Régen hivatalosan is engedélyezett volt a verés vagy nem?
Ha a Kádár-rendszerben valaki bevittek a rendőrök és indokoltnak látták, jól el is verték a gyanúsítottat.
Ez amúgy törvényszerű volt vagy csak szemet hunyott felette a rendszer?
Szerintetek jogos volt, nagyobb visszatartó erejű volt így a büntetés vagy nem?
Ez nem engedélyezett verés volt, hanem ez volt a természetes.
A múltban a testi fenyítés volt a leggyakoribb büntetés. Botozás, kalodába zárás, stb. Pont ahogy a családban is, a gyereket alapvetően veréssel nevelték, de az inast is veréssel szabályozta a mestere, a földesúr is veréssel büntette a szolgáját, a férjtől is természetes volt hogy elverte a feleségét.
Ahogy fejlődött a világ úgy váltotta fel a büntetésnek ezen formáját másféle büntetés és a jogszabályokból is kikerült a botozás, kézlevágás stb.
Akár még 50 évvel ezelőtt is sokaknak természetes dolog volt megverni azt akivel bajuk, problémájuk van - és sajnos nagyon sok embernek látszó képződmény nem is ért meg mást. Hiába csukod be börtönbe vagy fizettetsz vele bírságot, azt nem fogja fel büntetésnek, ellenben ha jól összeverik abból okul és nem csinálja még egyszer.
Neked ez ma már érthetetlen, mert olyan rendszerben nőttél fel ahol még a szülők sem pofozhatják meg a gyereküket (nem is kell), a tanár sem érhet hozzá a legaljasabb diákhoz sem. De a Kádár-rendszerben ez még teljesen természetes volt és nem engedélyezték, hanem volt. Korlátozni, visszafogni kellett, hogy csinálják és le kellett róla nevelni az embereket.
Mint az egészségügyben a hálapénz. Annak is természetes volt aki kapta, de annak is aki adta, ezért volt folyamatosan, bár egyre csökkenő számban, ahogy már olyan generációk kezdtek felnőni akik másképp álltak hozzá. Most meg is tiltották törvénnyel és ezzel lehet majd megszüntetni - de nem teljesen.
Van olyan amikor ma is élnek vele, bár ritka. Viszonylag gazdag városban lakom, jó közbiztonsággal, nagyon kevés kisebbségi él itt, tehát kevés az ilyen gond. Azonban egy ismerősöm külföldön kamionozik és a felesége egyedül szokott otthon lenni. Egy éjjel be akart hozzá törni valaki, majd újra meg újra, mert sikerült ugyan elriasztania, de nem adta fel, amíg el nem kapták a palit. Ekkor az egyik rendőr annyit tudott neki mondani, hogy annyit tudnak segíteni, hogy addig bent tartják különböző indokokkal, amíg hazaér a férje és meg tudja nézni kiről van szó, majd keres valakiket akikkel jól összeverik a pasast, hogy megtanulja, nem csinál ilyet többet, nem megy még egyszer ahhoz a lakáshoz, mert mással nem fognak rá hatni. Beviszik, de mivel nem tudott betörni, így el is kell engedniük, a kísérlet miatt nem fogják lecsukni.
Azt, hoyg bármikor bárkit megverhetnek a rendőrök azt semmiképpen nem tartom jogosnak.
Azonban fenn kell tartani azt, hogy a rendőr szava egyenlő a hataloméval és rendőrre nem támadunk, ha mond valamit azt megtesszük. Aki viszont erre nem hajlandó, az ellen jogos az erőszakos fellépés. Nem a megverés, hanem hogy erővel lefogják, földre nyomják, ha kell a karját hátra feszítik, sokkolózzák stb. De csak amíg meg nem fékezik, utána már semmi.
Nem tudom,én nem éltem kádár időkben.
D olyat hallota a tanárnőtől hogy aki tegyük fel bevolt rúgva,vagy hülyén viselkedett6nem bírt magával,ott megverték.
Meg olyat hallotam apámtól hogy kórházban a cigányok tipik balhét csapták ki ,és oda mentek a bandához,és ott elverték és kivezeték,és ott örjönget hogy miért csinálják,és szokáso szöveg hogy "rassziták"..
És ott elmagyarázták hogy más is van a kórházban,nem csak ők.
Akkor engem lehet megvertek volna, ha az üzletszerűen elkövetett lopás bűncselekményt akkoriban követtem volna el. De nem akkor követtem el, hanem 2019-ben a sátorlopást 2020-2021 ben pedig a 13 rendbelit (poffice ügy). Soha nem bántottak, nem szabad, tudják ők ezt nagyon jól és be is tartsák.
Májusba a rendőrkapitányságon egy nyomozót küldtem el magam mellől, mondtam neki, hogy maga menjen a szemem elől. Tudjátok mi történt? Az, hogy ugyanolyan nyugodt maradt gúnyosan mosolyogva. A másik nyomozó meg mondta a kollégáinak, hogy "Nézzétek! A főnyomozó úrnak azt mondja, hogy menjen a szeme elől... ." Gondolom régen ezért kaptam volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!