Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Csinálhat ilyet egy rendőr?

Csinálhat ilyet egy rendőr?

Figyelt kérdés
A szomszédunkban buliztak hangosan. Éjfél körül átmentem, hogy legyenek szívesek halkabban lenni, mert aludni szeretnénk. Nem halkultak el, csak szemberöhögtek, sőt még pofátlan módon be is invitáltak, hogy inkább én is "szórakozzak". Mert ők ezt nevezik szórakozásnak, piálnak meg megy a zene... Mondtam, ha nem fejezik be, kihívom a rendőrséget. Nem halkultak el, már fél 1 volt, hívtam is a rendőröket. Mikor megérkeztek, kimentem hozzájuk én is, mondtam, hogy én voltam aki kihívta őket és elmondtam mi a problémám. Becsöngettek a bulizókhoz, és megkérték hogy fejezzék be a bulit, mert zavarják a szomszédokat. Rögtön lekapcsolták a zenét. Mondtam, hogy nekik bezzeg le tudjátok kapcsolni. Erre megkérdezte a srác, ott a rendőrök előtt, hogy én mikor dugtam utoljára, mert már rám férne, lehet akkor lenyugodnék. És a rendőrök csak nevettek ezen. Szabad ilyet? Rendőr létére nem védenie kéne az embert? Vagy legalább nem kéne kiröhögni, ha gúnyolják.
2020. jan. 6. 09:53
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%
9-es, te csak kötözködsz. Mi nem helyes a válaszomban?
2020. jan. 7. 16:21
 12/14 anonim ***** válasza:

Történetesen az hogy az igazoltató lapnak semmiféle bizonyító ereje nincsen, de olyannyira semmi hogy arra hivatkozni nem lehet ugyanis se a btk, se a szabs. törvény, sem a be. nem ismeri. Másrészt az állampolgár semmire nem utasíthatja a rendőrt, ha később magánindítványt akar tenni, tegye meg. Az adatait ugyis tudja a szomszédjának.

Továbbra sem értem hova kell itt az igazoltató lap.

2020. jan. 7. 16:36
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

Senki sem beszélt arról, hogy a rendőrt bárki más személy igazoltatásra utasíthatja, hanem csupán arról, hogy Rtv. szerint rendőrt bárki FELKÉRHETI, ha ehhez jogos érdeke fűződik!

Igazoltatás során pedig kötelező a priorálás. [RSSZ. 25. § (1)]

Ha ez EDR rádión történik, akkor már csak ezért kötelező az igazoltató lap kitöltése*.

* "Az alkalmazott gyakorlat szerint a járőr szolgálata végeztével a kapitányságon megjelenik az ügyeletesnél, és az adatlekérdezések nyilvántartásában saját kézjegyével ellenjegyzi a kérései alapján végzett ellenőrzéseket. A rendőrségi indoklás szerint az RK lapot azért kell minden esetben kitölteni, mert a nap végén az eljáró rendőr ennek alapján tudja az általa aznap foganatosított – adott esetben nagyszámú – igazoltatást visszaidézni, és az általa kezdeményezett adatlekéréseket felelősen ellenjegyezni. Ezen túlmenően az RK lap tartalmazza részletesen az igazoltatás és adatlekérés okát, illetve célját, mivel az magukban az elektronikus rendszerekben nem rögzíthető."

forrás: [link]

Másfelől azért is kötelező, mert a rendőri intézkedés más személy felkérésére történt, és hogy valóban jogos okból, ezt is az igazoltató lap bizonyítja közokiratként**.

**2323. § [A közokirat]

(1) A közokirat olyan papír alapú vagy elektronikus okirat, amelyet bíróság, közjegyző vagy más hatóság, illetve közigazgatási szerv ügykörén belül, a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő módon állított ki.

(2) A közokiratot az ellenkező bizonyításáig valódinak kell tekinteni, a bíróság azonban az okirat kiállítóját hivatalból is felhívhatja nyilatkozattételre az okirat valódisága tekintetében."

És igenis jogos kérés az igazoltatást kérőtől, hogy ha ő becsületsértő kifejezés miatt kérte fel másik személy igazoltatására a rendőr, e kifejezés a rendőr jelenlétében történt, akkor az igazoltatás oka az igazoltató lapon tényszerűen szerepeljen, abból egyértelmű legyen, hogy a rendőrök is megerősítik a becsületsértő kifejezés elhangzását (ezért adtak helyt az állampolgár felkérésének).

2020. jan. 7. 17:43
 14/14 anonim ***** válasza:
"2323. § [A közokirat]" helyett "Ppt. 323. § [A közokirat]"
2020. jan. 7. 17:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!