Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Miért beszélnek sokan a...

Miért beszélnek sokan a lopásról úgy, hogy rablás?

Figyelt kérdés

Volt egy büntetőeljárásom, ahol én voltam a gyanúsított. Lenyúltam egy sportklubba sportoló pasi pénzét. Aztán a rendőrség azonosított, mert kamera is volt és ügy lett belőle, a bíróság el is ítélt. Én a nyomozati anyagból egy példányt kaptam, amiben minden bizonyíték bennevolt, köztük a sértett feljelentése is. A sértett amikor feljelentést tett, az első montatát úgy kezdte, hogy "feljelentést kívánok tenni, mert KIRABOLTAK."

Így van a vallomásában.

Gondolkoztam már többször is, hogy sokan a rablást keverik, vagy a lopást is rablásnak hívják.

Amit én elkövettem, az lopás volt, nem rablás, mert őrízetlenűl hagyott nadrágzsebből loptam el 40 ezer forintot.

Jogilag ez szabálysértési értékre helyiségbe bemenve a jogosult vagy a használó tudta és beleegyezése nélkül, megtévesztéssel elkövetett lopás vétség.

50k alatt szabálysértés, én 40 rugót vittem el, de mivel helyiségbe bemenve a jogosult v a használó beleegyezése nélkül, megtévesztéssel követtem el, így az felminősíti bűncselekménnyé.

Pl. ha valaki a villamoson kivesz más Zsebéböl egy ötszázast, piti érték, hiába nagyon messze van a szabálysértési érték felső határától, de zsebtolvajlás útján történt az elvétel és így nem szabálysértés, hanem bűncselekmény.

Térjünk vissza az én esetemhez.

Itt a sértett egyből úgy adta elő, hogy "kiraboltak". Holott Ő, amikor ez elvétel történt bent a teremben a boxzsákot ütötte. Rablásnál pedig az elkövető találkozik a sértettel, vagy a passzív alannyal.

Ezekután joggal merül fel bennem a kérdés, hogy sokan miért rablásnak mondják a lopást is?

2023. jún. 27. 18:57
 1/4 anonim ***** válasza:
94%
Levike, nem mindenki olyan jártas a jogban, mint te. Az átlagembert nem szokták hetente lekapcsolni lopásért, ezért nincs alkalma olyan részletesen megtanulni a különbséget, mint neked.
2023. jún. 27. 19:33
 2/4 anonim ***** válasza:
88%
Kétfajta ember van tisztában az ilyenfajta jogokkal. A jogász és a bűnöző. Te nyilván utóbbi vagy.
2023. jún. 27. 21:02
 3/4 A kérdező kommentje:

#2 Üdv kolléga!😀😀😀

Én is autista vagyok. Atipusos autizmus betegségem van.

2023. jún. 28. 00:43
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező!

Az átlagember szemében a lopás és rablás kb. ugyanaz.

A sértettől nem is várjuk el a cselekmény pontos jogi minősítését.

Ahhoz, hogy különbséget tudj tenni, legalább alapfogalmi szintű jártasság kell a BTK - ban.

Ez nincs az átlag állampolgárnak. Nincs is rá szüksége, alapesetben.

Neki a "kiraboltak" ugyanazt jelentette, mint neked a lopás, kérdező!

2023. jún. 28. 09:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!