Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Milyen egy határvadász élete?

Milyen egy határvadász élete?

Figyelt kérdés

Kedves leendő kollégáim, Leszereltek, Civilek!

Ezúton szeretnék érdeklődni a határvadászi szolgálattal kapcsolatban, mivel komolyan fontolgatom, hogy jelentkezem a programba. Mielőtt végleges döntést hoznék, szeretnék néhány kérdésemre pontos, őszinte és emberi hangvételű választ kapni.

Kérdéseim az alábbiak lennének:

1. Mennyi ideig tart a határvadász-kiképzés?

- Milyen modulokból áll?

- Gyakorlati és elméleti részek aránya?

2. Milyen felszereléssel látják el a határvadászokat a szolgálat során?

- Pl.: fegyver, védőfelszerelés, kommunikációs eszközök stb.

3. Milyen intézkedési jogkörökkel rendelkezik egy határvadász?

- Fegyverhasználat, igazoltatás, bilincselés stb. milyen feltételekkel történhet?

4. Mennyire szigorú a fizikai alkalmassági vizsga?

- Milyen feladatokat kell teljesíteni, és milyen szintű erőnlét szükséges?

5. A szolgálat alatt biztosítanak-e szállást/lakhatást?

- Ha igen, milyen körülmények között?

- Térítésmentes vagy kedvezményes?

6. Étkezést biztosítanak-e a szolgálat alatt?

- Ha igen, napi hány étkezést és milyen formában?

7. Hogyan történik a munkabeosztás?

- Hány órás egy szolgálat? Váltott műszak van?

- Milyen a heti beosztás jellemzően?

8. Mennyi a kezdőfizetés (nettó)?

- Milyen pótlékokra számíthat egy határvadász (pl. veszélyességi, éjszakai stb.)?

9. 8 általános iskolai végzettséggel milyen rendfokozatban kezdhetek, és mi a legmagasabb rendfokozat, amit ezzel a végzettséggel elérhetek?*

10. Van-e kötelező minimális szolgálati idő, amit vállalni kell?

11. Egyéb hasznos, gyakorlati tapasztalat, információ, amit érdemes előre tudni (pl. előmenetel lehetősége, átképzések, csapatmunka jellege stb.).

Külön szeretném kiemelni, hogy a kérdéseimet teljes tisztelettel teszem fel. Minden válasznak örülök, amit jóindulatúan és emberi hangnemben kapok – a célom az, hogy felelős döntést hozhassak a jövőmet illetően. Kérem, mellőzzük a lekezelő, "lehülyéző" hangnemet, és tartsuk tiszteletben egymás emberi méltóságát.

Köszönöm, ha időt szánnak a válaszaikra, és előre is köszönöm a segítségüket!

Tisztelettel: Egy leendő határvadász

ápr. 16. 22:01
A kérdező szavazást indított:
Ajánlom, jó tapasztalataim voltak
Korrekt, de vannak nehézségek
Fizikailag megterhelő, de vállalható
Kommunikáció és bajtársiasság a kulcs
Sok a szabály és fegyelem, erre fel kell készülni
Magányos, ha távol szolgálsz – érdemes mérlegelni
A fizetés korrekt, főleg a pótlékokkal
Karrierindításra jó, de hosszú távon más is érdekes lehet
Többet kellene tudni a képzésről és beosztásról
Még nem tudok róla eleget, én is érdeklődöm
5 szavazat
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Mint kék hivatásos válaszolok pár dologra, még annó tanítgattam/mentorálgattam határvadászokat, de amúgy az ország másik feléről jártam le.

1) A képzési idő ha jól emlékszem 1 hónap volt. Ebbe besűrítve a lövészet, rendészeti alapismeretek és pár intézkedés taktika.

2) Amivel egy átlag közterületi járőr (rendőrbot, lőfegyver,bilincs,spré), pár extra. Lásd éjellátó, hőkamera ha van.

