Jött egy levél a rendőrkapitányságtól. Beidéztek lopás megalapozott gyanúja miatt kihallgatásra. A kérdésem az hogy hogyan lehet megalapozott?
Az történt hogy a szomszédom megvádolt hogy betörtem hozzá,de ez nem igaz,ez az Úriember ezt már megtette alaptalanul másokkal is!És amikor elmentem a rendőrségre,azt mondta egy nyomozó,hogy ez egy formanyomtatvány,de engem idegesít az a "megalapozott" szó!
Mert szerintem akkor megalapozott valami ha van bizonyíték,de az jelen esetben lehetetlen!
"A büntető eljárás megindításának a feltétele.
A terhelttel kapcsolatosan olyan bizonyítékok vannak, amelyek jogellenes magatartás tanúsítását valószínűsítik.
A bcs. elkövetés ténye valószínűsíthető, a bcs. minősítése az eljáró bíróság feladata."
Igen, valószínű hogy bizonyítéka van, de igazából az ügyész dönti el hogy mi megalapozott gyanú és mi nem.
Amit az ügyészség el fog utasítani nagy valószínűség szerint.
Egyébként ez egy nagyon rossz gyakorlat (szerintem) a rendőrségnél, hogy egyetlen tanúvallomásra/feljelentésre meggyanúsítunk valakit. Bár nem jókedvünkből. Nem is mindig csinálom így, mert nem biztos, hogy mindig minden úgy történik, ahogy a feljelentő előadja.
Tisztelt Kérdező!
Előttem szólónak teljesen igaza van. A jelenlegi büntetőeljárási tv. szerint bizonyíték a tanú (sértett) vallomásam (76. §): [link]
Ez alapján, tisztán jogi szempontból van ellened bizonyíték, de ez semmit nem jelent a gyakorlatban, ezen ne idegesítsd magad. Felesleges.
Ne idegeskedj, ez Magyarországon így megy. Simán elszórakoznak egy jelentéktelen, rosszindulatú, nagy eséllyel valótlan feljelentés alapján is évekig, ha épp úgy tartja úri kedvük.
Képviseld határozottan az igazadat és jól nézd meg, hogy mit írsz alá. Érdemes a helyesírási hibákat is kijavítani, mert egyes szám első személyben úgy hathat később, mintha Te nem tudnál helyesen írni. Valójában a rendőr fogja írni a vallomásodat gépen, némelyik nagyon kreatívan átfogalmazza azt, amit mondtál.
Fogadd el, hogy most párszor rendőrségre kell járnod, nincs min idegeskedni. Szerencsére ma már odáig eljutott legalább a rendszer, hogy nem bántalmaznak (testileg) és vihetsz ügyvédet is. Amit beismersz, azért elítélnek, akár elkövetted, akár nem.
Kedves 5.!
Csak hogy tisztaban legy egy-ket dologgal: a nyomozas hatarideje a jelenleg hatalyos buntetoeljarasi torveny szerint 2 ev, nem uri kedvunk szerint nyomozunk, hanem mert ilyen ugybol minden nyomozora jut kb. 40-50.
Arra nincs mit erdemben reagalnom, miszerint amit beismersz, azert elitelnek.Hulyeseg.
Kerdezo!
Termeszetesen a vallomasodat olvasd at figyelmesen, amit nem ertesz, kerj felvilagositast, kerdezz nyugodtan. Elolvasas nelkul nyilvan ne irj ala semmit, de ez nem csak a rendorsegre igaz. Egyebkent ha ket ellentetes tartalmu van, illene szembesitest tartani, de nem ismerem az ugy korulmenyeit.
Es ne idegeskedj, nincs miert, ha nem kovetted el.
5-ösnek!
A reggeli eligazítások a következő szavakkal szoktak véget érni:
"Leadás! Leadás! Leadás!"
Szóval, ha én úri kedvemből évekig húznám az ügyeimet, havonta kezdeményezne ellenem fegyelmi eljárást a mélyen tisztelt ellenőrzés.
Szép napot mindenkinek!
Megalapozott, mert valaki elkövette a cselekményt.
Az számomra nem derül ki, milyen minőségben idéztek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!