Az normális hogy sétálok éjfél előtt haza az állomásról, mert rossz az autónk és a lesben álló rendőr utánam jön egy igazoltatásra? Persze 1 perc sem volt meg semmi, de mégis kellemetlen.
Nem normális, egy rendőrnek alapesetben nem lenne szabad igazoltatnia, csak akkor, ha célzottan keresnek egy bűnelkövetőt, hiszen ez az igazoltatás célja.
De a kormány már 2015 óta ilyen-olyan indokkal folyamatosan fokozott ellenőrzést tart fenn, ami lehetővé teszi a rendőröknek, hogy bárkit, bárhol igazoltathassanak.
ma 08:37
Rosszul tudok valamit? Javíts ki nyugodtan, ha tévedek, hadd tanuljak :)
Azért tegyük hozzá egy tesó azon a környéken rabolta ki nem olyan rég az alkalmi partnerét hazafele.
Meg tényleg ott van a telep szóval ennyiből jó, hogy ott vannak. Csak bennem sokszor van egy érzés, hogy biztos kinéztek. :D
"egy rendőrnek alapesetben nem lenne szabad igazoltatnia"
Definiáld légy szíves mi számít "alap esetnek". Hiszen a rendőr bármikor bárkit igazoltathat, akit adott esetben gyanúsnak talál valamiért. Ez a dolga.
"csak akkor, ha célzottan keresnek egy bűnelkövetőt"
Csak megsúgom, jelenleg 12.000 bűnelkövetőt keresnek célzottan elfogatóparancs alapján. [link]
Én konkrétan tudok olyan C típusúról, aki kiment az építkezésről boltba, útközben megállították a rendőrök. Vitték is előzetesbe, mert elfogatóparancs volt ellene lopás, garázdaság miatt.
Bennem mi lehetett gyanús?
Normálisan voltam felöltözve. Igaz fodrász előtt állok, de igénytelen sem vagyok. Vagy az hogy gyalogoltam?
ma 12:16
Alapesetnek az számít, hogy nem történt a környéken bűncselekmény és nem is tudnak arról, hogy konkrét bűncselekmény lenne ott készülőben.
A jogszabály szerint:
"a rendészeti feladatokat ellátó személy törvényben meghatározott feladataival összefüggő jogellenes cselekmény elkövetésével gyanúsítható személyt, valamint azon szabálysértés esetén, amely tekintetében helyszíni bírság kiszabására jogosult annak elkövetésével gyanúsítható személyt, a személyazonosságának megállapítása érdekében igazoltathatja."
ma 12:29
Nem kell gyanúsnak lenned, 2015 óta bárkit igazoltathatnak indok nélkül.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!