Minden esetben nálunk kell lenni a személyi igazolványnak?
A történet a következő.Egy kisvárosban történt.
A nyugdíjas rokonom éppen a templomból megy hazafelé(vallásos ember).Gyalog tolva a biciklijét szépen sétál haza.Útközben egy fiatal rendőr megállítja,és elkérte a személyi igazolványát.A rokonom szerényen mondta,hogy otthon van,csak templomba volt,és alig pár 100 méterre lakik csak.Nem szokott ő ilyenkor személyit vinni,hiszen ha boltba megy akkor sincs nála...Erre a rendőr,hogy ez nagy baj,mert mindig nála kell,hogy legyen,és megszondáztatta az idős rokonomat!
Felírta a nevét,de nem adott semmi igazoló papírt,vagy bármi papírt,hogy ő eljárt ebben az ügyben.Csak magának írta fel a nevet,és most szegény rokonom nagyon ideges,hogy mi lesz ebből.Hisz nem volt ittas(nem szokott inni soha).Nem érti miért kellett megállítania,szondáztatnia,és miért írta fel a rendőr a bemondott adatait..Szegény most fél,hogy mivel fogják megbüntetni.
A kérdésem az,hogy tényleg van olyan törvény,hogy amikor kiteszem a lábam a lakásból mindig nálam kell,hogy legyen a személyi?Mennyire volt jogos a rendőr intézkedése,és nem kellett volna neki valami igazoló szelvényt adnia,hogy ő járt el az ügyben??
Elviekben mindig nálad kell lennie,mert a rendőr bármikor igazoltathat. Viszont ebben az esetben szerintem abszolút csak szarrágás volt a rendőr részéről ..
Sajnos azt nemtudom hogy kellett e volna valamit adnia,vagy milyen következményei lesznek,de valószinünek tartom hogy semmi.
Aggódni nem kell, mert ilyenkor csak szóban szoktak figyelmeztetni, büntetést ritkán kérnek. Meg ha megbüntetnek, azt alá is kell írni, szóval utólag már biztos nem történik semmi.
Elméletben a törvény szerint mindig kell, hogy legyen nálad személyi igazolvány, pláne ha járművel mész, hiszen pl. baleset esetén ez alapján tudnak azonosítani. Gyakorlatban persze kevesen tartják be.
A rokonod is hibázott, meg a rendőr is. Egyrészt a személyit mindig magadnál kell tartanod, akkor is, ha "csak a boltba ugrasz le". Ez a törvény, nézz utána.
A rendőrnek pedig mindenképpen adnia kellett volna a szondáztatás után valami igazolást, bár gyaníthatóan itt feleslegesnek tartotta, hiszen a rokonod józan volt (viszont ha nem autóval volt, hanem tolta a biciklit, akkor tényleg nem értem, mi szükség volt a szondára). Önmagában még az sem szabálysértés, ha ittasan megy haza, pláne úgy, hogy nem ül a biciklin, csak tolja.
Tanulság: a rokonod mindig tartsa magánál a személyijét, mert a rendőr akár meg is bírságolhatja, ha éppen a szemetebb fajtába tartozik. Egyébként meg tegye túl magát rajta, vegye úgy, hogy a rendőr csak a munkáját végezte, és ez ezzel jár.
Így van, személyigazolványnak mindig nálad kell lennie, és ha nincs nálad nem éri meg játszani a fa*szagyereket, mert be is vihet emiatt.
Szondáztatás azért történt mert kerékpárral is el lehet követni az ittas vezetés szabálysértést.
Az intézkedésről meg csak kérésre kaphat igazolást,de fölösleges.
Kell. Elméletben kell. Igazából az is elég, ha van nálad egy személyazonosításra alkalmas valami (pl. diákigazolvány). Az más kérdés, hogy azt elfogadják-e.
Egyébként én is így jártam egyszer. Alig hagytam el a házat, megállítottak. Mondtam 3 házzal lakok innen. Dettó ugyanez volt. Ennek lassan 1 éve, büntetést nem kaptam.
A biciklit tolta,nem ült rajta.Gyalog ment.
Oké,mondjuk nála kellett volna lenni a személyinek.De milyen jogon szondáztatta?Gyalogos embert??
Azért ez már több mint furcsa.Ti hogy reagálnátok ha GYALOG mész akárhová,és megállít a rendőr egy szondázásra..Miért akkor nem ihatok meg egy pohár bort?mert gyalog megyek???
Igazoló szelvényt szerintem adnia kellett volna,hisz akkor mi alapján büntetik meg?(ha megbüntetik?) hisz nem írt alá semmit,és így a rendőr akármit mondhat...
Idős ember,és a kisvárosban mindenki ismer mindenkit.A rendőr is tudja,hogy a rokonom a templom kántora..
De hogy jön ahhoz,hogy szondáztasson?
: ma 17:51
GYALOGOS EMBERT SZONDÁZTATUNK?? nem már!! Hisz ha gyalog vagyok akkor ihatok amennyit akarok,ehhez senkinek semmi köze!Nem ülök autóba,motorra csak gyalog...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!