Kik figyelik a térfigyelő kamerákat és mit figyelnek?
Most néztem, hogy csak a XIII. kerületben 258 kamera működik. Ahhoz rengeteg ember kellene, hogy ténylegesen, folyamatosan figyeljék, hogy mi történik. Vagy csak szúrópróbaszerűen nézi őket valaki?
Nekem azért nem tetszik ez a térfigyelőzés, mert ha baj van, ha ellopják az autómat stb., akkor mindig azt mondják, hogy nem volt jó a kamera, vagy már törölték a felvételt. (Ismerősök ezt tapasztalták.) Bírságolásra viszont kitűnően használhatók (pl. kanyarodási vagy várakozási tilalom megszegése, szabálytalan parkolás esetén).
Tényleg nem nézi senki? Erre azért így nem gondoltam.
Sajnos nem arról van szó, hogy késve jelentem be, mert én állampolgárként ki se kérhetem a felvételt. Hanem a rendőrség kéri késve a közterületesektől.
A kamerákat folyamatosan figyelik, bár való igaz, ahogy mondod, ahol sok kamera van, ott nyilván nem tudják egyszerre figyelni az összeset.
A kameráknak elsősorban megelőző szerepe van, hogy mennyire hatékony vagy nem hatékony, az más kérdés.
Másrészt, azért rossz - szerintem - összehasonlítani a gk. lopást és a szabálytalan parkolást, mert a parkolás az kvázi egy "statikus" dolog, tehát lehet, hogy egy óra múlva is ott fog állni szabálytalanul a kocsi, ezért tudja jelezni. Míg egy lopás "dinamikusan", egy-két perc alatt történik. Így eleve kisebb is az esély arra, hogy pont akkor fordul arra a kamera (ha nem álló), amikor épp történik a cselekmény, meg nem is biztos, hogy pont azt a kamerát figyeli, aki figyeli a kamerákat.
Viszont a felvételeket valóban néhány napig megőrzik, így ha azonnal feljelentést tesznek, akkor vissza tudják nézni. Az megint csak más kérdés, hogy mennyit ér az a felvétel, de ez meg nem annak a hibája, aki figyeli a kamerát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!