Koteles vagyok e vizeletmintaval szolgalni?
Én adnék nyugodt szívvel mert tudom hogy nem találnak semmit.
Ha már akadékoskodsz akkor utána a végén rádszálnak és meglesz a bizonyíték. De míg csak tanu vagy addig örülj.
Simán lehetsz a tanúvallomás közben gyanúsított.
Vérből olyan 8 napig mutatható ki, vizeletből 30 napig olyan intenzitással, amiből egyértelmű, hogy nem csak passzívan szívtad be (melletted füstöltek).
A vizeletadás megtagadhatod, nem fognak katéterezni, akit ittas vezetés miatt állítanak elő azt sem katéterezik, hanem kétszer vesznek tőle vért. Vérvételt nem tagadhatod meg. Ha nem telt el 8 nap, akkor betegedj meg és telefonálj utolsó percben, hogy nem tudsz menni emiatt.
Itt egy anyag, ami szerint a rendőri intézkedéseket kivizsgáló Független Rendészeti Panasztestület állásfoglalást kért katéterezés ügyben a Budapesti Orvosszakértői Intézettől:
“ A BIOI válaszában rámutatott arra, hogy nincs határozott szakmai iránymutatás vagy protokoll Magyarországon arra nézve, hogy a húgycső-katéterezéshez kell-e a beteg írásos hozzájárulása vagy sem, egyes kórházakban ezt megkövetelik, másokban nem. Megállapította ugyanakkor a BIOI, hogy “a vizeletminta biztosítására katéteres vizelet nyerése nem tartozik a bevett gyakorlatba. Az vizeletminta ilyen esetekben ‘sürgősségi’ jellegű biztosítása adott esetben orvos szakmailag nem indokolható.” A hasonló esetekben az intézet szerint a szakmailag indokolható eljárás a vérminta biztosítása. Ezt támasztja alá egy Belügyminisztérium és Igazságügyi Minisztérium által kiadott együttes rendelet (23/2003 BM-IM), amely szerint „ha a vizeletminta biztosítása nem lehetséges, kétszeri vérvételre kell intézkedni úgy, hogy a második vérvételre az elsőt követő 30-45 perc között kerüljön sor.” Ezt az Országos Rendőrkapitány vonatkozó utasítása (27/2010) is megerősíti.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!