Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Ha egy embert igazoltatnak és...

Ha egy embert igazoltatnak és nem hajlandó azonosítani magát és nincs is nála semmi olyan tárgy ami a nevére utalni akor mit tud tenni a rendőrség?

Figyelt kérdés
Gondolom beviszik de ha nincs benne a bűnügyi rendszerbe akor hogyan tudják azonosítani?

szept. 4. 18:54
 1/10 anonim ***** válasza:
96%
Ha kocsival van a rendszám alapján pár perc és kiderítik a nevét.
szept. 4. 19:08
 2/10 anonim ***** válasza:
94%

Beviszik a rendőrségre. Ott kikérdezik az adatait, és abból kiderítik, hogy létezik-e olyan személy, akinek mondja magát. Ha igen, akkor rendelkezik fényképes igazolvánnyal (pl. szem.ig.) és akkor arról megnézik, hogy ő tényleg az-e. Már amennyire azok a mákszemnyi fekete-fehér fényképek alkalmasak azonosításra. :-)

Kiszabnak rá némi bírságot, aztán elengedik.

Egyetemista koromban egy évfolyamtársam járt így. Késő este pisilt az út szélén, a rendőrök megállították, és mivel hajléktalan-külseje volt, igazoltatni akarták. Persze a lükénél nem volt semmi igazolvány, ezért bevitték, pár órát a rendőrségen töltött, majd hazaengedték. Mondta nekik, hogy "én az ELTÉ-re járok, egyetemista vagyok". A rendőrök meg jókat gondolhattak az ELTE diákjairól. Közben kiderítették a vidéki címét és oda ment neki a bírság. Amit nem fizetett be, úgyhogy majdnem le kellett ülnie. :-)

szept. 4. 19:28
 3/10 A kérdező kommentje:
De arra gondolok hogyha valaki pl tüntetésre megy és részt vesz erőszakos dolgokban beviszik de nincs nála személyi okmany telefon stb. De látják hogy fehér és magyarul beszél szóval nem migráns akor mit csinálnak ha nem hajlandó egyáltalán együttműködni?
szept. 4. 22:13
 4/10 anonim ***** válasza:

Addig nem engedik el, amíg meg nem ered a nyelve.

Próbáld egyszer ki, hogyan csinálják! :-)

szept. 4. 23:06
 5/10 A kérdező kommentje:

A régi rendszerbe addig ütötték volna meg beszél de most ezt már nem tehetik.

És ha jól tudom 48 órára csukhatnak le bírói végzés nélkül de akor ha nincs név nem is is ittelhetik el gondolom én aztán lehet máshogy van .

Nem magam miatt kérdezem mert én nem tervezek ilyet amúgy is nekem egyszer már volt rabositasom ujjlenyomatom fényképem meg azt hiszen Dns is levették ez már sose törlődik gondolom a rendszerből.

De akinek még nem volt rabositas az megcsinalhatna.

szept. 5. 10:43
 6/10 anonim ***** válasza:
Erre is vannak finom módszerek. Megvádolják egy súlyos bűncselekmény elkövetésével és előzetesbe vágják. Onnantól érdeke lesz, hogy tisztázza, kicsoda ő valójában. Hogy nem azonos azzal a bűnözővel, hanem ő X.Y., aki nem bűnöző, csak egy kicsit hibbant ember, aki szereti provokálni a rendőrséget.
szept. 5. 10:48
 7/10 A kérdező kommentje:

Vagy arra gondolok hogy ha nincs nála papír mondhatják hogy nem magyar és kirakjak a schengeni határon a kerítés másik oldalára.

Igaz utána valahol máshol vissza tudna jönni ha azonosítja magát de akor már az ujjlenyomatat levették meg a fényképet szóval ha visszajön tudni fogják ki az.

Igaz ez drága mert fuvaroztatni kell a határig

szept. 5. 10:59
 8/10 anonim ***** válasza:

Ha egy olyan emberről beszélsz, aki rendelkezik Magyar igazolvánnyal, akkor feldobják arcfelismerőre és nagyon hamar kiderül, ki az. Kap majd egy szép bírságot és ennyi.

Egyébként őrizetbe lehet venni azt, akinek nem tudják kideríteni személy azonosságát. Ilyenkor nyilván felhívják az idegen rendészetet, ujjlenyomatot vesznek, arcfelismerőt alkalmaznak. Kiderítik ha akarják, ki vagy te.

szept. 5. 21:04
 9/10 anonim ***** válasza:

Az állam elektronikus személynyilvántartásában ott van mindenkiknek a nagy felbontású (okmányirodán készült) képe, 2021 óta okmányirodán ujjlenyomatot is vesznek személyi cseréjekor.

Az államnak van arckép felismerő rendszere, ebből hatóságok online adatszolgáltatást tudnak igényelni.

2015. évi CLXXXVIII. törvény

az arcképelemzési nyilvántartásról és az arcképelemző rendszerről

[link]

szept. 10. 14:53
 10/10 A kérdező kommentje:
Az ujjlenyomat vétel önkéntes.mondhatod hogy nem én nemrég csinaltatam én megengedtem de nekem úgyis mindegy mert rabositva is vagyok.
szept. 10. 14:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!