Vajon ki lehet ölni emberekből mentálisan nemkívánt tulajdonságokat?
Elkezdtem gondolkodni azon, hogy át tudnánk-e úgy alakítani a büntetésvégrehajtást(szigorúan elméleti szinten), hogy például rehabilitációként az összes elítéltel pszichológiai szakemberek foglalkoznának, és intenzív terápiaként "leszoktatják őket" például a rablásról vagy ilyesmiről, teszem azt olyan szinten, hogy ha meg is fordulna a fejében mégegyszer, nem lenne bátorsága végrehajtani. Ehhez persze olyan emberek kellenének, akik annyira bele tudnának látni egy-egy személybe, hogy x hónap után meg tudnák állapítani, hogy visszaengedhető a társadalomba.
Meg persze nyilván, ezek a dolgok nem is mindenkinél működnének, de szerintem elég drasztikusan le lehetne redukálni a büntetések idejét.
Nincs annál gázabb dolog, amikor xy-t rajtakapnak lopáson sokadjára, végre el is ítélik letöltendőre néhány hónapra, leüli, kijön, és ugyanúgy lop.
Egyszerűen csak szigorítani kellene az egészen.
Én konkrétan 3 olyan esetet tudok, ahol elkapták a tolvajt, bent volt előzetesben, aztán meg simán elengedték.
Meg az is milyen, hogy valaki megöl valakit, aztán pár évre lecsukják.
Aztán az se kutya, amikor egyes ügyeket vagy 8-10 évig húznak, mire sikerül kiszabni a büntetést.
Anno Marc Ancel mondotta volt, hogy "a jó szociálpolitika a legjobb büntetőpolitika".
A tömeges változtatáshoz az egész társadalmi közeget is meg kéne változtatni. A társdalom kiveti magából a börtönviselt embereket, megbélyegzi őket, nemigen adnak nekik munkát, tartanak tőlük. Ez teljesen érthető, viszont így szinte lehetetlen integrálódni a közösségbe.
Sokan rögtön elkövetnek egy bűncselekményt, csak hogy visszakerüljenek a biztonságot jelentő börtönbe. Ott van fedél a fej fölött, fűtött szoba, minden nap kaja, már megszokott életvitel.
Nem gondolom, hogy lenne értelme a "mentális nevelésnek". Azt olvastam, hogy az erőszakos bűncselekmények elkövetőinek többségénél visszamaradt személyiséget és korlátolt erkölcsi értékrendet figyeltek meg. Ezeknél az embereknél lehetetlen a személyiséget megváltoztatni. Az ilyen ember erőszakra hajlamos és csak abból ért. A liberalizmus hatására viszont a "modern büntetés-végrehajtás" nem büntetés, hanem szálloda.
Én még mindig levágnám a kezét a tolvajnak és fellógatnám a gyilkost. Van aki csak abból tanul.
Nem gondolom továbbá, hogy a társadalom hibája volna a börtönviselt (gondolok itt elsősorban erőszakos bűncselekmények elkövetőire) emberek korlátozott integrálása a közösségbe. Senkitől nem várható el, hogy bizalmat szavazzon egy olyan embernek aki egyszer már eljátszotta a közösség bizalmát. Az, akinek mindig megbocsájtanak az nem bánja meg a bűneit.
Azt gondolom, hogy a börtönnek magának kellene olyan elrettenőnek lennie, hogy már csak az megállítsa a bűnözőket az elkövetéstől. Akit meg nem állít meg az legalább többször ne tehesse meg amit tett.
Persze nem küldenék gázkamrába egy vétlen sofőrt de vezetni SOHA nem engedném többet az után sem, hogy szabadul. Nehéz kérdés az biztos. De Lényeg, hogy nem hiszek a pszichiátria ilyen szintű felhasználásában.
Technológia megvan, kondícionálásnak hívják, működik rendesen. Fejlettebb hadseregek alkalmazzák is az ölés könnyebbé tételére.
Büntetésvégrehajtásban elég drága lenne, nagyon sok szakember kéne hozzá, továbbá tiltja az európai emberi jogok egyezménye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!