Számíthatok csomag illetve ruházat átvizsgálásra?
Ha egyszerűen megyek az utcán és odajön hozzám egy rendőr vagy vámos vagy más hatósági személy joguk van-e csak úgy átvizsgálni a csomagomat, ruhámat?
Vagy ha mondjuk gázosabb helyen vagyok, pl. a Józsefvárosi vagy az Ecseri piacon esetleg a környékükön?
Nem arról van szó, hogy rejtegetek valamit, de szeretném tudni, hogy mik a jogaim.
Nem szeretem ha megsértik, illetve elég megalázó is az eljárás.
Egy szolgálatban lévő rendőr kérheti, hogy mutasd meg a táskád tartalmát vagy tedd ki, ami a zsebeidben van...
Biztonsági őr ilyet nem kérhet, nem jogosult sem megmotozni, sem kikutatni!!! (Kérhet rá, hogy önként mutasd meg a táskád, vagy a zsebed, de ha ezt te megtagadod, semmit nem tehet!)
Ha nem rejtegetsz semmi törvénytelent, akkor félnivalód sincs, nyugodtan mutasd meg a táskád/zsebed! :D
Ja, és nem kell "gázosabb" helyekre menni, akkor nem kerülsz kellemetlen helyzetbe sem!
Nem arról van szó, hogy félek-e illetve, hogy van-e nálam olyan dolog.
Azt is tudom, hogy joguk van hozzá.
Arra lennék kíváncsi, hogy számíthatok-e rá? Tehát, hogy a gyakorlatban milyen esély van rá?
Az előző hozzászólónak:
Higgy amit akarsz!
Többiek:
Arra volnék, lettem volna, vagyok kíváncsi, hogy számíthatok-e rá? Milyen a gyakorisága? Nem pedig arra, hogy van-e joguk rá. Persze, hogy van, ezért hatóság, én is tudom.
Én elég sokat jártam a józsefvárosi piacon, de soha nem állítottak meg a rendőrök és nem kértek el semmit. Egyszerűen kimentem vásárolgatni (nem tiltott dolgot, hanem ruhát cipőt stb) Ellenben, aki gyanúsan viselkedik (szemmel láthatóan kerüli a rendőröket, gyanúsan rejteget valamit), gyanús kinézete van (nagydarab roma csávó, kicsi kínia, arab stb)és full sötét kocsival jár azon a környéken, akkor igen gyakran előfordul az illetővel, hogy belebotlik a rendőrbe, vámosba, pénzügyőrbe.
Szóval, ha átlagos, törvénytisztelő állampolgár vagy és nem csinálsz semmit amivel felhívnád magadra a figyelmet, csak egyszerűen vásárolgatni akarsz (és persze nem viperát, meg pisztolyt) akkor szerintem simán elsétálnak melletted a rend őrei. Hameg mégsem és megállítanak, akkor joguk van ahhoz, hogy megnézzék mi van nálad és neked állampolgári kötelességed megmutatni.
Köszi a választ, végre valaki tényleg a kérdésre válaszol.
Te múltidőben írtad, hogy sokat jártál.
De az elmúlt időkben már mindennaposak a razziák pl. a Jóskán.
A razziák nem a vásárlókat érintik jórészt, hanem az árusokat, akik illegálisan árulnak, vagy illegális az árujuk. Én már jó ideje nem voltam a józsefvárosin, dea párom a múlt héten kétszer is volt. Egyszer sem igazoltatták.
Azért már engem is érdekelne hogy mire föl ez a nagy érdeklődés. Nekem soha nem jutott még eszembe ezen gondolkozni. Ugyanúgy megállthat a rendőr a Váci utcában vagy a Hősök terén és kérheti, hogy mutassam meg mi van a táskámban. Miért pont az ecseri meg a józsefvárosi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!