Mennyire veszélyes ez a petárda? Milyen messzire tud elrepülni? A rendőrség bünteti-e azt, aki ilyet dob más udvarára?
Egy ehhez nagyon hasonlóról van szó:
Ja, további kérdésem, hogy honnan állapítható meg, hogy fel van robbanva és már nem veszélyes???
"Azért jófejek vagytok.. Nem veszélyes, meg operáljam szét, dobjam kukába, de ki ne dobjam az utcára, mert ilyen vitte le valakinek az ujját?! Akkor mégiscsak veszélyes??? "
Nem, most írtam, hogy teljesen veszélytelen. Szórd ki a tölteteket nedves talajra (terítve) a papírját kukába és kész.
"Nem veszélyes, meg operáljam szét, dobjam kukába,"
Így van. De ne egészben! Mert akkor még bármi is történhet vele! Megtalálja más, kukás hajléktalan, gyerek stb.. Egészben ne nagyon hagyd el szem elől.
"de ki ne dobjam az utcára,"
Egészben oda sem és leírtam miért.
"mert ilyen vitte le valakinek az ujját?!"
Begyújtva!
vagy neked is olvasási problémáid vannak?
"Akkor mégiscsak veszélyes???"
Nem. De már szerintem legalább ötször leírtam. Nőnemű vagy, hogy ennyire fosol?
Jól van, jól van. A 16:07-es válaszod már egész informatív, kezdek felvilágosodni.
Ezalapján én is azt gondolom, hogy működött és úgy került az udvarba. Ugyanis nem közvetlen a kerítésnél van, hanem bent, amihez úgy 15-20 métert kellett volna dobnia valakinek. Az meg nem hiszem, hogy lehetséges lenne ilyen pálcával együtt, hacsak nem gerelyhajító az illető.
Viszont nincs elégve a papír, és a paraszti ész azt mondatja velem, hogy ha ez robbant vagy ilyesmi, akkor nem tudnám elolvasni mi van ráírva... Tehát biztos az van, amit írtál. ..a bontótöltetről.
Nincsenek olvasási problémáim, viszont korábbi évek híradásaiból vannak olyan emlékfoszlányaim, hogy fel nem robbant ez-az-amaz sebesített meg mit tudom én kit... Látod, még azt sem tudom, hogy ez petárda vagy rakéta, vagy mi a lócsöcs. Csak azt tudom, hogy veszélyes dolgok ezek. Nem érdekelnek. Vannak értelmes hobbijaim és nem ezeknek a micsodáknak a működéséről olvasgatok szabadidőmben... Én máshoz értek és kész, bár azok nem veszélyes dolgok.
És milyen messziről repülhetett ez hozzánk? Mekkorát tud repülni? (legalább tudnám, hogy melyik szomszédtól kell óvakodni...)
Ja, és nőnemű vagyok igen. :-) De legalább nem szőke! A villanyszereléstől mondjuk kevésbé félek, mint ettől az izétől!
Ma már sötét van, de majd holnap a világosban meglesem még egyszer ezt az ufót, aztán szerintem vízbe áztatom először, ahogy írtad... :-)
Köszi, hogy írtad!
ui: légyszi te ne játssz ilyenekkel lakott területen, és a haverjaidnak is mondjad, hogy ők se! Köszi, puszi!
Egyébként nem poénból írom le neked ilyen bőven, hanem mert ha az ember tud valamit azt senki sem veheti el tőle. És ezek az információk egyszer még az életed is megmenthetik. Máig találkozhat az ember második világháborús robbanószerkezetekkel és még lehetnek háborúk ezután is. Tehát az ember sohasem tudhatja mikor botlik egy ilyenbe.
A taposóakna, bár nemzetközileg tiltott, mégis találkozhatsz még ilyennel, locsolgatással nem érsz nála semmit. Súlyra indul ami 10kg. Ha ráléptél, mert nem vetted észre ne pánikolj! Nem szabad lelépni róla ha egy mód van rá helyettesítsd a saját tömeged valamivel ami minimum 10kg de a nyomásnak folyamatosnak kell lennie. Nem valószínű hogy sikerül megcsinálnod, sőt nagyon kicsi rá az esély. De nem fog megölni csak a lábad tépi le.