3) Rtv. ebbe mindent leír a jogalkotó.

4) Ha van karod, lábad és próbálkozol átmész.

5) Ez amikor lent voltam nagyon az elején volt. Kb. 3-4 napot jöttek egyhuzamba (12 óra) és volt aki a "konténervárosba" lakott addig. Nem leányálom, aludni lehet. Ha helyi vagy akkor nincs gond ezzel.

6) Magadnak oldod meg az ellátást.

7) Ez régebben ismét változó volt, régebben ahogy mesélték nagyon igazodtak hozzájuk. Volt aki 12 nappal, 12 nappal, 12 éjjel, 12 éjjel és pihent 4 napot is akár utána.

8) Pótlék az éjszakaid. A reklámba állítólag akár nettó 300 is lehet. Veszélyességi nincs, ez ezzel jár.

9) Mivel ez szerződéses, így őrvezető leszel és maximum szakaszvezető lehetsz. Úgy tudom évente ugranak rendfokozatot.

10) Persze, négyhavi időkeret van. Tehát átlagba havi 160 óra. Négyhavonta "Nulláznak", tehát ha többet dolgoztál kevesebbet mész valamikor és ha keveset mentél akkor máskor többet mész, hogy meglegyen az óraszámod.

Amúgy a 9)-re térnék legjobban vissza. Ha tényleg nincs érettségid, akkor elmegy egy melónak, mesélték a határvadászok, hogy nekik nem rossz pénz mert feléjük inkább csak feketébe tudnának dolgozni és a rendőrség stabilabb hely mint a többi. Viszont ez zsákutca. Ez alatt úgy értem, hogy vagy aki vagy és ennyi. Nincs beosztásban előmenetel, amolyan járőrtárs, de mégse. Kerítés között várhatod a migráncsokat vagy mélységbe ellenőrizgetsz és ennyi.

Legutoljára 2023-ban voltam, azóta nem tudom milyen lett a helyzetük, de szerintem sok minden nem változott.

Ha egyéb kérdésed lenne akkor szívesen válaszolok.

ápr. 17. 20:17
 2/6 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm az őszinte és nyílt válaszodat. Írok még privátban neked egy-két dolgot azért.
ápr. 17. 21:16
 3/6 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem a határvadász élete nehéz, mert annak aki az akar lenni, első körben ki kell operáltatnia az agyát.
ápr. 19. 13:31
 4/6 anonim ***** válasza:
62%

"Külön szeretném kiemelni, hogy a kérdéseimet teljes tisztelettel teszem fel. Minden válasznak örülök, amit jóindulatúan és emberi hangnemben kapok – a célom az, hogy felelős döntést hozhassak a jövőmet illetően. Kérem, mellőzzük a lekezelő, "lehülyéző" hangnemet, és tartsuk tiszteletben egymás emberi méltóságát."

Én ezt értem, kérdező!

De ha már most sem viseled el a bunkó, gyökér hozzáállást és véleményt az átalgemberek részéről, akkor a te helyed nem a kékek közt van....

Tudod mit kell lenyelni egy rendőrnek naponta az átlagemberektől?

És egy határvadásznak, akit még annyira sem becsülnek?

A rendőrt nem az egyenruha miatt kell(ene) tisztelni, hanem azért, az elkötelezettségért, amit a szolgálata megtestesít.

Amíg viszont az átlagember legszívesebben leköpné a rendőrt, és belerúgna, addig ezt az idióta, f@sz hozzáállást kell elviselni rendőrként vagy határvadászként.

Ha ez nem megy, akkor ne akarj ez lenni...

ápr. 19. 19:14
 5/6 anonim ***** válasza:
Felkeresed a honlapot, körültekintően tanulmányozod a feltételeket.
ápr. 20. 14:29
 6/6 anonim ***** válasza:
Nyögve nyelős.
ápr. 21. 12:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!