Hogy köszönjön a férfi rendőr a BÉKÉS ellenőrzéskor az ellenőrzött felnőtt nőnek?
“ ellenőrzés alá vont személyt a korának és nemének megfelelő módon kell köszönteni. Ez az én értelmezésem szerint "kezétcsókolomot" jelent.”
1. Ez a kijelentés alapból nem helytálló. Mi az, hogy ez kezétcsókolomot jelent? Egy 18 éves, egy 35 éves és egy 70 éves nő esetében is kezétcsókolommal kene köszönie a rendőrnek a te értelmezésed szerint?
2. Elolvastad a jogszabály ide vágó pontját, vagy valahonnan csak hallomásból rémlik ilyen szöveg?
Segítek.
“ napszaknak megfelelő köszönéssel, az intézkedés alá vont nemének, életkorának megfelelő megszólítással,”
Nem nemének és életkorának megfelelően én kell köszönteni, hanem megszólítani kell ennek megfelelően.
A 90 éves idős asszonyt nem kisasszonynak hívja, a 16 éves lányt ne asszonynak.
A jogszabály a köszönést napszaknak megfelelően kötelezi, a megszólítást nemnek megfelelően. Nem ugyan az, mint amit te írtál.
Pontosan úgy, ahogy arról az RSzSz rendelkezik:
“ Az intézkedést a rendőr – az Rtv. 20. § (2) bekezdésének első mondatában meghatározottak közlését megelőzően – a napszaknak megfelelő köszönéssel, az intézkedés alá vont nemének, életkorának megfelelő megszólítással, ha a rendőr egyenruhát visel, tisztelgéssel kezdi meg. A polgári ruhában intézkedő rendőr az intézkedés megkezdése előtt szolgálati igazolványát és azonosító jelvényét felmutatja.”
Jó reggel/napot/estét kívánok hölgyem! (Közben tisztelgés.)
Ez udvarias, nem bizalmaskodó, meg nem is szervilis.
A “Kezét csókolom!” társasági eseményhez illik csak (formális, udvarias egy elegáns estélyen is, de ott alap az is, hogy a résztvevőknek nyitottnak illik lenni az ismerkedésre).
Ez trollkodás, vagy valami femináci-gender idiotizmus?
Napszaknak megfelelően, magázódva. Ennyi. Vagy amit én szoktam: "Üdvözlöm!"
Jó napot kívánok!
Hivatalos személy soha nem köszönt még nekem kezét csókolomot....
Nekem rendszeresen köszönnek "kézcsókom"-mal vagy "kezétcsókolom"-mal az ügyfelek hivatalban. 34 éves vagyok, szerintem még kicsit fiatalabbnak is tűnök a koromnál és az ügyfelek a munkámból kifolyólag orvosok, többen közülük tudományos fokozattal.
Engem egyébként sosem zavart ez a köszönési forma.
Ha a rendőr így köszönne, az sem zavarna, de ha "jó napot kívánok"-kal, az sem. Lehetőleg ne tegezzen le, akkor se, ha egyidősek vagyunk.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!