Egy átlag ember tudja, hogy milyen magas rendfokozat az őrnagy?
#11 kiegészítelek, akkor meg nem volt főtörzszászlós.
Már-ki
6-os. Ahogy az egyik elötted lévő irta, hadnagy, főhadnagy, százados, majd az őrnagy.
Aki felsorolta őket, teljesen tökéletesen irta.
Én is ki tudom guglizni mint bárki más, de mivel a kérdés úgy szólt, atalg emberként tudom-e, a válasz nem.
De ha elmondod nekem, hogy milyen rangban vagy
Folytatás: akkor rá fogok keresni/érdeklődést fogok mutatni.
(Teoretikusan, egy elképzelt beszélgetésre értettem.)
De én sem várom el, hogy az emberek tudják mit csinálok, mi a munkám.
Akad itt azért egy kis javítani való.
#10:
A kapitány idegen eredetű ugyan, de az osztrák birodalom, ill. az osztrák-magyar monarchia hadseregeiben is használták: a gyalogezredek és lovasezredek (huszár-, dragonyos-, ulánus-, kürasszír vagy vasasezredek) kisebb alakulataiban, csapataiban, kompániáiban (század = Kompanie) a kapitány volt a vezénylő parancsnok. Később változtatták az elnevezést századossá.
A komcsik alatt futott egy lengyel II.VH-s sorozat a tévében, "Kockázat" címmel, amelynek főhőse lengyel ellenállóként beépült a német Abwehrbe (kémelhárításba). A kb. 20 részes sorozat háromnegyedéig ugyan főhadnagyi rangban volt az illető, de "Kloss kapitány"-nak hívta az összes magyar szinkronbandatag, még azután is, hogy a sorozat vége felé Kloss főhadnagyot századossá léptették elő.
További filmbeli furcsaság volt, hogy Canaris 1944-es elzavarása után, amikor az Abwehrt mexüntették, állományát pedig Schellenberg alá vonták az SD keretében, Kloss százados nem kapott fekete Boss egyenruhát, amilyet Stirlitz is hordott, sem az SS-Hauptsturmführernek kijáró (századosi) rendkfokozatot és rangjelzéseket.
Visszatérve a kapitányhoz, a haditengerészet tisztje, ahol nincs "százados"-nak mondott rendfokozat, csak annak megfelelője. A továbbiakban a US Navy-ben használatos rendfokozatok kerülnek itt bemutatásra, zárójelb teszem azok megfelelőit a szárazföldi csapatoknál:
Tisztek/Törzstisztek:
korvetthadnagy = Ensign (hadnagy)
fregatthadnagy = Lieutenant, Junior Grade (főhadnagy)
sorhajóhadnagy = Lieutenant (százados)
Főtisztek:
korvettkapitány = Liutenant Commander (őrnagy)
fregattkapitány = Commander (alezredes)
sorhajókapitány = Captain (ezredes)
Tengernagyok/Admirálisok:
flotillatengernagy = Rear Admiral Lower Half (dandártábornok) - korábban Commodore
ellentengernagy = Rear Admiral Upper Half (vezérőrnagy)
altengernagy = Vice Admiral (altábornagy)
tengernagy = Admiral (vezérezredes)
főtengernagy v. flottatengernagy = Fleet Admiral (hadseregtábornok) - csak háború esetén
(A légierőt nem részletezem, az is általában eltérő az angolszászoknál.)
#12:
Amit listáztál, azok nem főtiszti, hanem tábornoki rendfokozatok: (dandártábornok), vezérőrnagy, altábornagy, vezérezredes, (hadseregtábornok).
Főtiszti rendfokozatban az őrnagy, alezredes, ezredes találhatók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!