Ha nem léptél rá akkor hacsak nem ismered a konkrét típust mint a kisujjad, ne is próbáld hatástalanítani, számtalan típusa van és mind más. Egyesek felszedés ellen biztosítottak alul egy dróttal. Szóval ezekkel lajikusnak nem ajánlom ujjat húzni. Takard ki hogy jól látható legyen, jelöld hogy más se léphessen rá és menj tovább, majd a tűzszerészek felszedik.
Nyeles kézigránát:
Trotil robbanótöltetű (flegma robbanóanyag) ami azt jelenti, hogy földhözverheted, meggyújthatod, átmehetsz rajta autóval nem fog beindulni. Egyetlen egy dolog képes beindítani a szúróláng. Hatástalanítása ennek a legegyszerűbb: lecsavarod a fejet és kiveszed a gyújtót. Ez egy kis csőszerű kis valami amit azonnal meglátsz amint szétcsavartad.
Ennyi most legyen elég, csak azért írtam le, hogy megértsd a te rakétád ennél is veszélytelenebb, hiszen saját gyújtója sincs ezért KIZÁRÓLAG SZÁNTSZÁNDÉKKAL tudnád felrobbantani.
"nem közvetlen a kerítésnél van, hanem bent, amihez úgy 15-20 métert kellett volna dobnia valakinek"
Igen, a te esetedben valószínűsíthetó, hogy a hajtótöltet repítette oda, viszont ha a papír épnek látszik akkor a bontótöltet nem robbant fel! Ez az a töltet ami a fényjelenségeket adja és szétszórja a kis csillagokat :)
Ennek a robbanásához is fojtott állapot kell, tehát ha kiszórnád már csak simán elégni képes. Ha pedig a nedves talajra szórod még arra sem. :)
"És milyen messziről repülhetett ez hozzánk? Mekkorát tud repülni? (legalább tudnám, hogy melyik szomszédtól kell óvakodni...) "
Nem tudom megmondani, ez típusonként változik a hajtótöltet és a kialakítás valamint a tömeg függvényében. Ehhez ismerni kellene legalább ezt a típust.
"Ja, és nőnemű vagyok igen. :-) De legalább nem szőke! A villanyszereléstől mondjuk kevésbé félek, mint ettől az izétől!"
Értem, Kedves hölgyem. :)
A villanyszerelés is veszéyesebb ennél. Pláne ha elfelejtesz áramtalanítani :D
"ui: légyszi te ne játssz ilyenekkel lakott területen, és a haverjaidnak is mondjad, hogy ők se! Köszi, puszi!"
Nem szoktam, nem vagyok már gyermek. Robbantottam eleget a honvédségnél. Bár már azóta eltelt több mint húsz év.
Polgári életben egyetlen egyszer tartottam a barátnőmnek egy hatásbemutatót, neki is azért, hogy ha ilyennel találkozik tudja mi van a kezében, és mennyire nem játék. Ugyanakkor félni nem kell tőle, ha az emberi ismeri a működését, és tudja melyikkel mit szabad tenni és mit nem. Sőt ő még taposóaknát is szedett fel a kertünkben bajonettel (szurony). Természetesen itt a valódi aknát egy konzervdobozzal helyettesítettem, arra viszont bőven jó volt, hogy megtanulja mit csináljon.
Oké, még egyszer köszönöm! :-)
Látod, ilyen világháborús fel nem robbant akármiknek már terveztem utánanézni, hogy legalább felismerjem, ha ilyesmit látok. Ugyanis kirándulni szeretek, és van hogy az ember le-le tér a kitaposott ösvényekről, aztán beljebb meg egy-egy földterület ki tudja mit rejt. Könnyen léphetek olyan helyre, ahova száz éve nem lépett előttem más... Szokott a fejemben lenni, főleg közel a határokhoz, hogy még taposóaknára is léphetek.
Bár még mindig nem néztem utána, hogy hogy néznek ki legalább. Talán majd most kiguglizom... :)
No hamár a taposóakna érdekel mutatok egy képet:
Ez volt a felénk legerjedtebb típus:
Ez volt nálunk is rendszeresítve. A színe viszont a képtől eltérően általában alul a doboz szürke a teteje (a képen: Pressure Plate) puha műnyag vagy gumi barna. Viszont a színek ettől eltérhetnek az alakja a lényeg. És mint mondtam ezer és millió fajtája létezik, ha ilyennel találkozol nagyon vigyázz. Csak jelölni, és tűzszerészek, ne bolygasd!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!