Ilyet csinálhat a rendőr, "zsarolhat", hogy üljek be a rendőrautóba?
Tegnap este a haverokkal mentünk hazafelé, hát már mindannyiunkban volt pia. És jött egy rendőrautó, az egyik idióta haverom meg utánuk kiabált, hogy "sün", és bemutatott nekik. Azok egyből megálltak, kérték az igazolványainkat, stb, stb, én még úgy ahogy odaadtam nekik, de a fiúk nem, sőt. Őket be is vitték, mert az egyik még kezet is emelt az egyikre. Na mindegy, én meg ottmaradtam egyedül, és kérdezték hol lakom, mert akkor hazavisznek. Mondtam, hogy még csak az kéne, hazamegyek egyedül. Azt mondták, hogy az ki van zárva, vagy fognak és beraknak az autóba, és akkor én is bent éjszakázok, vagy beülök, hazavisznek, megvárják míg bemegyek, és aztán egyből megyek is aludni. Na, hát természetesen ezt választottam, de ez milyen dolog már? Mióta a ők döntik el, hogy hogy menjen haza az ember? Egyszerűen nem is értem a dolgot... Szerintetek ez nem fölháborító??
L/20
"Dehát én a rendőrökhöz nem is szóltam, a fiúk provokálták őket, erőszakos végképp nem voltam, valahogy mégis haza kellett jönnünk a kocsmából, teleportálni mi sem tudunk..."
Ezért ajánlották fel, hogy hazavisznek.
"Hát én ezt nem értem, én semmi rosszat nem csináltam, nem szóltam, nem mutattam be nekik, odaadtam az igazolványomat, igaz, csak második kérésre, most az, hogy péntek este egy kicsit lazítottunk, és kikapcsolódtunk, nem hiszem hogy olyan nagy bűn lenne."
Ez önmagában nem bűn. Viszont ha egy társaság (és ennek te is részese voltál) még a rendőrökkel is képes kötözködni, meg incselkedni, akkor vajon mire lehet képes, ha nincs rendőr a sötétben? A rendőröknek ez lebeg a szeme előtt. Nem ismertek titeket, számukra csak egy banda voltatok a sok közül, amely az ő szemszögükből potenciálisan ön- és közveszélyes, hiszen még a hatósággal szemben is agresszorként lépett fel. Ha egy ilyen bandával kóricálsz ittas állapotban az utcákon, akkor az már igenis a te felelősséged is. Vagy viseld el, hogy ilyenek történhetnek ha így teszel, vagy keress olyan baráti társaságot, amelyikben ilyen nem fordul elő. Ez a te döntésed.
"Hány ilyen részeg társaságot látni hajnalban, akik különböző szórakozóhelyekről jönnek haza."
Ebben igazad van, szoktak is mindenféle társaságok részegen, énekelve hazafelé tartani. De ezeknek csak elenyésző része sértegeti, inzultálja a rendőröket, és leginkább szót fogadnak, ha igazoltatják őket. Nem bemutogatnak nekik, és még erősködnek meg pofozkodnak is, ha a mutogatásért cserébe igazoltatják őket. Kezet emelni egy rendőrre? Ember, egyáltalán örülhet neki, hogy nem verték azonnal bilincsbe és helyezték előzetesbe! Ez már kizárólag a rendőrök elnézésén és jóindulatán múlott.
"Jó, a fiúk azt mondom meg is érdemelték, ha már ilyen hülyék voltak, de én nem voltam bűnösebb, mint bármelyik másik fiatal, aki buli után hazafelé tart."
Te ahhoz a társasághoz tartoztál, amely
- inzultálta a rendőröket,
- a felszólításnak nem volt hajlandó eleget tenni (írtad, hogy csak második felszólításra voltál hajlandó odaadni az igazolványod),
- tettlegességet alkalmazott a rend őreivel szemben.
Ennyi volt a bűnöd, és ez már éppen elég lett volna egy 24 óráshoz is. Inkább örülj neki, hogy egyáltalán ennyivel megúsztad. Csak a rendőrök jóindulatán múlt a dolog.
Azt már tudod, hogy vannak jogaid, ez jó dolog. Most már ideje lesz megtanulnod a kötelezettségeidet is, hiszen 18 éves elmúltál, a törvény minden egyes betűje ugyanúgy vonatkozik rád is, mint bárki más épelméjű és egészséges, nagykorú magyar állampolgárra az országban. A törvények nem ismerete pedig nem mentesít a felelősségre vonás alól.
"Ezért ajánlották fel, hogy hazavisznek."
Ja, "fölajánlották", így is mondhatjuk... :)
" Ember, egyáltalán örülhet neki, hogy nem verték azonnal bilincsbe és helyezték előzetesbe! "
De, őt bilincsbe is verték. :D
#13, Kiengedték őket, a két bilincses ellen valami eljárást indítottak azt hiszem, a másik hármat azt reggel hazaengedték.
Nem kötelező megbilincselni mindenkit akit bevisznek.
"A bilincs alkalmazása kizárólag az Rtv. 48. §-ában meghatározott esetekben, a kényszerítő eszköz alkalmazásának az Rtv.-ben és az e rendeletben meghatározott követelményei teljesülése esetén, különösen azzal szemben lehet indokolt,
a) aki erőszakos, garázda magatartást tanúsít, és ennek abbahagyására testi kényszerrel nem késztethető,
b) aki az intézkedő rendőrt, annak segítőjét, valamint az intézkedésben közreműködőt megtámadja,
c) akinek az elfogására bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt került sor, és szökése bilincs alkalmazása nélkül nem akadályozható meg,
d) akinek a jogszerű intézkedéssel szembeni ellenszegülése testi kényszerrel nem törhető meg,
e) aki önkárosító magatartást tanúsít vagy ilyen magatartás tanúsításával fenyeget,
f) akinek fogvatartása során kísérését rendelték el, illetve - az őrzés idejére - akit az előállító egységen vagy a fogdán kívül őriznek, vagy
g) akit egyedül intézkedő rendőr állít elő."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!