Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Ilyen esetben lehetséges hogy...

Ilyen esetben lehetséges hogy elévült a bűncselekmény?

Figyelt kérdés

Egy ismerősömet sikkasztásért elítélték, és 2024 január 12.-én a BV intézet kiadta ellene az elfogatóparancsot mert gondolom nem vonult be.

Nem tudom mekkora összeget sikkasztott, de egy hete néztem a police.hu-n még fent volt, ma meg már nincs.

Csak mivel ma január 13 van, felmerült bennem, hogy vajon elfogták, vagy elévült és azért került le?

Vagy ilyenkor van olyan opció, hogy befizeti az elszikkasztott összeget, és nem kell ülnie?

tegnap 22:28
 1/10 anonim ***** válasza:
39%
Az már nem évül el. Elfogták valószínűleg.
tegnap 22:37
 2/10 anonim ***** válasza:
0%
Ha már elítélték, nem tud fizetni semmit. Az elévülés minimum 5 év a legkisebb szabálysértés esetén is, szóval arról sem beszélhetünk.
tegnap 22:53
 3/10 árokpart ***** válasza:

2-es Az érdekes lenne ha öt év lenne szabálysértések esetén itt a Wikipédiás hivatalos közlés: Elévülés a szabálysértési jogban

A szabálysértési törvény (2012. évi II. törvény) II. fejezet szól a szabálysértés büntethetőségének elévüléséről.

Ezek szerint:

Nincs helye felelősségre vonásnak, ha a szabálysértés elkövetése óta 6 hónap eltelt (elévülés).[18]

Az elévülés határidejének kezdő napja az a nap, amikor a szabálysértés tényállása megvalósul, kísérlet esetén az a nap, amikor az ezt megvalósító cselekmény véget ér.[19]

Ha a szabálysértés jogellenes állapot előidézésével, illetve fenntartásával vagy kötelesség teljesítésének elmulasztásával valósul meg, az elévülési határidő mindaddig nem kezdődik el, amíg ez az állapot fennáll, illetve amíg a kötelesség jogszerűen teljesíthető lett volna.[20]

Ha az elkövetéstől számított 6 hónapon belül a cselekmény miatt büntetőeljárás indul, de a nyomozó hatóság, az ügyészség vagy a bíróság a szabálysértési eljárás lefolytatása céljából az ügyet átteszi a szabálysértési hatósághoz vagy a szabálysértés miatt eljáró bírósághoz, az (1) bekezdés szerinti elévülés az áttételt elrendelő határozatnak a szabálysértési hatósághoz, illetve a szabálysértés miatt eljáró bírósághoz érkezése napjával újrakezdődik.[21]

A szabálysértés miatt az eljárás alá vont személy ellen a szabálysértési hatóság, a fegyelmi jogkör gyakorlója, az ügyészség és a bíróság által foganatosított eljárási cselekmények az elévülést félbeszakítják. A félbeszakítás napjával az elévülési idő újrakezdődik.[22]

A cselekmény elkövetésétől számított 2 év elteltével nincs helye szabálysértési felelősségre vonásnak.[18]

tegnap 23:14
 4/10 anonim ***** válasza:
#3 Valóban, köszönöm a javítást. Eredetileg a bűncselekményekre gondoltam, hiszen a sikkasztás is bűncselekmény, aminek 5 év az elévülési ideje. Azért írtam szabálysértést, mert a bűntett jelentéktelenségét próbáltam szemléltetni, eszembe sem jutott hogy a szabálysértéseknél más az időtartam. De igazad van, csak a bűncselekményeknél van minimum 5 év, bár a kérdés szempontjából továbbra is ez a releváns adat. Ettől függetlenül köszönöm a kiegészítést :)
tegnap 23:23
 5/10 anonim ***** válasza:
70%
Szabalysertesert eleve le se sittelnek (nem adnak ki korozest), max penzbirsag jar erte.
tegnap 23:54
 6/10 Justinianus ***** válasza:

Teljesen mindegy, mennyi a sikkasztás bűncselekmény Btk. szerinti elévülési ideje.

Mivel már kiszabott büntetésről van szó (x év szabadságvesztés), így már NEM a szóban forgó bűncselekmény elévülési ideje az érdekes, hanem a kiszabott büntetés végrehajthatóságának elévülése.

ma 01:57
 7/10 A kérdező kommentje:

Akkor tehát a kérdésemre a válasz?

[link]

ma 03:54
 8/10 anonim ***** válasza:

Így van, ahogy a 6 - os mondja.

Kiszabott büntinél a végrehajthatóság a lényeg.

Ehhez tudni kéne, mennyit kapott.

Az 5 évet el nem érő szabveszt 5 év elteltévél évül el.

Az 5 évi vagy ezt meghaladó 10 év elteltével éevül el, és így tovább....

ma 04:21
 9/10 A kérdező kommentje:
De akkor őt valószínű elfogták, és nem pedig elévült, nem?
ma 12:54
 10/10 anonim ***** válasza:
Biztos, hogy nem évült el. Feljebb már írták, hogy miért.
ma 14:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!