Miért tagad a rendőrség?
Ha bármilyen bűnügy bekerül a sajtóba, az újságírói híreket kezdetben tagadják. Aztán bebizonyosodik az ellenkezője.
Miért tagadnak, ahelyett, hogy nem mondanának semmit?
Nem tagadnak semmit, csak éppen a nyomozás érdekére hivatkozva nem árulnak el konkrét dolgokat.
(én is így szoktam, amikor telefonon érdeklődnek az ügy állásáról... )
Ha van bármi, amit el lehet mondani a népnek, azt a rendőrség szóvivő úgyis elmondja.
Elrakatott lyukas zászló: Pintér tagad, a rendőrség az időt húzza
1956
október 23
Pintér Sándor
rendőri túlkapás
rendőrség
2016. 11. 14. 20:47Harmati András
Ahogy arról október 24-én, egy nappal az eset után beszámoltunk, Csongrád településen rendőrök igazoltattak egy mozgássérült férfit, akinek el kellett tennie '56-os lyukas zászlóját is.
Az esetről videofelvétel készült:
Bár a videón hallható, hogy az intézkedés felől érdeklődő jobbikos önkormányzati képviselő, Laczkó Zsolt kérdésére az egyik rendőr elismeri a zászló elrakatásának tényét,
Pintér Sándor szerint ez nem igaz.
Sneider Tamás, az Országgyűlés jobbikos alelnöke ugyanis írásbeli kérdéssel fordult a belügyminiszterhez, akinek -egyébként Kontrát Károly államtitkáron keresztül adott- válaszában az olvasható, hogy
A kerekesszékes férfi viselkedése adott okot az igazoltatásra
Az igazoltatást végző rendőrök nem rakatták el a zászlót, azt a férfi magától tette el
De mindez egyébként sem számít, mert az érintett nem tett panaszt az intézkedés miatt.
A miniszter válasza annak fényében különösen érdekes, hogy a felvétel alapján bizonyítható az a rendőri válasz, miszerint
- Le kellett neki vennie? (a zászlót)
- Le, igazoltattuk az urat.
Azt, hogy a lyukas zászlót rendőri felszólításra tette el az érintett, az is sejteti, hogy amikor az önkormányzati képviselő vissza akarja rakni, ez a párbeszéd zajlik le:
- Akkor visszarakom én, jó?
- Hát, engem büntet meg!
- Dehogy is, majd én kifizetem!
Természetes módon merül fel a kérdés, hogy ha a zászló -Pintér Sándor állításának megfelelően- nem felszólításra lett eltéve, a férfi mégis miért feltételezte volna, hogy annak visszarakása olyan provokációnak számít, amit büntetés követhet. Egyébként a Délmagyar már megtalálta, nekik megerősítette, tényleg a rendőrök rakatták el vele a lobogót.
Kérdeztünk, kérdeztünk, kérdeztünk
További érdekesség, hogy az Alfahír az eset nyilvánosságra kerülésének napján megkereste az ORFK sajtóügyeletét is.
Levelünkben arra kértünk válaszokat, hogy
- Mi volt az igazoltatás célja?
- Miért rakatták el az '56-os zászlót? Milyen jogszabály tiltja ennek a jelképnek a viselését?
- Ha a zászló elrakatása jogellenes volt, milyen szankciók követhetik a jogszerűtlen intézkedést?
A rendőrségtől a mai napig nem kaptunk választ, noha október 24-én küldtük el a kérdéseket, erre november 3-án emlékeztettük őket, majd november 9-én már -javaslatra- kimondottan a Csongrád Megyei RFK-t kerestük, tőlük azonban máig sem kaptunk választ, még ma, november 14-én is csupán további türelmünket kérték.
Lapunk eközben megkereste a miniszterhez kérdést feltevő Sneider Tamás parlamenti házalelnököt, aki szűkszavúan annyit mondott,
Tévedni emberi dolog, bár különösen 1956 hatvanadik évfordulóján a lyukas zászló eltávolítása rendkívül felháborító. Azonban ennél is rosszabb, ha egy félreértelmezett kollegialitás jegyében a történteket még le is tagadják.
Az esettel kapcsolatban továbbra is várjuk a rendőrség válaszát.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!