Már az állami intézmények őrzésére felesküdött kormányőr is Atyaúristen? Milyen jogon lövöldözik, ha a rábbízott épület és azok dolgozói nem voltak veszélyben? És mi lett volna ha szíven lövi a vétlen gyalogost?
Tudod mit, kerülj vele rokonságba! Te nagyon okos - és elfogult -, akkor azt mondd meg, hogy milyen jogszabály rendelkezik a fegyverhasználatról? Megengedhető-e az élet kioltására irányuló cselekedet vagy csak az ártalmatlanná tétel, ami nem a belső szervek roncsolását okozza? Hol maradt itt az állj vagy lövök? Arányos volt-e a fegyver elsütésének ténye a vélt vagy valós szabálysértéssel?
Úgy felpipásítottál, hogy le is pontoztalak!!!
És ha ilyen fakezű, miért adnak fegyvert a kezébe??
Én is e tényleges életfogytiglanra szavazok, Te meg majd mehetsz hozzá beszélőre.
Üdv. A.M.
Téved aki azt gondolja, hogy a kormányőrnek nincs joga igazoltatni. A Köztársasági Őrezred hivatásos állományú tagjai ugyanis rendőrök. Lehet hogy nem kék egyenruhában vannak, de ettől még rendőrök, akiknek ugyan olyan jogi hatáskörük van, mint bármelyik kék ruhás kollégájuknak. A válaszadó azt írta, hogy megkérdezte egy RTF-en tanító ismerősétől, hogy van-e joga a kormányőrnek ehez, de úgy látszik mégsem kérdezte meg, mert az RTF-en is tudják a kormányőrség tagjainak jogállását.
Egyébként én is azt mondom, hogy nem kellett volna tüzelnie a kormányőrnek.
A 05-18 22:39 vagyok ismét, mivel a jócskán megkésett, ma 11:22-es válasz nekem szólt.
- Maradjunk annyiban, hogy a kormányőrnek valóban nem lett volna joga tüzelni.
- Miért állítanék olyant, hogy megkérdeztem egy RTF-en tanító ismerősömet, ha az nem lenne igaz. Ha blöffölni szerettem volna, azt írom, hogy én tanítok ott, én szerkesztettem a jogszabályt, a hatásköri leírásokat és a szolgálati utasításokat.
- Olyasmit nem állítottam, hogy a kormányőr nem rendőr, igaz nem is tértem ki rá. Nem állítottam, most viszont cáfolom. Igaz, fegyelmileg és függelmileg az Országos Rendőr-főkapitány alá tartoznak, de - és ez szándékosan lesz pongyolán megfogalmazva - pusztán azért, mert hova máshova, ki alá máshova tartoznának. Ez egy 1.500 fős testület, önálló minisztérium létrehozását vagy közvetlenül a miniszterelnök, belügyminiszter (csak az egyszerűség kedvéért, egyszer úgyis visszaállítják) hatáskörébe rendelésüket semmi sem indokolja.
- Nem tudom, tudod-e, hogy a fináncok (Vám- és Pénzügyőrség) melyik minisztérium hatáskörébe tartoznak. Ha tudod, rá fogsz jönni, hogy bár a rendőr-kormányőr logikád tökéletes, vannak nem logikus szabályok is. Ha pedig nem tudod, meg fogsz lepődni a válaszomon!
- A kormányőrnek már csak azért sem lehet joga igazoltatni, mert módja sincs, nem az a feladata, arra munkaköri leírást, szolgálati utasítást nem kap! Vészhelyzet - feltételezett erőszakos támadás - esetén pedig nem az igazoltatásnak lenne prioritása. Ugye, hogy igazam van?
Tehát, a Kormányőr igazoltathat, sőt, igazoltatási kötelezettsége van. Ezt az RTV-ben úgy nevezik, hogy intézkedési kötelezettség. Amennyiben az általa biztosított területen szabálysértést követnek el, abban az esetben intézkednie kel. Megint csak nem a lövöldözőt védem, hangsúlyozom, nem a szabályok szerint járt el, de az embereket fel kellene világosítani arról, hogy ma Magyarországon milyen egyenruhás, fegyveres szervnek, milyen jogai vannak. Nemmakarom leírni, hogy az adott taxis helyzetben mi lett volna a megfelelő eljárás, de higyjék el, lett volna megoldás a szabálysértési eljárás lefolytatására.
Ismétlem, a Kormányőrség hivatásos állományú tagjai rendőrök. Minden olyan jogkörrel, ami egy rendőrt megillet. Valaha a kormányőrség a Belügyminisztérium külön szerve volt, de már eléggé régen átvette a Kormányőrség munkáját a rendőrség. Persze nem a klasszikus rendőri munka a feladatuk, de ha ha helyzet úgy kívánja, intézkedhetnek olyan esetekben is, ami klasszikus rendőri munkát kíván.
Egyébként egy kérdés. Egy kormányőr hülyesége miatt miért kell lehúzni az egész Kormányőrséget? A rendőrség berkein belül, sokkal több vétlen áldozattal járó fegyverhasználat történt. Azokról nem volt ekkora cikkezés. Lásd I. kerület RK, Széna tér, stb......
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!