Hogy néz ki az előzetes letartóztatás?
Egy ismerősömről tudtam meg, hogy elkapták a rendőrök. Az előzetes az egy fogda? Tehát beviszik és cellában várja a tárgyalásokat vagy mit jelent az előzetes? Hozzátartozókat értesítik? Kapcsolatot tud tartani valakivel?
Milyen emberekkel lesz körülvéve?
4 - es!
Ebben a kérdésben a wikipedia - mivel a felhasználók szerkesztik, akik nem jogi szakemberek - egy qurva nagy f@szság!
Kérdező!
Nincs olyan, hogy előzetes letartóztatás.
Valamikor volt, de ma már letartóztatás van.
De szerintem Te kevered a szezont a f@szommal... amiről beszélsz, az nem letartóztatás, hanem őrizet.
Ez egy átmeneti szabadságelvonás, bírói döntés nélkül, ami 72 óráig tarthat, ezen az időn belül kell (nyomozási) bíró elé állítani a fogvatartottat, aki - ügyészi indítványra - dönt arról, hogy elengedi vagy elrendeli a letartóztatást.
Igen, őrizetbe vételkor értesítenek egy nagykorú személyt (hozzátartozót), akit a fogvatartott ilyenkor megjelöl.
Igen, jogosult a kapcsolattartásra, a védőjével, hozzátartozóival.
Akkor a gyengébbek kedvéért még egyszer: nincs olyan, hogy ELŐZETES letartóztatás. :)
#4: azt pont olyan birkák írták, mint te.
Linkeljetek Kiskegyedet is!
Meg facebook-ot!
És akkor még annyit elárulok, hogy az a találó kijelentés, hogy azért nincs előzetes letartoztatás, mert akkor utólagosnak is lenni kellene, az - sajnos - nem tőlem származik, hanem anno az egyetemen a büntető eljárásjog tanárom mondta, aki egész véletlenül a büntetőeljárásról szóló törvény szerkesztőbizottságának tagja volt. :)
De le is vertem a jogi diplomámat a falról és kitapétázom a helyét Wikipédia szócikkekkel. :)
8 - as!
Ja, csak a büntetőeljárásban nem a köznyelv számít ám mester, hanem a jogi terminus technikus!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!