rejtett hiba, bármi). De arra nem válaszoltál, hogy hogyan ellenőrzöd a csomagot fizetés előtt? Ugyanis ez - hacsak nincs külön ilyen szolgáltatás - nem lehetséges. A csomagolás sértetlenségét ellenőrizheted minden esetben. Ezt szokás félreérteni ("ellenőrizze a csomagot átvétel előtt"). A posta vagy futár hogyan vállalhatna felelősséget a csomag tartalmáért? Ők nem azt vállalják, hogy egy telefont leszállítanak A címről B címre, hanem azt vállalják, hogy egy csomagot leszállítanak A címről B címre. Ennyit, és nem többet. Vagy ha többet, mert lehet ilyen szolgáltatást igénybe venni, az nem 1-2000Ft lesz, hanem 4-5-10000Ft. Itt megint más lesz a díjszabás, amikor az általad említett áruházi esetben háztartási nagygépet rendelsz, nekik nyilván van külön szerződésük, ami kiterjedhet akár nemcsak az áru sértetlenégének ellenőrzésére, de még a beüzemelésére is, vagy a régi készülék elszállítására is (pl meghibásodott mosógép). Szóval amit én mondok az, hogy ne csak a saját életedből indulj ki, valószinűleg nálad rosszabb helyzetben lévők is vannak.
Próbálj meg kiegyezni vele. Küld el neki a képeket, amiket készítettél a csomagolás közben leírva a fentieket. pl.: reális javíttatási költséget felajánlod.
Megjegyzem, én több ezer kilométerre is küldtem párszor törékeny csomagokat is időnként órákig töprengve, hogy hogy csomagoljam, hogy véletlenül se törhessen el...
Bécikém!
Nem keverem össze az áruházból való vásárlást két magánszemély közti rendeléssel, hiszen pont ezt írtam én is. (Te magad is idézted tőlem.)
Íme az egyik (kevés) előnye a nagyvárosoknak. Abban igazad van, hogy még a személyes átvételnél is lehetnek buktatók.
Soha nem értettem, hogy a vevők megelégedtek az egyszerű szemrevételezéssel, ha külső sérülést nem láttak, vitték az árut. Egy VGA-nál azért nem egyértelmű, hogy működik is, csak mert jó állapotban van. (Arra mindig nagy gondot fordítottam, hogy előtte alaposan megtisztítsam a rárakódott portól, kosztól. A doboz, a tartozékok, (esetenként a garancialevél) is hiánytalanul megvoltak, beleértve még az antisztatikus zacskót is. Volt vevő, aki azt hitte bolti új a kártya. Nem akarta elhinni, hogy használt. :)
"De arra nem válaszoltál, hogy hogyan ellenőrzöd a csomagot fizetés előtt?"
Válaszoltam. Előtte már felvetették ezt a problémát, és én igazat adtam zoligyereknek. Elismertem, tévedtem.
"lásd ott: Kedves zoligyerek! Jogos az észrevétel. "
Nekem sem megy "olyan jól". A KSH szerinti nettó átlag és a minimálbér között keresek. Akkor már gazdagnak számítok? Van mit a tejbe aprítani? (Tudom, nagyon sokan vannak, akik még ennyit sem keresnek. Szomorú dolog ez. )
Az egyetlen hobbim a számítógépem, ennek fejlesztésére az EL NEM SZÍVOTT napi egy doboz cigarettám éves költségvetésének (ez kb. 365000 Ft lenne - ugyebár) töredékét költöm.
Kevésbé költőien: nincsenek káros szenvedélyeim, ezzel sokat spórolok.
Plusz, eladom a lecserélt alkatrészt. Viszont sosem alapoztam arra, hogy az eladásból bejött összeget alapból beszámítsam a megvásárolni kívánt cucc árához. Mert a vevő bármikor reklamálhat, és mint fentebb említettem, a win-win biznisz híve vagyok. Tőlem senki ne távozzon rossz szájízzel, úgy érezve becsaptam. (Ez természetesen nem vonatkozik a kérdező esetére. Könnyen lehet,hogy a vevő - mittomén' - leejtette kicsomagoláskor a készüléket.)
Száz szónak (megszámoltam) is egy a vége, tényleg nem magamból kellett volna kiindulnom, de hát ezt a hibát gyakran elkövetjük az életben. Még közmondás is született erről. Ha bárkit megsértettem, úgy elnézést kérek!
Ha kapnál is beidézést amit kétlek, akkor sem kell komolyan venni. Neki kell bizonyítani hogy mi történt, neked pedig van képed a csomagolás előttről, persze a legjobb kép a dátumozott lenne. Ilyenkor kicsit drágább de kell kötni rá biztosítást, törékenyként kell küldeni mert akk fizet a posta jobb esetben.
Én pl egyszer elcsesztem a témát. Gondoltam nem fizetek 6000-et egy 200 km-es fuvarért, így feladtam egy LCD tv-t rogyásig tömve papírral, szélein rongyal, és amit még el tudsz képzeli. Akkor mondták ugye h mennyibe kerül, jaj mondom de jó h így becsomagoltam, nehéz meg minden csak van annyi esze h nem dobálja, így 2000-ért elmegy.
Hát igen, jól elküldtem, kb darabokban érkezett meg, de a doboz patika állapotú volt, belül a tv ripitya. Visszaküldte a vevő, fizettem a postát, visszaküldtem a pénzt. A posta mosta kezeit, és ennyi. -60k...
Szóval ilyenkor a vevő terhére adj el bármit is, és kérdezd meg h törékenyként mennyi feladni a csomagot, és úgy kalkuáld az árat.
Nem fogja tudni bizonyítani hogy rossz telót küldtél, de te sem hogy jó volt, a posta pedig ha tudja még le is tagadja h ő szállította :D
Amikor felkerestem őket akk is azt mondták h mit magyarázok ilyen csomag nincs a rendszerben (szám alapján), ilyet nem szállítottak. Aztán mutattam a szelvényt, a válasz: "ja hogy ilyen csomag". Nem, anyád csomag... Vicc ez a posta.
10.000-ért a rendőrség fel sem kel a székből, sajnos többért sem sokszor. Nem kell aggódni. Itt valszeg a posta lesz a ludas, de a te hibád hogy nem törékenyként adtad fel, így "ő nem tehet róla". Úgyhogy te szívtad meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!