Pontosan milyen szabálysértés valósult meg?
Férjem kamionnal /kisváros utolsó utcájába 3,5 t tábla ellenére/ parkolt, mert haza kellett mennie, máshol megállni nem lehet.
Amire visszaért az autóhoz kb fél óra múlva, rendőrségi feljelentéssel tiltott helyen várakozá cetlit talált.
Annak utánanéztem, hogy 30 ezer lesz a büntetés, ha a fenti megnevezéssel megy a dolog, de se megállni tilos, se várakozni tilos tábla nincs kint. A súlyhatár nyilván adott, ezért gondolom jogos is, de nem lenne logikus más besorolás? Se nem várakozott, se nem volt a várakozás tiltva. A tiltás egyértelmű, talán más megnevezéssel más lenne a bünti. Ez elég sok 20 percért.
Amúgy tényleg nem lehet máshol megállni, mindenhol szűk kis utcák, a legközelebbi benzinkút kb 3 km. Ha fuvarba van, és haza kell rohannia, eddig is ott állt meg, sose szólt neki senki.
Nem győztél meg. Ez minden csak nem a kérdésre vonatkozó törvényi hivatkozás. Az rendben van, hogy a rendőr csak akkor szabja ki a bírságot, ha az elkövető megvan, és ha ez 5 óra múlva van, akkor is.
Én azt kérdeztem, hogy mióta szabályos az, ha a rendőr másnapra hívja vissza az elkövetőt, hogy megbírságolhassa? Nem állnak fent a feltételei a helyszíni bírságnak.
" Az rendben van, hogy a rendőr csak akkor szabja ki a bírságot, ha az elkövető megvan, és ha ez 5 óra múlva van, akkor is. "
"Én azt kérdeztem, hogy mióta szabályos az, ha a rendőr másnapra hívja vissza az elkövetőt, hogy megbírságolhassa? Nem állnak fent a feltételei a helyszíni bírságnak."
Most magaddal vagy ellentétben. Mi különbség van az 5 óra és az 1 nap között? Nem tiltja a jogszabály egyiket sem. Vagy ha igen hol?
"Ez minden csak nem a kérdésre vonatkozó törvényi hivatkozás."
Nem is kell belinkelnie, mivel nincs tiltva. Az egységességen van a hangsúly, amit viszont én sem tudok, különböző ORFK utasításokat kellene megnézni, hogy mekkora időintervallum különbségeket engedélyez.
A törvény értelmében, semmi különbséget nem tesz a szabálysértési eljárás megindítás, tehát a feljelentés, továbbá a helyszíni bírság és a figyelmeztetés között. Ha a törvény szövegét nézzük, akkor elévülési időn belül mindegyik azonos feltételek mellett engedélyezett.
Az egy más dolog, hogy nem ez van a gyakorlatban, de attól még lehetséges.
Ha az elkövető az elkövetést követően 5 óra múlva van meg, akkor az intézkedés akkor kezdődik vele. Tehát az intézkedés nem 5 órája megy, hanem akkor kezdődik, így van helye helyszíni bírságnak.
Itt arról van szó, hogy egy észlelt szabálysértés miatt, ami miatt már korábban volt intézkedés, az azt okozó - időközben már megszűnt cselekmény - miatt nem lehet felelősségre vonni.
Tudok olyan kollégáról, aki kapott ilyen miatt fenyítést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!