Mi az a pénzmosás?
konkrétan amikor bent marad a lóvé a zsebedben, és anya kimossa a ruháddal együtt
átvitt értelemben pedig a piszkos módon szerzett pénzeket olyan vállalkozásba fektetik ami nem feltétlenül hoz nagy nyereséget, viszont jogi szempontból tiszta ... tehát a pénzmosás során a tiszta pénz kevesebb lesz mint a befektetett piszkos, azonban legális
Az első válaszánál egy kicsit komplikáltabb a dolog.
A pénzmosás definíciója: bűncselekményből szerzett vagyon származásának leplezése legális tevékenységen keresztül.
Azzal, hogy a piszkos (pl. sikkasztott) pénzt simán egy tiszta vállalkozásba fekteted, elvben megvalósulhat ugyan a pénzmosás, de a gyakorlatban nem ennyiről van szó, mert ettől még egyáltalán nem sikerült leplezni azt, hogy honnan van a tőke.
Mert ha megkérdezi a NAV, hogy mégis miből nyitottad az éttermet, mit mondasz?
A pénzmosásnak sok fajtája van, de többnyire elengedhetetlen hozzá egy olyan pénzügyi szolgáltató (értsd: bank, hitelintézet, biztosító, stb.), amelyik cinkos a dologban.
Egy példa: Miklós elsikkaszt 100 millió forintot.
Ebből 20 millió forinttal besétál egy dél-amerikai bankba, ami történetesen zavaros tulajdonosi körrel rendelkezik, mondjuk úgy: maffiózóké. Átadja az összeget, amiről nem születik papír.
Papír arról születik, hogy Miklós kapott 80 millió forint hitelt (közben egy fillért sem kapott, ő vitt 20 milliót).
Miklós 80 millióból éttermet nyit Budapesten, és papíron törleszti az erre felvett hitelt a dél-amerikai banknak. Valójában egy fillért sem fizet, mert nem is kapott hitelt.
Az étterem remek üzlet, mert nehezen ellenőrizhető, hogy mekkora a forgalma.
Ha kérdezi a NAV Miklóstól, hogy honnan volt pénze éttermet nyitni, a válasz az, hogy hitelből.
Ha kérdezi a NAV, honnan a Rolls Royce, a válasz: jól megy az étterem.
Az onnan származó jövedelemből Miklós adóz rendesen, a NAV láthatja, hogy tényleg jól megy. Még ha valójában nem is.
Én is úgy tudom, h tegyük fel kirabolsz egy bankot.
Tele vagy pénzzel, de ha Porschet veszel rögtön megjelenik a Nav, h honnan van rá pénz.
Nem tudsz mit mutatni, elviszik.
Ezért nyitsz egy kocsmát, aztán szépen számlázod, h ma ennyi meg annyi forgalmad volt, akkor is, ha senki nem jött be.
Ezek lesznek a fiktív számlák.
Aztán ha jön a Nav, szépen felmutatod.
Nem fogják tudni bizonyítani, h te a pénztárgépbe csak beütötted vagy valóban kért valaki rgy pohár sört.
Persze így akkor a pénz egy része elvész.
Ha nem így van majd kijavítanak.
Ezért mondtam, hogy azt is kell tudni igazolni, miből nyitottad a kocsmát.
A kocsmában forognia kell az árukészletnek. A NAV nem veszi be, hogy 300 l sör fogy naponta, ha a cég 3 hónapja rendelt utoljára a sörgyárból, akkor is csak 50 litert.
Szóval közben nem árt valóban működni (sok akcióval), az esetlegesen megmaradt árukészletet meg a feketepiacon értékesíteni.
De a mocskos pénzt szerintem jobb taktika állóeszközbe menteni, és azt "tisztázni", mintsem nyereségként leírni.
Lefordítva ha van 50 millió "piszkos" pénzed akkor én adok érte 25 milliót de az "tiszta" tehát nem rablásról van semmi hasonló.
És jól jársz mert lesz 25 millió "tiszta" pénzed, a másik a fél az 50 millió "piszkos" pénzt pl befekteti az alvilágban ahol ez nem számít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!