Az normális hogy sétálok éjfél előtt haza az állomásról, mert rossz az autónk és a lesben álló rendőr utánam jön egy igazoltatásra? Persze 1 perc sem volt meg semmi, de mégis kellemetlen.
BAMEG... Fogd már fel, igazoltattak, ennyi.
Tedd túl magad rajta. Nem külső alapján nézik, a bűnelkövetők sem csak mordori orkok, hanem jelentős részük ránézésre átlagos ember.
Nálunk az éjszaka járkálókat meg szokták állítani fél percre egy-egy igazoltatás erejéig.
Egyszer engem is, ismerősömtől mentem haza éjjel 1-kor. Rendőr kérdezte honnan merre, mondtam, már hazafelé. Igazolványt visszaadták, jó éjszakát kívántak. Teljesen jó az ilyen, én örülök a random éjjeli igazoltatásoknak, mert:
volt nálunk példa arra is, hogy ugyanígy megállítottak egy manust, mondott valamit mijáratban, mindent rendben találtak nála akkor, mehetett tovább. Aztán éjjel 1-2 órával később betörtek egy kertbe, kamerakép rögzítette a ruházatát az embernek, arcát nem. Rendőrök így már emlékeztek rá, és a kezükben volt a neve, címe. Fél óra múlva el volt kapva :D
Szóval, mint fentebb írtam, hasznosak tudnak lenni ezek az igazoltatások.
De mondok egy másik példát is: jól szituált, igényes külsejű nő hajnali négy körül a város fő terén. Rendőrnek lehetett valami megérzése, leigazoltatta. Kiderült, 4 éve körözik, 2 elfogatóparancs volt ellene.
Sose lehet tudni. :) Ha engem megállítanak igazoltatni akár autóval, akár gyalog, én meg is köszönöm nekik, hogy védik a közrendet, közbiztonságot.
Ha már közbiztonság. Nálunk a polgi narancsos azon spórol, hogy napokra egy egy városrészben nincs közvilágítás. Szóval ennyit arról, hogy érdekel itt bárkit a közbiztonság.
Szomorú, hogy ide jutott az ország, hogy már a közvilágítást is elveszik.
Kérdező!
A rendőrségi törvény nagyon pontosasn leírja, hogy mikor, kit kell igazoltani.
Olvass utána!
Semmi rendkívüli nem volt az igazoltatásodban.
Honnan veszed, hogy lesben állt a rendőr?
Nincs neked egy kis üldözési mániád?
9 - esnek...
Igen. Kis hazánkban vannak olyan települések (nemcsak Szabolcs és BAZ vármegye) , ahol sz@r a közbiztonság és nemcsak a cigók miatt...
És, most akkor mi van?
Mit csináljon a rendőr azon a bizonyos Borsodi településen?
Lőjjön le minden "gyanús" személyt, akinek a bőre sötétebb?
A rendőr jogalkalmazóként betartatja a szabályokat - már ha tudja - , nem csinálja őket...
Csak annyit tehet, hogy felveszi feljelentést, és esetleg vizsgálódik, ha van rá (jogi) indok.
De Ő sem hős, és nem hülye... meg nics halálvágya sem. Nem fog egyedül kimenni 700 cigó közé....
Ha sz@rok a szabályok, azért nem a rendőr a hibás.
Kicsit túlreagálod ezt kérdező.
Az igazoltatás a rendőrségi törvényben meghatározott rendőri intézkedés. Szűkebb értelemben a személyazonosság megállapítását, valamint a személyazonosító adatok hitelt érdemlő igazolását jelenti. Tágabb értelemben idetartozik az úgynevezett fokozott ellenőrzés, amely alatt olyan összehangolt rendőri tevékenységet értünk, amely során a rendőrség egy illetékességi területet vagy annak egy részét lezárja és a területen tartózkodókat igazoltatja, valamint a ruházat, csomag, jármű átvizsgálása.
A rendőr igazoltathatja azt, akinek személyazonosságát a közrend, a közbiztonság védelme érdekében, bűnmegelőzési célból, a tartózkodás jogszerűségének megállapítása céljából, közlekedésrendészeti ellenőrzés céljából, valamint az igazoltatott vagy más természetes vagy jogi személy, egyéb szervezet jogainak védelme érdekében kell megállapítani.
Magyarra lefordítva: a rendőr bármikor igazoltathat. A késő esti/éjjeli órákban különösen lehet rá számítani. Ezt ne magadra vedd, inkább örülj neki! Ilyen igazoltatásik alkalmával kiszűrhető, ha valakit köröznek például. De volt már más haszna is. Itt a környékünkön egyszer felgyorsította az elfogást. Az embert éjjel igazoltatták, nem sokkal később bejelentés volt garázdaságról. A tanúk személyleírásából bevillant a zsaruknak az ember. Visszakeresték az adatait és lakásra mentek érte.
"Nálunk a polgi narancsos azon spórol, hogy napokra egy egy városrészben nincs közvilágítás."
Csak nem Tata?
Kerdezo, teljesen jogosan erzed, hogy tulkapas volt, amikor az a rendor Beledkotott.
Tulkapas volt mert Te nem kovettel el semmifele buncselekmenyt es semmifele szabalysertest.
Tulkapas volt, mert Te nem voltal egy buncselekmennyel gyanusithato szemely.
Tulkapas volt, mivel nem volt jogosult az a rendor semmifele helyi birsag kiszabasara.
Sajnos, gyakorik a tulkapasok a rendorok vilagaban.
Ez persze nem azt jelenti, hogy minden rendor rossz rendor. Vannak jo rendorok is.
4-es, Tanuld meg a szabalyokat! Tanuld meg, hogy nem helyes az, ha egy magyar rendor minden ok nelkul belekot a torvenytisztelo magyarba. Nem a rendor dolga az, hogy zaklassa a magyart!
7-es, Tanuld meg a szabalyokat! Micsoda dolog az, hogy anelkul hogy ismerned a szabalyokat, a hasadra utsz, es egybol a kerdezo ellen fordulsz? .
9-es, Teljesen egyetertek Veled. Es teljesen jol mondod, amit mondasz. Ja, neha van kivetel, de nagy altalanossagban az atlag rendor nem ved meg, se Teged, se engem, es nem is fog megvedeni se Teged, se engem, es senkit se! Tisztelet a kivetelnek!
11-es, Azt allitod hogy dolgoznak. Ja, mintha egyenloseg jelet lehetne tenni a dolgozas es a kotekedes kozott.
13-as, Teljesen egyetertek Veled.
"Kerdezo, teljesen jogosan erzed, hogy tulkapas volt, amikor az a rendor Beledkotott.
Tulkapas volt mert Te nem kovettel el semmifele buncselekmenyt es semmifele szabalysertest.
Tulkapas volt, mert Te nem voltal egy buncselekmennyel gyanusithato szemely.
Tulkapas volt, mivel nem volt jogosult az a rendor semmifele helyi birsag kiszabasara."
Nem.
Az volt a túlkapás, hogy téged életben hagytak a kórházban, a születésed után, te gyökér!
Olyan erőteljesen nyomod az emeletes hülyeségeidet, hogy már nem bírom olvasni..
A rendőr - gyakorlatban - azt állít meg és igazoltat, akit csak akar.
Erre a rendőrségi törvény ad neki lehegtőséget....
amit Te is elolvashattál volna, mielőtt az atom f@szságaidat írogatod.
(De a 25 -ös elég jól le is írta....legalább azt olvashattad volna, te suttyó..ha már a törvényt nem is)
A kérdezőt nem büntette meg senki sem, nem tudom, honnan szedted, hogy megbírságolta a rendőr...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!