Szerintetek ezek a nyilasok megérdemelték a halált? (videó)
https://www.youtube.com/watch?v=NmzqlsolNzM
Szerintem igen, mert háborús bűnösök voltak.
# 12
rossz válasz. NEM érdemlik meg
Először is köszönet a linkért, mert ez fontos kordokumentum.
Azt hiszem, nem egyformán kell megítélni ezt a sok embert. A Szálasi-kormánynak minden utolérhető tagját halálra ítélték és kivégezték. Köztük olyan minisztereket is, pl. a fenti videóban nem szereplő Reményi-Schneller Lajost is, aki 1938-tól folyamatosan pénzügyminiszter volt Szálasi hatalomra kerüléséig - és érthető módon Szálasi sem akarta a nagy tapasztalatú pénzügyi szakembert lecserélni a válságos időkben. Kénytelen vagyok arra gondolni, hogy az ő leginkább azért kapott halálos ítéletet, mert vállalta a miniszterséget Szálasi kormányában. Ugyanígy Pálffy Fidél földműv. miniszterről is nehezen tudom elképzelni, hogy konkrét intézkedései miatt kapott volna kötelet (és ebben a videóban mocskolódást), hanem egyszerűen azon tény miatt, hogy Szálasi kormányában szerepet vállalt.
Ezzel ellentétben pl. Baky László mindenképpen megérdemelte az akkori jogrend szerinti legsúlyosabb büntetést a zsidók deportálásában betöltött szerepéért. (ami egyet jelentett a zsidók tömeges legyilkolásával).
Viszont az a bírósági tárgyalás aligha nevezhető elfogulatlannak és pártatlannak. Ott a bosszú működött, még ha több vádlott esetében magam is helyesnek érzem a halálos ítéletet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!