Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » A rendőröknek kell sapkát...

A rendőröknek kell sapkát viselniük mikor pl. igazoltatnak?

Figyelt kérdés
olvasgattam egy-két helyen kommentekbe videók alatt hogy kell a rendőröknek sapkát viselni (kivéve ha pl. nagyon meleg van), de engem az elmúlt fél évben 3x szedteki és csak egy 3ból 1 emberen volt sapka. pontosan akkor ez hogy van?
febr. 8. 08:42
1 2
 11/16 TappancsMancs ***** válasza:
53%

Ahogy nézem a 9-esben a jogszabályt, a sapka alapvető és kötelező része a ruházatnak és van könnyítés is, amikor leveheti. Leveheti az elöljáró engedélyével, amit gondolom a munka megkezdésekor megkapnak szóban és az utcán annak nincs felismerhető nyoma. Ez azt jelenti akkor, hogy mi, a polgárok ezt nem tudjuk megállapítani, hogy kapott-e rá engedélyt vagy sem. Ezt a rendőrök tudják.

5. Az egyenruha viselésével kapcsolatos tilalmak /

10. Nem engedélyezett:

g) a közterületen, gyalogosan történő szolgálatellátáskor – a halasztást nem tűrő intézkedéseket és a könnyítést kivéve – a sapka levétele;

6. Öltözeti könnyítések /

12. A szolgálati elöljáró engedélye vagy jogszabály, közjogi szervezetszabályozó eszköz, illetve belső norma rendelkezése alapján a rendőr, ha azt a körülmények – így különösen a szolgálati feladat jellege, az időjárás – indokolják, a sapkáját leveheti.

Hozzáteszem azért, hogy ettől egy szabálytalan vezetés az szabálytalan marad.

febr. 8. 13:17
 12/16 anonim ***** válasza:
#11 Csak létezik egy olyan dolog is, amit empirikus tapasztalatnak neveznek. Sok rendőrt láttam már, de soha nem voltak sapkában, legfeljebb amikor valami hivatalos rendezvényen voltak, de gyanítom, hogy oda nem a járőröket küldték. Ha rémlik még a katonaság, ott is van díszszázad.
febr. 9. 07:47
 13/16 TappancsMancs ***** válasza:
50%

Értem, okés. Azt viszont ránézésre te sem tudod, hogy a szolgálat felvételekor az eligazításon kaptak-e engedélyt. Szerintem ez elég tényszerű és nem tudják az emberek. Sőt. Nem is tudhatják! Én sem és te sem és mások sem. És nem is ami dolgunk.

Nekünk elég annyi, hogy egy igazoltatás rendben menjen. Majd, ha a felettesek úgy látják, hogy szabálytalanul vették le a sapkát, akkor majd ők intézik.

Amúgy valószínűleg gyakran kapnak engedélyt egy ilyen apróságra, mert ez nem egy nagy dolog... hogy nem volt rajta sapka... na bumm. 🙂

Szerintem még, ha fegyelmezetlen viseletről is van szó, akkor sem egy nagy dolog és a lényeg az, hogy a fontos része, az intézkedések legyenek megfelelőek.

febr. 9. 12:42
 14/16 anonim ***** válasza:
Én nem voltam soha rendőr, fogalmam sincs, hogy mi zajlik egy eligazításon. Bár van néháy volt/jelenlegi rendőr ismerősöm. Nem láttam még őket sapkában, szolgálat közben sem. Mindenesetre a tapasztalataimból kiindulva nem szoktak sapkát viselni normál esetben. Hadnagyi szinten sem, legfeljebb amikor úgy kell megjelenniük valami rendezvényen.
febr. 9. 12:55
 15/16 anonim ***** válasza:

kérdező!

Őszintén irigyellek a felvetett problémádért!

Volt-e a rendőrön sapka intézkedéskor?

Bocs, de ki nem sz@rja le?

(mondjuk éppen Te, ha már megkérdezted.... )

Főleg, ha elenged, büntetés nélkül.

De, még ha meg is büntet..... nem teljesen mindegy?

febr. 10. 08:25
 16/16 A kérdező kommentje:
kérdeztem csak. azért elég sok helyen komolyan veszik az ilyen öltözködési szabályokat, pl. egy full alap dolog, hogy sok iskolában egyenruhát kell felvenni és ha nem horodod, akkor megrovást kapsz. hadseregben is meg rengeteg más területes is halál komolyan veszik az öltözködést. nem azért kérdeztem meg mert ha megint látnék egy rendőrt sapka nélkül akkor leoltanám, csak szimplán kíváncsi voltam
febr. 10. 12:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!