Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Mit jelent a gondatlan hamis vád?

Mit jelent a gondatlan hamis vád?

Figyelt kérdés
Ha igazolódik mi a következmény?
2010. aug. 18. 21:24
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

A kérdező 22.23-mas kérdésre ez a válasz:

237. § Aki hatóságnál büntetőeljárás alapjául szolgáló olyan bejelentést tesz, amelyről tudja, hogy valótlan – amennyiben a 233. § esete nem forog fenn – vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ez a hatóság félrevezetése nevű bűncselekmény. Hamis vád csak más, azaz konkrét személy ellen tehető. De attól még, hogy formailag ismeretlen tettes ellen teszek feljelentést, de a sztorim egy vagy több konkrét személyt vádol, még a hamis vád megállhat.

Ha úgy teszek ismeretlen tettes ellen feljelentést, hogy az tényleg nem irányul konkrét személy ellen, vagyis kiagyalok egy sztorit, hogy szórakoztassam a hatóságot, az a hatóság félrevezetése.

2010. aug. 18. 22:33
 12/21 A kérdező kommentje:
A sztori nem kiagyalás volt. Mit jelenet akkor a hatóság félrevezetése? És ha ez sem szándékos?
2010. aug. 18. 22:37
 13/21 anonim ***** válasza:
22.37: Hát ezt a kérdést most nem értem. Vagy te nem értetted a válaszomat?
2010. aug. 18. 22:38
 14/21 A kérdező kommentje:
Nem a hatóság szórakoztatása történt, azt hitte úgy volt
2010. aug. 18. 22:41
 15/21 anonim ***** válasza:
Értem. Akkor az nem bűncselekmény, mert legfeljebb gondatlanság lehet, és a gondatlanság csak akkor büntetendő, ha a törvény külön kimondja. A hamis vádnál kimondta, a hatóság félrevezetésénél nem. Csak hogy ugyanarról beszéljünk, egy példa a hatóság félrevezetésére: Kitalálok egy bűnügyi sztorit, mert élvezem, ha a rendőrség feleslegesen dolgozik. Ezért előadom, hogy mondjuk egy gyárból többször láttam, hogy a kerítésen keresztül valakik lopták ki az árút. Kérem, hogy nyomozzák ki (a tettes ismeretlen). Ez a hatóság félrevezetése, ha szándékos. Ha gondatlan, tehát ha láttam valamit, és úgy hittem, hogy lopnak, de nem is lopás volt, hanem legális kiszállítás, de én hülyeségből nem jöttem rá, akkor az nem bűncselekmény.
2010. aug. 18. 22:48
 16/21 A kérdező kommentje:

Köszi erre voltam kiváncsi.

És ezt hogy jelentse a rendőrségen? Mármint hogy hülye volt?

2010. aug. 18. 22:51
 17/21 anonim ***** válasza:
88%
Hogyhogy hogy? Vonja vissza a feljelentését egy rövid indoklással írásban, vagy sétáljon be, és mondja jegyzőkönyvbe.
2010. aug. 18. 22:53
 18/21 A kérdező kommentje:
Oké. Csak sok helyen azt olvasom, h nem lehet a feljelentést visszavonni, jó tanácsot szeretnék adni. Fontos nagyon.
2010. aug. 18. 22:54
 19/21 anonim ***** válasza:
88%
Vissza lehet vonni, és van is jelentősége, hogy visszavonja. Az más kérdés, hogy ha a rendőrség mégis hitelt ad a történetnek, a visszavonásól függetlenül folytathatja az eljárását. Erre a feljelentőnek - azon túl hogy a visszavonás kapcsán próbál meggyőző lenni - nincs ráhatása.
2010. aug. 18. 22:59
 20/21 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi a ráfordított idődet.
2010. aug. 18. 23:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!