Miért pont 1 év 1 hónap börtönbüntetést kap valaki?
Egy 3 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményért a bíró 1 év 1 hónap letöltendő börtönbüntetést adott egy nőnek.
Azon gondolkodtam, hogy miért pont 1 év egy hónapot adott a bíró?
Az 13 hónap.
Nem egyszerűbb lett volna akkor 1 évet adnineki, hogy kerek legyen?
1 hónap már nem.oszt nem szoroz. Vagy akkor 1 év 2 hónap, az úgy másként néz ki.
Nincs kerekítési szabály, stb...
Amúgy a büntetés kiszabása tól - ig elven működik, a keretet a BTK adja, a bíró ezen belül szabadon mérlegelhet.
Kérdező!
Bíró a bizonyítékok alapján mérlegeli a büntetés konkrét mértékét a Btk. keretein belül.
Az 1 év 1 hónap azért lett, mert az a szakmai meggyőződése a bírónak, hogy ez az a mérték, amit megérdemel a delikvens.
#5 Én nem kerülnék 8 fős zárkába.
Én, ha bekerülnék a börtönbe, Tiszalökre kerülnék, ahol kimondottan csak 1 fős zárkák meg 2 fős zárkák vannak. Elmondom mi a baj, betegségeim, többi rabtól félelmeim, pszichológus hallgat meg és a reintegrációs tisztek ennek alapján 1 fősbe raknak. Új börtön is, 15 éves csak modern, műanyag nyílászárók vannak. És ott még a beteg emberek is dolgozhatnak terápiás részlegen. 1 fős zárkába kibírnék 5 évet is. Tudom mi az az 1 fős zárka, vtam Debrecenbe 1 fősbe, rlfogadható.
Nagyon szomorú ezt olvasni, vagyis hogy a szankciónak nincs visszatartó ereje.
Gyula eljátsza a törött szárnyú kismadarat, és egyből megsimogatják, megvígasztalják, olyan ellátást kap egy büntetés végrehajtási intézetben, hogy jól érezze magát, kb nyaralás legyen neki az egész, semmiben ne szenvedjen hiányt.
Levike akkor szokna le egyedül a lopkodásról, ha betennék pár kisebbségi közé. Nem kell 10 fős zárka neki, bőven elég ha már egy összeszokott, 2-3 fős társaságba bedobják.
Ezeket a kérdések\válaszokat nem lehetséges valamiyken úton-módon, az ebben döntési jogosultsággal rendelkező személy felé továbbítani? Utóbbit komolyan kérdeztem. (Remélem kapok rá érdemi választ, aki esetleg ért hozzá, vagy jártas itt-ott. )
De annak sincs értelme, hogy valaki jobban elvan a börtönben, mint otthon. Így nem lehet visszaszorítani a bűnözést, nem lesz visszatartó erő.
Nem így van? Te is újra és újra elköveted állandóan, nem zavarna az sem ha 5 évre kéne bemenned. Kijössz, mindig újrakezded. Nálad az lenne a legcélravezetőbb, ha középkori szokásokhoz híven levágnák a kezed. Más nem működne az esetedben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!