Helyszíni bírsággal kapcsolatos kérdés!?
Na szóval.. jöttem haza, csináltam lemosható filccel egy firkát a vasút előtt amikor épp ki jött két rendőr és rajtakaptak.. Megírtak egy helyszíni bírságot.. kaptam ugye a sárga csekket, egy zöld lapot ami "nyomtatvány helyszíni bírság kiszabásáról" néven hallgat.. itt kezdődik az első probléma.. a lap hátulján van egy kör alakú pecsét, ami át van húzva egy vonallal az egyik sarokból a másikig, és rá van írva a lapra hogy érvénytelen.. meg van rajta egy másik pecsét is.
Meg ugye van egy fehér lap ami "tájékoztató az elkövető jelenlétében kiszabott helyszíni bírságról" és ugye ez leírja hogy a törvény alapján ha elismerem és a helyszíni bírságot aláírásommal tudomásul veszem akkor 30napom van befizetni +3nap jelentkezni közmunkára vagy leülni..
és a lap alján hogy szabálysértő aláírása, és ezt nem íratták alá velem.. mert közbe megbilincseltek és bevittek, mert kiderült hogy a vonaton is rajzoltam pár firkát ezzel a lemosható filccel.. ez nem mentesít esetleg az alól hogy be kelljen fizetni a csekket?
Szeretném ha valaki válaszolna, köszönöm!
U.i: Nem kell megbélyegezni hogy hülye graffitis vagy ilyesmi, életemben először történt és utoljára ilyesmi.
A rendőrnél hagyott fehér cetlit sem írtad alá?
Mi csak a rendőri példányt íratjuk alá, a szabálysértőnél maradót nem. Hiszen azt bármikor utólag aláírhatod, viszont a rendőrnél pedig ott van az aláírt, mely a felvitelt követően "jogerős".
A 2 cselekmény különválasztható. Az első, amit lemostál az lehet, hogy szabálysértési értékre (50eFT alatti) elkövetett rongálás, a másik pedig indulhatott tulajdon elleni szabálysértési feljelentéssel, mely során előállítottak, többszöri szabálysértés elkövetése miatt.
Szóval az a valószínű, hogy az első cselekményedért helyszíni bírságot kaptál, a második cselekményedért a tul. szabs. hatóság vezetője fog kiszabni bírságot, illetve utána perelhet a MÁV, a helyreállítási kár megtérítése miatt, ha te azt nem téríted még most meg, vagy mosod le.
Köszönöm a válaszokat!
Valószínűleg az utolsónak lesz igaza, a rendőr aki felvette a vallomásomat és egyéb dolgokat azt mondta hogy szeptember vége felé egy tárgyalás bíróságon, pár ezer forint amit a máv ennek a lemosására költ vagy valami ilyesmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!