Beidéztek tanúként, hogy megy az ilyen?
Sziasztok.
Feljelentést tettem egy illető ellen, a napokban kaptam egy idézést a tárgyalásra tanúként.
Hála az égnek még nem volt ilyenben részem, elolvastam a levelet, mivel szabadságot kell kivennem, és utaznom kell, erre hivatkozóan láttam költségtérítési információkat.
Viszont arról nem, hogy nekem kell fizetnem majd valamit a tárgyalás során? Mire készüljek, hogy zajlik egy ilyen?
A segítséget előre is köszönöm!
Nem tanúkihallgatásra idéztek be?
Rendőrségtől vagy bíróságtól kaptad az idézést?
"Dátum" kitűzött tárgyalásra tanúként megidézem.
Járásbíróságról jött a levél.
A rendőrségen már voltam,kétszer is tettem vallomást, megállapodtunk közös megegyezésen közvetítőn keresztül,
de az ügyészség elutasította bizonyos okok miatt.
Nem tudom így érthetőbb-e.
Második köszönöm az információt utána olvasok.
Kedves Kérdező!
Igen, így már érthetőbb.
Költségtérítés úgy megy, hogy a meghallgatásod végén a bíró meg fogja kérdezni, hogy tartasz-e igényt költségtérítésre, Te pedig mondod hogy, ennyi és ennyi összegre. Bemutatod a pld. oda-vissza szóló vonatjegyet, plusz az adott városba vett tömegközlekedési jegyet, vagy ha kocsival mész, akkor km-átalányt számolnak. A bíró kiállít egy papírt, és ha akkor nyitva van, bemész a bíróság pénztárába ahol kifizetik neked. Ha nincs nyitva, akkor néhány napon belül utalják az összeget.
Neked fizetned semmit sem kell. Ez nyilván egy közvádas büntetőeljárás. Fizetni polgári peres ügyekben kell.
Szabadságot pedig nem kell kivenned. A munkáltatód köteles elengedni az idézés idejére ( természetesen az oda- vissza utat is beleszámítva. A bíróságon meg fogják kérdezni azt is,hogy van-e szükséged igazolásra. Igenlő válaszod esetén kiállítanak neked egy hivatalos igazolást, amelyen szerepel hogy mely napon, mettől meddig tartózkodtál a bíróságon. Ezt másnap odaadod a főnöködnek, és részedről az ügy letudva. A pontos jogszabály:
"2012. évi I. törvény
a munka törvénykönyvéről...
Mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól
55. §
(1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól...
i) bíróság vagy hatóság felhívására, vagy az eljárásban való személyes részvételhez szükséges időtartamra.."
Az így kieső idődre pedig távolléti díj jár neked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!