Ha valaki egy támadásra utaló mozdulatot tesz felém, onnantól már alkalmazható önvédelem? és ha már alkalmazható az önvédelem, milyen mértékig van jogom azt csinálni?
Meg. Ha jól tudom a jelenleg hatályos btk. szerint nem lehet a "szükséges mértékűnél erősebben" védekezni. Ez a gyakorlatban kb. annyit tesz, hogy akkor törtheted el a kezét, ha ő is eltörte a tiéd vagy, ha késsel, esetleg lőfegyverrel támad rád. Ha csak megteszi a támadó mozdulatot, szerintem akkor nem okozhatsz a támadónak 8 napon túl gyógyuló sérülést. Mondjuk úgy is megúszod egy "ejnye-bejnyével."
Már készül az önvédelemre vonatkozó új tervezet. Javítson ki valaki, ha rosszul tudom.
Ha valaki jön felém azt üvöltve, hogy Megöllek te ....
én megpróbálok védekezni, annak ellenére, hogy még nem ért hozzám. Nincs kedvem megtapasztalni, hogy tényleg komolyan meg akar-e ölni. Szerintem ez ráutaló magatartás.
Aztán az ügyész meg a védő majd megbeszéli, a bíró meg eldönti. De inkább én legyek a tárgyaló teremben, mint az özvegyem.
"Pl: jön dulakodni, megteszi a támadó mozdulatot."
A "támadó mozdulat" tág fogalom. Csúnyán néz rád? Előkap egy kést és feléd jön? Pisztollyal hadonászva közeledik? Egyszerűen feléd jön? Ezek különböző esetek. Ettől erősen függne az ügy jogi értelmezése.
az önvédelemnek mindíg arányban kell állnia a a támadással. ha pofont akar adni, nem törheted el a karját, ha kés van nála nem lőheted le. (aki most nekiállna sz*rozni a jogelveket, gondolja végig.. valakit nembírok, odamegyek lelövöm és teszek egy kést a kezébe és "önvédelem volt".. na ezért.)
szal mindenképp arányosnak kell lenni. és igen, szerintem megbüntethetnek, bár azt nemtudom mire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!