Magyarországon ha lenne egy komolyabb bankrablás, lenne olyan felkészültsége, mint az USA-nak?
Elöször is: Nem akarok bankot rabolni! Nem vagyok bankrabló! Se semmilyen ismerősőm nem akar. (legalábbis nem tudok róla...) És nem vagyok bűnöző! Tisztelem a törvényt!!!
Néztem régebben a TV-ben valamelyik csatornán, egy az USA-ban történő bankrablásról, volt egy dokumentumfilm. És mutatták, hogy bankrablásnál, pillanatok alatt az egész környéket rendőrők voltak lezárva az egész területet. És nem sokkal később jött a különleges erő a S.W.A.T. Meg hogy milyen felkészültségük van a rendőrőknek. Részben golyóálló rendőrautó....stb. És akkor gondolkoztam el. Ha, ne adj Isten! M.o.-n lenne egy ilyen. akkor a rendőrségnek lenne ekkora felkészültésge. Fegyverei, kommandósai. Mert nem emlékszem, hogy volt-e M.o.-n komolyabb bankrablás, túsz ejtés...stb. És mégis, mit tudna tenni a rendőrség ha ilyen történne. Mert gondolom, a M.o.-i rendőrségnek nincs akkora ereje, mint az U.S.A-nak.
Két évvel ezelőtt volt ilyen eset:
Vannak magyarországi "kommandósok" de nálunk nem S.W.A.T. a nevük, hanem beavatkozó, vagy bevetési egységeknek hívják őket. Igen kemények, több nemzetközi versenyt is nyertek már!
Éppen ma mondták a TV-ben,hogy az egyik bank egy modern riasztórendszert szerel el a fiókjaiban.A rendőrség gyorsan ott tud lenni,és minden információ a rendelkezésére áll a bank belsejéről.
az USA-ban a bankokban komoly biztonsági rendszerek vannak,itthon pedig nincs.Ezért a rendőrök nem is tudnak időben ott lenni.
nálunk elég pancserek a bankrablók is mondjuk és nem ejtenek túszokat meg nem géppisztollyan lövöldöznek és stb, ha ez rendszeres lenne mint ami most történt az M1-en, na igen meg lennének lepve a rend őrei .....
Addig könnyen elkapják a "bankrablót", amíg a szerencsétlen késsel fenyeget aztán meg feladja magát, tiszta röhej, de ha komolyabb dolog történe, már gondban lennének, az biztos.
Egy komolyabb bankrablásnál itthon is pillanatok alatt ellepik a környéket a rendőrök, és hamarosan megérkezik a bevetési is. Mivel valóban jól kiképzett és valóban világbajnok társaság a kommandó, így a felkészültséggel sem lenne baj. ( egy bankrablásnál nem az egyenruhás kisrendőrnek kell intézkedi) Szerintem ez bárhol így lenne, nem csak az USA-ban, vagy itthon, bárhol a világon.
Az már más kérdés, hogy vannak olyan országok, ahol minden rendőrautó golyóálló, vagy legalábbis nagy részük. Itthon erről messze nem a rendőrség tehet, hogy nem tudnak még megközelítőleg sem olyan felszereléssel megjelenni, mint máshol. A nincsből nem lehet megfelelő felszerelést venni. Amíg a kormány nem ad pénzt erre, addig nem is lesz. (Mielőtt még nekem esne bárki, a bírságokból befolyt pénzt a rendőrség nem költi ilyenekre). Jól tükrözi az itthoni helyzetet, hogy a rendőrautóink nagy részében lejárt szavatosságú golyóálló mellények vannak, amik kb 10 éve lejártak és már messze nem alkalmasak arra a célra amire kellene, magyarul a viselője védelmét már nem szolgálja. Ha erre nincs pénz, ugyan honnan lenne másra.
Még egy mondatodra reagálnék: "Mert gondolom, a M.o.-i rendőrségnek nincs akkora ereje, mint az U.S.A-nak."
A kettőt nem érdemes összehasonlítani. Mivel nincs akkora létszám, még arányait tekintve sem, így a mi rendőrségünknek sincs akkora ütőereje, mint az övéknek. Továbbá ott van tekintély, ami itthon nincs. Az USA-ban a rendőr előbb lő aztán kérdez, ha igazoltatásnál nem teszed a kezed a kormányra és ne adj isten átnyúlnál az anyósülésre kérdezés nélkül a papírjaidért, már néznél is szembe a pisztolycsővel (mondom ezt mindenféle túlzás nélkül). Érdemes belepillantani egy-egy amerikai rendőrökről szóló filmbe pl: coops (a rendőrautó kamerái által felvett intézkedéseket mutat be)
Ott aztán nincs szép szó és kérlelés, gondolokodás nélkül előrántják a fegyvert még egy autósüldözés közben is. Itthon hol lehetne már ilyet megcsinálni. Másnap a címlapon lenne és közfelháborodást keltene. Majd ha a rendőröknek lesz tekintélye, akkor lehet hasonlítgatni.
Bankrablás, Amerika:
Azért volt nálunk is példa géppisztolyos bankrablásra a Nagy Lajos király útján.
Viszont tényleg balfék volt a rabló, mert a cimborája könyökét ellőtte az első sorozattal! Utána kerültek felszerelésre a "kapszulák" a bejárathoz, amik támadásjelzés esetén bezárják a menekülőt! Pénzt se érdemes kivinni, mert az ajtónál eelhelyezett hurok beindítja a pénzfestést!
20:58
ez nagyon állat, nem lehet h magyar rendőrök ültek azokban az autókban? eszük kb annyi volt .....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!