Mi a gyakorlati különbség a sima Közrendőr, és a Készenléti Rendőr között?
Úgyértem hogy gyakorlati különbség, hogyha Készenléti Rendőr leszek akkor nagyobb eséllyel raknak e át Pestről akárhová máshová, vagy nagyobb lesz e a fizikai követelmény stb. Egy hasonló posztban a két fél egymásnak esett hogy ki a hülyébb, én nem erre vagyok kíváncsi!
Illetve hogyha nem akarok apró szabálysértésekkel foglalkozni (közúti ellenőrzések zöme), hanem a súlyosabb bűnelkövetők érdekelnek (de azért nem TEK szinten) akkor mit javasolnátok?
Előre is köszi a hasznos válaszokat :)
Te a filmekből indulsz ki.
A közrendőr a rendet felügyeli, biztosítja, a közterületen, őrsön teljesít szolgálatot.
A készenléti rendőr magasabb technikai és fizikai képzettségű, speciális helyzetekben vetik be őket.
“ A Készenléti Rendőrség Magyarországon a rendőri csapaterőt képviselő, általában katonailag szervezett és kiképzett rendőri egység elnevezése. Jelmondata: „Egység, Hűség, Becsület”.
Ennél magasabb képzettségű szervezet a TEK
A Terrorelhárítási Központot (TEK) a második Orbán-kormány hozta létre a 232/2010. (VIII. 19.) kormányrendelettel, 2010. szeptember 1-jével,[3] a belügyminiszter irányítása alatt,[4] a nemzetközi és hazai terrorizmus, valamint az egyre növekvő erőszakosságot mutató szervezett bűnözés elleni fellépéshez rendelkezésre álló személyi, tárgyi és költségvetési források hatékonyabb, centralizáltabb felhasználása érdekében.[5] Az új szervezet feladatául szabták az állam legfelső vezetőinek teljes körű védelmét is, amit addig a Köztársasági Őrezred látott el. Első főigazgatója Hajdu János rendőr altábornagy, aki az ezt megelőző hét évben civilként Orbán Viktor személyes testőrségét vezette, egyúttal az ellenzéki Fidesz biztonsági igazgatója. Hajdu Jánost a Pintér Sándor 2010. június 21-én nevezte ki a Terrorelhárítási Központ létrehozásával kapcsolatos feladatok miniszteri biztosának. Vezérőrnagyi kinevezését, főigazgatói megbízását, valamint a TEK alapító okiratát pedig a 2010. szeptember 1-jei alakuló állománygyűlésen kapta meg.[6] A szervezet 600–800 fős állományát a különböző belügyi szervektől és az Alkotmányvédelmi Hivataltól csoportosították át, induló költségvetése 10 milliárd forint volt.[4] A TEK országos hatáskörű állami szervezet. Központja a fővárosi Maléter Pál laktanyában, a budapesti Zách utcában van.
A közrendőr szó egy olyan személyt jelöl, aki a közrend és a közbiztonság fenntartásáért felelős.
Ez a fogalom gyakran használatos a rendvédelmi szervekben, és azokban az országokban, ahol a rendfenntartásra külön szervezeteket hoztak létre.
A közlekedési rendőr is az.
A "közrendőrök" főleg bűnüldözéssel, bűnmegelőzéssel, közlekedésrendészettel, igazgatásrendészettel foglalkoznak.
A készenléti rendőrség meg inkább egy félkatonai jellegű szervezet, a klasszikus csendőri feladatokkal, a közrend és közbiztonság fenntartásával pl. tömegrendezvények, tüntetések, focimeccsek stb. biztosításával, határvédelemmel, objektumvédelemmel, hivatalos személyek védelmével foglalkozik.
A többiek jól megválaszolták a KR és a Közrendőr közötti különbséget, így én ejteni szeretnék pár szót /mondatot/ a súlyosabb bűncselekményes dologról.
Ha az állományba bekerülsz, akkor kezdeni fogod valahol. Ez pedig kétséget kizáróan (ha TH leszel) járőr beosztás. Ebből feljebb jutni az évek során tudsz. Egyrészt tapasztalat, másrészt a beosztások szolgálati évekhez vannak kötve. Persze, lehet megbíznak egy beosztással, de az akkor sem olyan mintha kineveztek volna.
Magasabb szintű taktikai egységek egyes megyékben a MEKTA (Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alegység) alegységek, amelyek a közterületi állományt toldják meg annyival, hogy ahova a járőr kevés, de a TEK nem kell megoldják. Ilyenek a körözöttek elfogása vagy egy-egy ügyeleti küldés amelyben erőfölényt kell mutatni vagy a veszélyessége azt igényli. Falusiaknak csak kommandósok.
A KR-nek is van a BTO (Bevetési Támogató Alosztály), amely hasonló a MEKTA rendszeréhez. Ezen felül említhetőek a BBO (Bűnügyi Bevetési Osztály) és így tovább.
Tehát vannak magasabb szintű taktikai egységek amelyek nem feltétlen a STOP táblát bámulják, de oda kell a szolgálati évek tapasztalatai és persze a további követelmények (szakmai képzettség (lásd MEKTA képzés), fizikai és így tovább).
Nagyon köszönöm a rendkívül hasznos és informatív válaszokat! Sajnos még külsősként nem láttam át ezt az egészet, nagyon jól jött a felvilágosítás.
Köszönöm mégegyszer mindenkinek :)
1-es válaszoló :D :D ekkora hülyeséget is rég olvastam :D
Közöd nincs a rendőrséghez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!